رئیس سازمان برنامه و بودجه در سفر استانی به یزد مطرح کرد
نهضت تکمیل پروژههای عمرانی نیمهکاره
روی کار آمدن دولت مردمی سیزدهم، با توجه به خاستگاه اجتماعی از دل طبقات مختلف و بویژه طبقات کمتر برخوردار و متوسط، بارقههای امید برای خروج دولت از مرزهای پایتخت و بازآفرینی همدلی و همبستگی میان دولت و مردم را روشنایی بخشید. امیدی که عملکرد دوساله دولت سیزدهم با تمام وجود ثابت کرد که این همدلی و همبستگی نه تنها صرفاً یک شعار یا وعده تو خالی نبوده است بلکه راهبرد دولت برای ارائه حل مشکلات و معضلات ریشه دار و اساسی کشور، ارتباط مستمر همه بخشها و ارگانهای دولتی با اقشار مختلف مردم در اقصی نقاط کشور است.
رویکرد دولتها و وزارتخانههای تابعه آنها در دورههای قبل صرفاً بررسی چالشها و معضلات کشور از دریچه ساختمانهای بلندبالای قلب پایتخت و ارائه راهحل از دل سیستم تحلیلی و تصمیمگیریای بود که دارای کیفیت قابل قبولی در حوزه ارتباط با جامعه نبوده و این بدان معناست که دولتهای پیشین با تمرکزگرایی بیش از حد، در عمل بین مردم و خود، فاصلهای معنادار ایجاد کردند که این امر باعث ایجاد بیتفاوتی بدنه تصمیمگیری دولتها در قبال مردم و مشکلات آنها شده بود.
بدیهی است ادراکی که یک ساختار به نسبت منزوی از جامعه اطراف خود دارد با ادراکاتی که افراد این جامعه از شرایط و معضلات خود و انتظاراتی که برای حل این چالشها دارند متفاوت بوده و دارای انحراف معیار معناداری است و این مسأله، باعث ایجاد شکاف بین انتظارات مردم با روشهایی است که دولتها برای حل معضلات اجتماعی به کار میگیرند؛ موضوعی که دولتمردان دولت سیزدهم به آن کاملاً واقف بوده و به تعامل مستقیم با مردم، به چشم یک راهبرد بلندمدت برای رسیدن به مطلوبیتهای آرمانی جامعه و حل مشکلات و معضلات آن استفاده میکنند.
البته سابقه تعامل مستقیم دولتها با مردم به دولت سیزدهم خلاصه نمیشود بلکه نمود این تعامل را در دولتهای نهم و دهم نیز میتوان مشاهده کرد؛ آنجا که رئیس دولت با حضور در جمع مردم در استانهای مختلف، به بررسی و رفع چالشهای آنان در قالب سفرهای استانی میپرداخت اما مزیتی که دولت سیزدهم در نوع تعامل با مردم دارد باعث همبستگی بیشتر بین تمامی اجزای آن با مردم میشود در این تعبیر قابل بیان است:
تمام دولت برای تمام مردم!
دولت سیزدهم تنها از درگاه سفرهای استانی شخص رئیسجمهور به استانهای مختلف به تعامل و رفع دغدغههای مردم نمیپردازد! بلکه تمامی ارکان دولت از جمله وزرا و معاونین رئیسجمهور در تعامل مستقیم با مردم در اقصی نقاط کشور به بررسی وضعیت موجود، پایش چالشها، معضلات و انتظارات مردم پرداخته و برای بهبود شرایط، دست به اقدامات قابل تحسینی میزنند که چند نمونه آن در این گفتار بیان خواهد شد.
