رئیس سابق سازمان بورس شفافسازی کرد
رمزگشایی از کشف ماینر در شرکت بورس تهران
اتفاقات عجیب بازار سرمایه طی ۲ سال گذشته فقط به دستکاری و اتخاذ تصمیمات اشتباه دولت قبل در معاملات بازار سهام و نابودی سرمایههای مردم در این بازار ختم نشد بلکه در بحبوحه ریزش سنگین شاخص بورس، بلاتکلیفی سهامداران از سرمایهگذاری در بورس و پیشبینی از آینده نامعلوم این بازار، اتفاقی بیسابقه در زمینه کشف ماینر در شرکت بورس تهران ستون این بازار را لرزاند و هجمه شدید اعتراضات فعالان بازار نسبت به این اتفاق باعث شد تا برای چند روزی هدایت بازار از مسیر اصلی خود از دست مسئولان خارج شود و آیندهای تاریک پیشروی این بازار قرار بگیرد.
ماجرا از این قرار بود که در مهرماه ۱۴۰۰ زمزمههایی از کشف ماینر در شرکت بورس تهران نگرانی شدیدی را در بازار ایجاد کرد و اخبار ضد و نقیضی در خصوص جزئیات آن منتشر شد که حیرت همگان از جمله مسئولان و نیز سهامداران این بازار را با خود به همراه داشت.
تکذیب شرکت بورس تهران
در ادامه بههمریختگی ایجادشده در بازار سهام و ترس حاکم در بین فعالان این بازار، شرکت بورس تهران با هدف ایجاد آرامش در بازار با صدور اطلاعیهای، اخبار منتشر شده مبنی بر وجود ماینر شخصی در این شرکت را اشتباه خواند و اعلام کرد: بورس تهران شایعات مطرحشده در این زمینه را بشدت تکذیب میکند.
سازمان بورس پرده از حقیقت برداشت
طولی نکشید که سازمان بورس با تکمیل بررسیهای خود از این اتفاق، پرده از حقیقت برداشت و در اطلاعیهای وجود ماینر در این شرکت را تأیید کرد که این امر منجر به برکناری «علی صحرایی»، مدیرعامل سابق شرکت بورس تهران و انتخاب «محمود گودرزی» به عنوان مدیرعامل این شرکت شد.
جریمه ۳۰ میلیارد تومانی شرکت بورس
همچنین شرکت برق استان تهران در نتیجه پیگیریهای خود از این اتفاق در اطلاعیهای اعلام کرد: بر اساس گزارش مأموران بازرسی از محل، تعداد 82 دستگاه ماینر که در لحظه بازدید این شرکت در مدار قرار نداشتند، کشف و ضبط شده است و در ادامه هم سازمان تعزیرات حکومتی، شرکت بورس و اوراق بهادار تهران را درباره ماجرای ماینرهای کشفشده در این شرکت 30 میلیارد تومان جریمه کرد.
نتیجه این اتفاق به پرداخت جریمه شرکت بورس و برکناری مدیرعامل ختم نشد بلکه ابلاغیهای از سوی سازمان بورس به امضای مدیر پیگیری تخلفات سازمان بورس مبنی بر سلب صلاحیت دائم هشت عضو هیأت مدیره وقت شرکت بورس در ارکان و تشکلهای خود انتظام از جمله سازمان بورس منتشر شد.
در این ابلاغیه اعلام شد: هشت شخص حقیقی از جمله «سیدمهدی سدید»، «علی صحرایی»، «امیرتقی خان تجریشی»، «محمدرضا صادقی مقدم»، «محمدابراهیم پورزرندی»، «محمودرضا خواجهنصیری»، «محمدرضا محسنی» و «علیاکبر تفرشی» به دلیل آنچه که «سلب صلاحیت دائم» این افراد عنوان شده از محرومیت آنها برای تصدی سمت مدیریت در ارکان بازار سرمایه اعم از همه بورسهای تحت نظارت سازمان بورس و همچنین تشکلهای خود انتظام خبر داده است.
استخراج رمزارز در شرکت بورس تهران مربوط به اواخر سال ۹۸ بود
با وجود پیگیری صورت گرفته برای شفافسازی از جزئیات ماینر در شرکت بورس تهران اما هنوز با گذشت بیش از یک سال از این اتفاق زوایای مختلف آن در هالهای از ابهام قرار دارد و تا این لحظه جزئیات دقیقی از تصمیمگیری شرکت بورس تهران برای استفاده از ماینر در این نهاد منتشر نشده است. این موضوع بهانهای شد تا به گفتوگو با «محمدعلی دهقاندهنوی»، رئیس سابق سازمان بورس که در آن زمان وظیفه پیگیری از جزئیات کشف ماینر در شرکت بورس تهران را بر عهده داشت، بنشینیم و از واقعیتهای مربوط به این اتفاق که تاکنون از آن سخن گفته نشده است، آگاه شویم.
