صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • گفت و گو
  • کلان
  • انرژی
  • راه و شهرسازی
  • بازار سرمایه
  • بازار
  • بین الملل
  • صنعت و تجارت
  • تاریخ شفاهی
  • کشاورزی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره صد و هفت - ۰۲ آبان ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره صد و هفت - ۰۲ آبان ۱۴۰۲ - صفحه ۸

رئیس اداره رسیدگی به تخلفات نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار خبر داد

جریمه 4.5 میلیاردی دو کارگزاری

برگزاری میز صنایع و مکاتبه با نهادهای ذی‌صلاح برای رفع مشکلات صنایع، تهیه و تنظیم گزارش‌های ماهانه، تهیه گزارش‌های خاص، اقدامات لازم در ارتباط با ناشران اوراق بهادار، برگزاری جلسات درون‌سازمانی و دوره‌های آموزشی و تجلیل از ناشران برتر از جمله مهم‌ترین اقدامات حوزه نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار طی نیمه نخست سال‌جاری به شمار می‌رود

نظارت در وهله نخست و سپس برخورد قانونی با تخلفات یکی از مواردی است که اعتماد سهامداران و سرمایه گذاران را افزایش می دهد. این درحالی است که طی ماه‌های اخیر بحث‌هایی درباره تخلفات صورت گرفته ازسوی برخی از کارگزاری‌ها و کدهای معاملاتی خاص منتشر شد و اکنون در تازه ترین اقدام سازمان بورس از جریمه دو شرکت کارگزاری به دلیل تخلف خبرداده است. موضوعی که می‌تواند نویدبخش پیگیری سایر پرونده‌ها در بازارسرمایه باشد.
دو شرکت کارگزاری فعال در بازار سرمایه، برخلاف مقررات و بدون احراز کفایت وجوه در حساب عملیاتی مشتریان و از طریق توثیق سهام و ثبت تخصیص اعتبار، به صورت صوری در حساب آنها اقدام به اخذ موقعیت تعهدی فروش قرارداد اختیار معامله با مبالغ قابل توجه برای مشتریان کردند که با توجه به ریسک نکول معاملات از سوی مشتریان، این احتمال می‌رفت که ضرر و زیان جبران‌ناپذیری بر شرکت‌های کارگزاری مزبور تحمیل شده و آثار آن موجب خدشه به اعتماد عمومی، صنعت کارگزاری و بازار سرمایه شود.
به گزاش سنا، رئیس اداره رسیدگی به تخلفات نهادی مالی سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان این مطلب گفت: لذا با وصول گزارش تخلف از مدیریت نظارت بر کارگزاران، رسیدگی به پرونده‌های مزبور در دستور کار قرار گرفت و در حال حاضر منجر به صدور رأی درخصوص دو شرکت کارگزاری مذکور مبنی بر جریمه نقدی با مبالغ یک میلیاردو ۴۵۰ میلیون  ریال و  سه میلیارد ریال برای هریک از مدیران با توجه به گستره تخلف صورت گرفته در هر پرونده و نیز تعلیق مجوز معاملات اوراق مشتقه مبتنی بر اوراق بهادار، برای آنها شده است. البته آرای صادره بدوی بوده و قابل تجدیدنظرخواهی توسط محکومین خواهد بود.
مرتضی ملک‌محمدی افزود: عدم رعایت قوانین و مقررات از سوی اشخاص تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار گذشته از اینکه منجر به اعمال مجازات‌های انضباطی مستقیم می‌شود، آثار و تبعات جدی دیگری نیز برای مرتکبان به همراه خواهد داشت که اجرای بند (چ) ماده ۳۶ قانون احکام دائمی برنامه‌های توسعه کشور مبنی بر انتشار سوابق تخلفاتی و کیفری مدیران نهادهای مالی و ناشران اوراق بهادار نمونه‌ای از این آثار است. وی خاطرنشان کرد: بر‌اساس ماده ۱۸ «دستورالعمل معاملات قرارداد اختیار معامله در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران»، کارگزار باید در زمان اخذ سفارش خرید یا فروش، از وجود هزینه‌های معاملاتی به علاوه ارزش معاملاتی قرارداد اختیار معامله یا وجه تضمین مورد نیاز حسب مورد، در حساب عملیاتی مشتری نزد کارگزار اطمینان حاصل کند. همچنین مطابق تبصره همین ماده، کارگزار باید در دفاتر خود برای هر مشتری، سرفصل جداگانه‌ای ایجاد کند و در زمان اجرای سفارش‌های مشتری از کفایت وجوه در حساب وی اطمینان یابد. ماده ۲۹ همان دستورالعمل نیز اشعار می‌دارد؛ ثبت سفارش در سامانه معاملاتی منوط به وجود وجه تضمین یا ارزش معاملاتی قرارداد، حسب مورد، در حساب عملیاتی مشتری نزد کارگزار است.

