گردش مالی 6 میلیارد دلاری بازار لوازم خانگی
امیـــــــد فاضلینیا دبیر اتحادیه تولیدکنندگان لوازم خانگی در گفتوگو با بازار با اشاره به افزایش قیمت مواد اولیه مصرفی در صنعت لوازم خانگی، قیمتگذاری دستوری از سوی سازمان حمایت را مورد انتقاد قرار داد و گفت: تولید مواد اولیه مصرفی در صنعت لوازم از محصولات فولادی گرفته تا محصولات پتروشیمی در اختیار شرکتهای دولتی و شبهدولتی بوده و قیمت آن در بازار عرضه و تقاضا در بورس تعیین میشود. در واقع در ابتدای زنجیره تولید خبری از کنترلهای دستوری نیست اما در انتهای زنجیره و صنایع پایین دست شاهد مداخله دولت و تعیین دستوری قیمتها هستیم.
وی ادامه داد: اگر قرار است مدیریت قیمتی اتفاق بیفتد، باید در کل زنجیره یعنی از تأمین مواد اولیه گرفته تا تولید محصول نهایی باشد. نمیشود که حلقههای اول زنجیره که به نوعی دولتی هستند آزادانه قیمتگذاری کنند و به نوعی از هرگونه شرطی آزاد و رها باشند اما حلقههای انتهایی زنجیره که بخش خصوصی واقعی در آن مشغول به کار هستند، مشمول قیمتگـــــذاری دســـــــتوری شــــــــوند. فاضلینیا با بیان اینکه هزینه تمام شده تولید لوازم خانگی بین ۴۰ تا ۵۰ درصد افزایش یافته است، ادامه داد: با وجود این سازمان حمایت همچنان اجازه تغییر قیمت را به تولیدکنندگان این صنعت نمیدهد و همین مسأله باعث شده که بسیاری از تولیدکنندگان با زیان به فعالیت خود ادامه دهند. برخی دیگر هم ناچار تولیدات خود را کاهش داده یا آن را متوقف کردهاند.
دبیر اتحادیه تولیدکنندگان لوازم خانگی در ادامه سخنان خود با اشاره به سهم بالای صنعت لوازم خانگی در استغالزایی گفت: صنعت لوازم خانگی بین ۶۰ تا ۹۰ هزار اشتغال مستقیم و ۶۰۰ تا ۹۰۰ هزار اشتغال غیرمستقیم ایجاد کرده است. او همچنین به ارزبری پایین صنعت لوازم خانگی اشاره کرد و افزود: هماکنون نیاز ارزی این صنعت ۱۲۰۰ میلیارد دلار است. درحالی که گردش مالی این بازار، حدود ۶ میلیارد دلار برآورد میشود. در واقع اگر قرار باشد حتی نیمی از نیاز کشور از محل واردات تأمین شود این ارز بری تا ۳ برابر بیشتر خواهد شد. وی در پاسخ به این سؤال که چرا باید واردات لوازم خانگی به کشور ممنوع بوده و تولیدکنندگان در یک بازار انحصاری به تولید خود ادامه دهند، گفت: انحصاری در این صنعت وجود ندارد. چیزی حدود ۶۰۰ الی ۶۵۰ تولید کننده در این صنعت مشغول به کار و رقابت هستند. حتی یکی از مشکلات امروز ما تعدد بالای تولیدکنندگان در این صنعت است. فاضلینیا همچنین با اشاره به خروج برندهای کرهای، آلمانی و دیگر برندهای خارجی از ایران بعد از تشدید تحریمهای امریکا، گفت: در شرایطی که نمایندگیها و شرکتهای خدمات پس از فروش خارجی در ایران حضور ندارند، چطور میتوان به عرضه محصولات آنها ادامه داد.