جالب اینجاست که فشردگی زمانهای کاری مسئولان دولتی، مانع ارتباط مستمر با مردم نبوده و گویی حفظ تعامل با مردم اولویت انکارناپذیر دولت سیزدهم و ارکان آن و یک راهبرد حیاتی و مستمر در عملکرد دولت است. یکی از اتفاقات ارزشمند و قابل تحسین در این زمینه سفرهای استانی رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور به استانها در بحبوحه بررسی لایحه هفتم توسعه در مجلس شورای اسلامی و روزهای بهشدت فشرده کاری وی در مجلس است. جایی که به صورت روزانه به بررسی موشکافانه بندها و تبصرههای این لایحه پرداخته میشود و پایان هفته با سفر استانی این مقام دولتی به استانها، به راهبرد دولت در زمینه تعامل مستقیم با مردم در راستای رفع مشکلات آنها جامه عمل پوشیده میشود.
بررسی گزارشهای این سفرهای استانی حاکی از آن است که این سفرها به جای آنکه مانند برخی سفرهای مقامات دولتهای پیشین، اغلب جنبه مانور رسانهای و خبری داشته باشد از رویکرد عملگرای دولت در عرصه خدمترسانی به مردم و رفع مشکلات میدانی پیروی کرده و دستاوردهای عملی آن قابل تقدیر است و شاید بتوان این نقد را به بدنه رسانهای دولت سیزدهم روا دانست که در پوشش خبری این دستاوردها میتوان فعالتر عمل کرد تا به غیر از مردم محلی در استانهای مختلف، سایر اقشار مردم نیز از فعالیتهای عملیاتی دولت در راستای حرکت به سمت وضعیت مطلوب مورد انتظار، آگاه شوند.
سفر رئیس سازمان برنامه و بودجه به استان یزد در هفته گذشته به نسبت دستاوردهای آن، از چشمهای رسانهها مغفول ماند و شاید این مقال جایگاهی برای پرداختن به بخشی از دستاوردهای این سفر برای بازشناسی راهبرد دولت در تعامل مستقیم با مردم باشد و البته نباید فراموش کرد که این مورد مشتی نمونه خروار است از تعامل مستقیم وزرا، معاونین رئیسجمهور و تمام ارکان دولت با تمام اقشار مردم!
گامهایی در تراز شهر جهانی یزد؛ نخستین گام، تأمین پایدار آب
در استان
دکتر داوود منظور، ریاست سازمان برنامه و بودجه به همراه هیأتی متشکل از مدیران ارشد سازمان برنامه و بودجه با هدف بازدید و افتتاح چندین پروژه عمرانی و دیدار با اقشار مردم و نیز شرکت در جلسه شورای برنامهریزی و توسعه استان یزد، به این استان سفر کرد. وی در دیدار با نماینده ولی فقیه در استان یزد با تأکید بر دغدغه اساسی مردم یزد مبنی بر تأمین پایدار آب در این استان، تأکید کرد که یکی از مهمترین اهداف سازمان برنامه و بودجه در کشور، تکمیل پروژههای نیمه کاره دولتهای قبل است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور با اشاره به ظرفیتهای اقتصادی استان یزد از جمله کشاورزی، معدنی و گردشگری، مهمترین موضوع در استان یزد را تأمین آب پایدار در این استان دانست و از اختصاص اعتبارات ویژه برای تکمیل پروژههایی که در این حوزه در دست اجراست خبر داد که در رأس این پروژهها نیز پروژه انتقال آب از خلیج فارس است. وی با تأکید بر حل معضل آب در استان یزد توضیح داد دولت به صورت تمام قد از پروژه انتقال آب خلیج فارس حمایت میکند تا هر چه سریعتر به بهرهبرداری برسد. معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه در همین راستا به بازدید از پروژههای حوزه آب یزد و مراحل احداث مخزن 30 هزار متر مکعبی فدک شهر یزد پرداخت و پروژه مخزن 50 هزار متر مکعبی آب استان یزد را که با اعتبار 210 میلیارد تومان تکمیل شده بود، افتتاح کرد.
