در حافظه موقت ذخیره شد...
«ایران اقتصادی» اظهارات غیرکارشناسی «فعال سیاسی اصلاحطلب» را بررسی کرد
ضایعه ارزی
یک فعال سیاسی اصلاحطلب و حامی دولت گذشته به تازگی با یکسان انگاری اقدام اخیر بانک مرکزی در «فروش حواله ارزی در مرکز مبادله» با اقدام دوران ولیالله سیف در «فروش اسکناس ارز در بازار فردایی»، خواستار محاکمه چند برابری مقامات کنونی بانک مرکزی شده است.
به تازگی محمد مهاجری، فعال سیاسی اصلاحطلب، با یکسان انگاری مداخله ارزی اخیر بانک مرکزی با اقدام ولیالله سیف و احمد عراقچی (رئیس کل و معاون ارزی بانک مرکزی در دولت گذشته) در فروش ارز در بازار فردایی، خواستار محاکمه مقامات بانک مرکزی در دولت سیزدهم شده است. وی در کانال شخصی خود نوشت:
«جناب رئیسجمهور محترم! در همین چند روز حوادث غزه قیمت دلار ناگهان به ۵۴ هزار تومان رسید و میرفت که زنجیر پاره کند. اما آنگونه که روزنامه محترم کیهان نوشته بانک مرکزی با تزریق ۳۷۱ میلیون دلار، بازار را مهار کرد. دستشان درد نکند و آفرین به تدبیرشان. اما میخواهم به خاطرتان بیاورم که در دولت قبل، آقایان ولیالله سیف و احمد عراقچی رئیس و معاون بانک مرکزی فقط به خاطر تزریق ۱۵۹ میلیون دلار یعنی کمتر از نصف رقمی که اخیراً دولت شما تزریق کرد به ۱۵ سال حبس و جرایم نجومی محکوم شدند که پرونده شان در زمان ریاست شما بر قوه قضائیه مفتوح بود و هنوز هم در دادگستری در جریان است.
بانک مرکزی دولت شما دو و نیم برابر رقم دولت قبل، دلار در بازار فروخته و اگر قرار باشد برای این کار حبس درنظر گرفته شود مجازاتش باید به ۵۰ سال برسد! اما ظاهراً چون این دولت، دولت شماست چنین کاری تخلف محسوب نمیشود و حاشیه امن وجود دارد.»
این عنصر سیاسی حامی دولت گذشته بدون کمترین درکی از مفاهیم حوزه ارزی، تزریق ارز در روزهای اخیر و دوران سیف را یکسان انگاشته و خواستار مجازات مقامات دولت شده است. این در حالی است که تزریق ارز در دوره سیف به شکل فروش ارز اسکناس در بازار غیرقانونی فردایی بود که خریداران این ارز هم عموماً دلالها بودهاند. این در حالی است که مداخله بانک مرکزی طی روزهای اخیر، عموماً در قالب فروش حواله ارزی در مرکز مبادله طلا و ارز به عنوان بازار رسمی ارز آن هم به واردکنندگان و نه دلالان ارزی بوده است.
یادآور میشود نیاز روزانه ارزی کشور بین 200 تا 300 میلیون دلار است و عرضه 371 میلیون دلار ارز، ناظر به تأمین همین نیاز صورت گرفته تا صف تقاضا از بازار غیررسمی به سمت مرکز مبادله بازگردد. از همین رو هیچ شباهتی میان اقدام اخیر بانک مرکزی با اقدام دوران سیف و عراقچی وجود ندارد. اقدام مسئولان بانک مرکزی در دولت گذشته، موجب تقویت بازار غیرقانونی معاملات فردایی (قاچاق) ارز شد.
اظهار نظر افراد سیاسی با کمترین سواد اقتصادی در مباحث تخصصی اقتصاد، یکی از مهمترین آفتهای سیاستگذاری اقتصادی کشور و عاملی در تشدید رفتارهای پوپولیستی حکمرانان به شمار میرود. تصاحب تریبونهای متعدد توسط سیاسیترین و البته کم سوادترین افراد، مسألهای است که سالهاست گریبان کشور را گرفته و افکار عمومی را در معرض بمباران تحلیلهای سطحی و نادرست قرار داده است. در چنین شرایطی تبعات تحت تأثیر قرار گرفتن افکار عمومی از اینگونه اظهار نظرهای سطحی آن است که سیاستگذاران را در اجرای اقدامات متزلزل و اجرای اصلاحات اقتصادی پرهزینه میکند.