«دهقاندهنوی» در ابتدای سخنان خود اعلام کرد: اتفاقی که در مورد ماینر در شرکت بورس رخ داد، مربوط به قبل از حضور بنده در سازمان بورس بود، این اتفاق در زمانی رخ داد که هنوز به سازمان بورس ورود نکرده بودم.
وی اظهار داشت: موضوع قرار دادن دستگاه ماینر و استخراج رمزارز در شرکت بورس تهران در اواخر سال ۹۸ و اوایل سال ۹۹ صورت گرفت اما کشف آن مربوط به زمان حضور بنده در سازمان بورس بود. دهقاندهنوی خاطرنشان کرد: در آن زمان، اتفاق رخداده را از جوانب مختلف مورد بررسی قرار دادم و آنچه که در آن زمان به عنوان رئیس سازمان بورس برای کشف ماجرا به دست آوردم، این بود که در شرکت بورس این اقدام با نیت خوب اما با تصمیمگیری اشتباه انجام شده بود.
رئیس سابق سازمان بورس در ادامه اعلام کرد: بررسیهای انجامشده حاکی از آن بود که مسئولان اجرایی شرکت بورس فکری کردند مبنی بر اینکه تاکنون ظرفیت دستگاههای موجود در این نهاد مورد استفاده قرار نگرفته است اما با کمک دستگاه ماینینگ میتوان از این ظرفیتها به خوبی استفاده کرد تا بتوان در ادامه اقدامات انجامشده سودی را برای شرکت بورس که یک شرکت اقتصادی است، حاصل کرد. وی اظهار داشت: در آن زمان اعلام کردیم که این تصمیم از ابتدا اشتباه بوده، زیرا مسئولیت، رسالت و مأموریت شرکت بورس انجام چنین اقدامی نیست. دهقاندهنوی خاطرنشان کرد: از این موضوع هم نباید غافل ماند که در زمان اتخاذ این تصمیم هنوز فعالیت مربوط به ماینکردن رمزارز جزو اقدامات منفی و غیرقانونی تلقی نمیشد. رئیس سابق سازمان بورس ادامه داد: همچنین بررسیهای انجامشده نشاندهنده آن بود که افراد حاضر در هیأت مدیره شرکت بورس هیچ اطلاعی از ماجرای ماینینگ نداشتند اما در حکمی که علیه این افراد داده شد، مقداری کوتاهی صورت گرفته است.
وی اعلام کرد: بنده در روزهای آخر حضور خود در سازمان بورس اجازه ابلاغ حکم در نظر گرفتهشده را ندادم و اعلام کردم که این افراد هیچ اطلاعی از اتفاق رخ داده نداشتند. رئیس سابق سازمان بورس گفت: در آن زمان صورتجلسهای امضا شد و تصور آنها این بود که قرار است دستگاه پردازش اطلاعات خریداری شود و هیچ تصوری مبنی بر استخراج رمزارز وجود نداشت. به گفته دهقاندهنوی، حکم در نظر گرفتهشده در دوره جدید سازمان بورس ابلاغ شد.
رئیس سابق سازمان بورس اظهار داشت: در ابتدا اعلام شده بود که این افراد حق حضور در هیچ یک از نهادهای مالی را ندارند اما بعداً تصمیم گرفته شد به مدت ۲ سال اجازه حضور در ارکان بازار سرمایه (شرکت بورس، فرابورس، بورس انرژی، بورس کالا و سپردهگذاری) را نداشته باشند.
همچنین دهقاندهنوی اعلام کرد که بعد از ابلاغ حکم، اعتراضهایی صورت گرفت تا زودتر از موعد ۲ سال این حکم لغو شود. رئیس سابق سازمان بورس به میزان رمزارز استخراج شده اشاره کرد و گفت: ۳ بیتکوین استخراج شد که در آن زمان قیمتش ۶۰ هزار دلار بود اما اکنون با کاهش قیمت شدید مواجه شده و به حدود ۲۵ هزار دلار رسیده است.
به گفته وی، بیتکوین استخراجشده اکنون جزو داراییهای شرکت بورس تهران است.
دهقاندهنوی خاطرنشان کرد: این مسأله در آن زمان به موضوع وجود مشکل در زیرساختهای معاملاتی عجین شده بود و باعث شد تا اعتراضات گستردهای نسبت به این اتفاق صورت بگیرد.