تکمیل کارهای نشدنی دولت قبل در دولت سیزدهم
یکی از رویکردهای اصلی دولت مربوط به تحقق وعدههای پیشین و اتمام طرحهای نیمهتمام است، در همین راستا دکتر منظور با بیان اینکه هدف دولت سیزدهم سرعت بخشیدن به تکمیل پروژههای نیمه تمام است، از بهرهبرداری از پروژههایی با اعتبار بالغ بر دو هزار و 500 میلیارد تومان در استان یزد خبر داد و تکمیل پروژههای نیمه تمام -که برخی از آنها بیش از دو یا سه دهه معطل ماندهاند- را یکی از افتخارات دولت سیزدهم دانست. موضوعی که به یکی از چالشهای مدیریتی کشور در دورههای مختلف تبدیل شده بود! اینکه دولتها بدون اعتنا به طرحها و برنامههای نیمهکاره دولتهای قبل صرفاً به کلنگ زدن پروژههای جدیدی که خود بهتر از هر کس دیگر واقف هستند دستکم در دوره تصدیگری خودشان به نتیجه نمیرسد، بپردازند، خیلی از پروژههای نیمهکاره را روی دست دولت سیزدهم گذاشته و به تعبیر برخی اقتصاددانان، سررسید تمام بدهیهای دولت قبل در این دولت فرا رسیده است.
در این زمینه دولت دو انتخاب را در مقابل داشت
نخست آنکه به سبک دولتهای پیشین به کلنگزنیهای بیبرنامه و بیتدبیر ادامه دهد و با گذاشتن اسمهای پر طمطراق بر پروژههای رؤیایی و غیرقابل تحققش، پیروزمندانه در میان تشویق هوادارانش به بیان دستاوردهای کاغذی بپردازد.
و دوم آنکه بهصورت واقعبینانه به این دور باطل خاتمه دهد و با بررسی تدابیر لازم به تکمیل طرحهای پیشین بپردازد تا مردم کشور از فواید این طرحها و پروژهها از جمله ایجاد اشتغال، کاهش تورم، افزایش سطح رفاه و... برخوردار شوند.
انتخاب خردمندانه دولت سیزدهم، اتخاذ رویکرد واقعبینانه و صداقت با مردم بود که به تعبیر رئیس سازمان برنامه و بودجه، این یکی از افتخارات دولت است.
دکتر منظور در نشست شورای برنامهریزی و توسعه استان یزد پروژههایی که زمان تکمیل آنها طولانی میشود را موجب ناامیدی مردم دانست و از مدیران استانی خواست همت و تلاش خود را بر اتمام طرحهای نیمهتمام معطوف کنند. وی ادامه داد: در حال حاضر عمر تعداد قابلتوجهی از پروژهها در کشور به بیش از دو دهه میرسد که برای رفع این مشکل نیز باید آنها را اولویتبندی کرد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه با تأکید بر لزوم وسواس بیشتر در کلنگزنی پروژههای جدید از پرداخت اعتبارات ویژه برای تکمیل پروژههای بالای 50 درصد پیشرفت در کشور خبر داد و خواستار اعطای اختیار عمل بیشتر به استانداران در راستای تصمیمگیری بهتر و پیگیری مجدانهتر پروژهها شد.
عبور طرحهای بهداشت و درمان استان یزد از دستانداز!
افتتاح نخستین بیمارستان بحران در جنوبشرق کشور؛ رئیس سازمان برنامه و بودجه در ادامه سفر کوتاه خود به استان یزد، بیمارستان 126 تختخوابی بحران جنوبشرقی کشور را افتتاح کرد.
انجام فعالیت اصولی از تأمین اعتبار تا فعالیت میدانی ایثارگرانه عوامل ساخت و تکمیل این بیمارستان، نمونهای از مدیریت و کار جهادی بود که نشانگر روحیه جهادی دولت سیزدهم در عرصه انجام کار است؛ حلقه مفقودهای که شعارهای اقتصاد مقاومتی و مدیریت جهادی را در عرصه عمل به منصه ظهور میرساند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در مراسم افتتاح این بیمارستان گفت: توجه به مسائل بهداشتی یکی از اولویتهای اصلی دولت به شمار میرود و از عزم دولت برای ساخت و تجهیز بیمارستان در سراسر کشور خبر داد و ابراز امیدواری کرد که تعداد قابلتوجهی از این بیمارستانها تا پایان سال آینده به بهرهبرداری برسد.
