در نیمه نخست سالجاری
با افزایش تولید واردات ۴ کالای اساسی نصف شد
زینب صفری
روزنامه نگار
طی دو سال اخیر با توجه به حمایتهای دولت سیزدهم و وزارت جهاد کشاورزی شاهد آن بودیم که تولید بسیاری از محصولات کشاورزی از جمله گندم با افزایش محسوسی روبهرو شود که این امر سبب شده واردات این محصولات با کاهش روبهرو شود و صرفهجویی ارزی قابل توجهی صورت گیرد.
از طرف دیگر با توجه به اصلاح ارز ترجیحی در کشورمان مصرف بسیاری از محصولات کشاورزی از جمله روغن و نهادههای دامی نیز منطقی شده است که همین امر به کاهش واردات دامن زده است. چندی پیش گمرک ایران جزئیات واردات ۲۰ قلم کالای اساسی در شش ماهه نخست سال ۱۴۰۲ را منتشر کرد. در این گزارش واردات گوشت قرمز سبک و جو افزایش و برعکس واردات گوشت مرغ و چای کاهش یافته است.
آمار واردات ۲۰ قلم کالای اساسی به غیر از دارو نشان میدهد که در شش ماهه ابتدایی سالجاری به مقدار ۱۰ میلیون و ۹۴۷ هزار تن کالای اساسی به غیر از دارو به ارزش ۷ میلیارد و ۶۵۷ میلیون دلار وارد کشور شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل به لحاظ وزن ۱.۳۹ درصد افزایش و از نظر ارزش ۵.۰۹ درصد کاهش داشته است.
بنا بر این گزارش در شش ماهه سال گذشته به میزان ۱۰ میلیون و ۷۹۷ هزار تن کالای اساسی به ارزش ۸ میلیارد و ۶۸ میلیون دلار وارد کشور شده بود.
این گزارش میافزاید: در شش ماهه سالجاری به میزان ۴ میلیون و ۲۴۱ هزار تن ذرت به ارزش یک میلیارد و ۷۲۲ میلیون دلار وارد کشور شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر وزن ۴۲ درصد و به لحاظ ارزش ۴۵ درصد رشد داشته و رتبه نخست را به لحاظ ارزش در بین کالاهای اساسی وارداتی به خود اختصاص داده است.
همچنین در این مدت به مقدار ۹۹۸ هزار تن انواع روغنهای خوراکی به ارزش یک میلیارد و ۶۲۹ میلیون دلار وارد کشور شد که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل به لحاظ وزن ۵۶ درصد و به لحاظ ارزش ۳۹ درصد افزایش داشت و رتبه دوم را در بین کالاهای اساسی از نظر ارزش به خود اختصاص داده است.
این گزارش حاکی است، واردات انواع دانههای روغنی در مدت یاد شده به مقدار یک میلیون و ۵۰۷ هزار تن و به ارزش یک میلیارد و ۱۴۷ میلیون دلار بود که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل به لحاظ وزن ۲۰ درصد و از نظر ارزش ۹ درصد افزایش داشته و رتبه سوم را در بین کالاهای اساسی وارداتی به لحاظ ارزش به خود اختصاص داده است.
بنا بر این گزارش برنج با ۷۲۰ میلیون دلار، گندم با ۶۰۵ میلیون دلار، جو با ۴۲۸ میلیون دلار، لاستیک سنگین با ۲۰۷ میلیون دلار، شکر خام با ۱۹۱ میلیون دلار، کاغذ چاپ و تحریر با ۱۴۴ میلیون دلار و کود شیمیایی با ۱۴۱ میلیون دلار از دیگر کالاهای اساسی وارداتی به کشور بودهاند که در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند.
این گزارش حاکی است بیشترین افزایش وزنی و ارزشی واردات کالاهای اساسی در شش ماهه سالجاری مربوط به گوشت قرمز سبک گرم و جو بوده است و بیشترین کاهش به چای خشک و گوشت مرغ اختصاص دارد. به عبارت دیگر در نیمه نخست سال حدود یک میلیون و 100 هزار تن جو به ارزش 430 میلیون دلار وارد کشور شده است.
واردات جو حدود 138 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد کرده، این در حالی است که واردات گندم، برنج، شکر و کنجاله سویا نسبت به سال قبل نصف شده است. در حوزه واردات نهادههای دامی حدود 3 میلیون تن ذرت و سویا خریداری شده که بزودی در دسترس کشور قرار خواهد گرفت.
قائم مقام جهاد کشاورزی از کاهش قابل توجه قیمت نهاده جو با اشاره به کاهش 30 درصدی قیمت جو نسبت به قیمتهای مصوب، گفت: 3 میلیون تن نهاده جدید از قبیل ذرت و سویا خریداری و در راه کشورمان است و هماکنون نزدیک به یک میلیون تن جو در انباهاری مرتبط قرار داشته و به راحتی در اختیار تولیدکنندگان محصولات نهایی و پایین دستی قرار میگیرد.