اقدامات حوزه نظارت بر ناشران سازمان بورس زیر ذره‌بین
برگزاری میز صنایع و مکاتبه با نهادهای ذی‌صلاح برای رفع مشکلات صنایع، تهیه و تنظیم گزارش‌های ماهانه، تهیه گزارش‌های خاص، اقدامات لازم در ارتباط با ناشران اوراق بهادار، برگزاری جلسات درون‌سازمانی و دوره‌های آموزشی و تجلیل از ناشران برتر از جمله مهم‌ترین اقدامات حوزه نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار طی نیمه نخست سال‌جاری به شمار می‌رود.
برگزاری میز صنایع، نخستین اقدام صورت گرفته در این حوزه برای حمایت از حقوق سهامداران و رفع چالش‌های صنایع و تولید بوده است.
در این زمینه، سازمان بورس از سال ۹۹ و به‌منظور ایجاد تعامل مابین ارکان مختلف بازار سرمایه با مدیران ارشد شرکت‌های مختلف بورسی، تصمیم به برگزاری میزهای صنعت گرفت تا از این طریق و به واسطه بازوهای نظارتی و ارتباطی سازمان بورس با نهادهای حاکمیتی و مکاتبه با وزرای اقتصاد، نفت و صمت در رفع معضلات موجود در صنایع اثرگذار باشد؛ نمود برگزاری میزهای صنعت سازمان بورس را می‌توان در قالب لایحه بودجه سنواتی، برنامه‌های توسعه و اصلاح برخی رویه‌ها در وزارتخانه‌ها مشاهده کرد.
در همین زمینه، اداره میزهای صنعت و رتبه‌بندی ناشران در نیمه نخست سال‌جاری اقدام به برگزاری 5 میز صنعت در حوزه‌های «استخراج کانه‌های فلزی»، «متانول»، «قند و شکر»، «مواد و محصولات دارویی»، «حمل‌و‌نقل، انبارداری و ارتباطات» کرد.
بر این اساس؛ میز صنعت استخراج کانه‌های فلزی در تاریخ ۲۴ اردیبهشت ماه با مشارکت وزارت صنعت، معدن و تجارت، میز صنعت متانول در تاریخ ۲۴ خرداد ماه با همکاری وزارت نفت، میز صنعت قند و شکر در تاریخ ۲۴ تیر ماه با همکاری وزارت صمت و میز صنعت مواد و محصولات دارویی در تاریخ ۲۱ مرداد ماه با مشارکت وزارت امور اقتصادی و دارایی برگزار شد و میز صنعت «حمل و نقل، انبارداری و ارتباطات» نیز در دستور کار قرار دارد.

اقدامات لازم در ارتباط با ناشران اوراق بهادار
طبق اعلام حوزه نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، طی نیمه نخست سال‌جاری تعداد ۲۳ هزار و ۸۵۹ اطلاعیه منتشر و تعداد ۹۴۸ شرکت در مجامع شرکت کرده‌اند.
همچنین آمارهای ارائه شده حاکی از ۶۳ تخلف در بخش ناشران و نیز برگزاری ۷۲ جلسه تخلفاتی است.

به‌روزرسانی و تدوین دستورالعمل‌های ناشران اوراق بهادار
در ادامه فعالیت‌های صورت گرفته در این حوزه، برگزاری جلسات درون‌سازمانی درخصوص ایجاد و به‌روزرسانی دستورالعمل‌های مصوب سازمان و نیز دوره‌های آموزشی از دیگر اقدامات این بخش از مدیریت سازمان بورس بود.
در حوزه تصویب مقررات جدید نیز جلسات متعددی درخصوص دستورالعمل احراز صلاحیت ناشران اوراق بهادار، منشور کمیته ریسک، منشور کمیته انتصابات و پایگاه اطلاعاتی مدیران برگزار شده است.

برگزاری دوره‌های آموزشی آشنایی
با دستورالعمل حاکمیت شرکتی
دستورالعمل حاکمیت شرکتی ناشران ثبت شده در سازمان بورس در تاریخ ۲۲ آذر ماه ۱۴۰۱ و از سوی مدیریت نظارت بر ناشران ابلاغ شد.
با توجه به ناآگاهی برخی از فعالان بازار نسبت به این موضوع، بخش مدیریت ناشران سازمان بورس برای نخستین‌بار و به منظور آگاهی، اطلاع‌رسانی و آموزش مدیران ۸۲۶ ناشر اوراق بهادار اقدام به برگزاری دوره‌های آشنایی با دستورالعمل حاکمیت شرکتی کرد.

جستجو
آرشیو تاریخی