منظور بااشاره به برخی نقصهای جزئی در پروژهها و طرحها از اختصاص اعتبارات لازم برای برطرف کردن آن خبر داد. وی همچنین در سفر به شهرستان مهریز از تأمین اعتبار لازم برای تکمیل بیمارستان 150 تختخوابی حضرت فاطمهالزهرا(سلامالله علیها) خبر داد.
وی در بازدید از روند احداث بیمارستان 154 تختخوابی حضرت زینب در شهرستان اشکذر ضمن اظهار رضایت از پیشرفت پروژههای حوزه بهداشت و درمان در استان یزد، ابراز امیدواری کرد با اهتمام ویژه و تخصیص اعتبارات لازم برای تکمیل این پروژهها، استان یزد به یکی از قطبهای پزشکی در کشور تبدیل شود.
افتتاح نخستین بیمارستان بحران جنوبشرق کشور و قولهای معاون رئیسجمهور برای تکمیل این پروژهها نشان داد گام دولت در عرصه سلامت استان یزد محکم برداشته شده است.
جاده صنعت یزد در دست بازگشایی
آغاز بهرهبرداری از بزرگترین خط انتقال پساب کشور در یزد و بازدید از روند اجرایی چندین پروژه تولیدی در سطح استان توسط ریاست سازمان برنامه و بودجه که با تأمین اعتبار از سوی این سازمان انجام شده است، از عزم دولت بر حل مشکلات صنعت در استان یزد خبر میدهد. افتتاح کارخانه تولید کاشی و سرامیک هرمس سرام بهعنوان یکی از پیشرفتهترین کارخانههای تولیدی در این زمینه با سرمایهگذاری بیش از 29 میلیون یورو که ظرفیت تولید بیش از سه میلیون متر مکعب کاشی اسلب را دارد و زمینه اشتغال مستقیم 250 نفر بهصورت مستقیم را فراهم میآورد از دیگر اقدامات دکتر داوود منظور در استان یزد بود.
گردشگری، حلقه مفقوده توسعه استان یزد
معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه در جریان سفر خود به استان یزد، دو واحد بومگردی با اعتباری بالغبر شانزده میلیارد تومان را در بافت تاریخی استان یزد افتتاح کرد. بافت تاریخی شهر یزد در سال 1384 در فهرست آثار ملی کشور قرار گرفت و در تاریخ 18 تیر 1396 از سوی یونسکو در فهرست میراث جهانی بشری به ثبت رسید اما عدم پیگیری طرحهای گردشگری از سوی دولتهای مختلف، روند جذب گردشگر به میزان مطلوب در این استان را با وقفهای هجده ساله مواجه کرد؛ وقفهای که افتتاح طرحهای بومگردی امیدها را در خصوص توسعه صنعت گردشگری در این استان و استفاده از این مؤلفه مهم در رشد و توسعه استان تاریخی یزد مجدداً احیاء نمود.
آنچه از سفر دو روزه معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه، آن هم در اوج روزهای کاری این مقام دولتی در تصویب لایحه هفتم توسعه میتوان برداشت کرد، عزم و تأکید ویژه دولت بر ارتباط مستمر و مستقیم با مردم برای رفع دغدغهها و آگاهی از انتظارات آنان در همه استانها و شهرستانهای کشور است. عزمی که در تمامی اعضای دولت مردمی سیزدهم وجود دارد و وجه تمایز این دولت محسوب میشود که جای تقدیر دارد.
امید است این رویکرد راهبردی دولت در ادامه حیات آن نیز ادامه داشته باشد و ارکان رسانهای دولت نیز پوششی جامعتر از فعالیتهای اجزاء مختلف در حل مشکلات مردم و بهبود شرایط اجتماعی در اختیار اقشار مختلف مردم قرار دهد.