در حافظه موقت ذخیره شد...
نقش ایران در معادلات گازی ترکمنستان و عراق پررنگتر میشود
ترکمنستان در آستانه به دست آوردن یک خریدار جدید بزرگ برای گاز طبیعی خود است.
وزیر امور خارجه ترکمنستان هشتم اکتبر از سفر رئیس شرکت گاز دولتی ترکمن به عراق برای مذاکره در این مورد خبر داد.
عراق قصد دارد تا 10 میلیارد متر مکعب گاز از ترکمنستان در راستای یک قرارداد 5 ساله سه جانبه با مشارکت ایران، وارد کند. هنوز هیچ مدارکی از مسائل مالی این قرارداد به دست نیامده است.
این حجم از گاز که در مورد آن مذاکره میشود بسیار قابل توجه بوده و برابر با حدود یک چهارم حجم گازیست که در حال حاضر ترکمنستان به مهمترین مشتری خود یعنی چین میفروشد.
ترکمنستان هیچگاه رقم دقیقی از صادرات گاز خود به چین اعلام نکرده، اما این رقم سالانه بین 35 تا 40 میلیارد متر مکعب تخمین زده میشود. ترکمنستان انتظار دارد سالانه حدود 3 میلیارد دلار از این قرارداد درآمد داشته باشد.
این کشور قصد دارد عراق را به عنوان بزرگترین خریدار گاز طبیعی خود معرفی کند. تخمین میزنند قیمت فروش گاز ترکمنستان به عراق بین 250 تا 290 دلار در هر متر مکعب باشد.
به نظر میرسد مذاکره با عراق سریعتر از پروژه خط لوله گاز تاپی TAPI از طریق افغانستان پیشرفت میکند. پاکستان بهعنوان یکی دیگر از طرفهای پروژه تاپی علاقه خود را به تعمیق روابط انرژی با ترکمنستان اعلام کرده است.
در شرایطی که مذاکره برای عقد قرارداد گازی با عراق همچنان ادامه دارد، گفتوگوهایی هم بین ترکمنستان و سازمانهای بینالمللی مثل بانک جهانی در حال برگزاری است.
گفتوگوهایی هم در مورد قابلیت اطمینان اطلاعات اقتصادی ترکمنستان صورت گرفته است.
صندوق بینالمللی پول نسبت به صحت آمار رشد و تولید ناخالص داخلی ترکمنستان ابراز نگرانی کرده است.
ترکمنستان فعالانه به دنبال فرصتهایی برای گسترش صادرات گاز طبیعی و بالا بردن درآمد خود است.
قرارداد احتمالی با عراق از طریق ایران و ادامه مذاکرات با پاکستان و سازمانهای بینالمللی بیش از پیش موقعیت این کشور را در بازار جهانی انرژی تقویت میکند.
یک کارشناس حوزه انرژی گفت:ما امکان دریافت گاز از ترکمنستان را داریم ولی اینکه این کشور مازاد گاز دارد و میتواند مازاد را به ایران صادر کند و یا چه حساب و کتابی با روسیه دارد و همچنین امکان سواپ باید مورد ارزیابی قرار گیرد، در هر حال ارتباط گازی روسیه-ترکمنستان-ایران روی کاغذ شدنی است و نقش اساسی در این بین با خطوط لوله ترکمنستان است اما در کل به لحاظ فنی باید مورد بحث و ارزیابی قرار گیرد.
مهران امیرمعینی تأکید کرد: باتوجه به اینکه صادرات گاز روسیه به اروپا از خط لوله بسیار محدود شده این پتانسیل وجود دارد که بخشی از آن از طریق ترکمنستان و یا خطوط دیگر به ایران متنقل شود، البته بخش اول و اولویت در اجرای پروژههای اینچنینی تأمین نیاز داخلی ایران است یعنی اگر نیاز به سرمایهگذاری داشته باشد توجیه دارد که بخشی از سرمایه را تقبل کنیم زیرا دو مشکل کمبود برق تابستان و کمبود گاز در زمستان حل میشود.
به گفته وی، زمانی که روسیه تحریم شد این مباحث مطرح شد که میتوان بخشی از گاز روسیه را از مسیر ترکمنستان به ایران منتقل کرد، اما موضوع این است که ابتدا به لحاظ فنی و تکنیکی بررسی شود که به چه شکل میتوان این خط را معکوس کرد و اینکه آیا ترکمنستان امکانات آن را دارد که این پروژه اجرا شود یا خیر و یا اینکه بناست به شکل سواپ بین سه کشور به اجرا برسد، در هر حال شرایط خطوط لوله ترکمنستان و روسیه را نیز باید بررسی کرد.