صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • گفت و گو
  • کلان
  • انرژی
  • حمل و نقل
  • بازار سرمایه
  • بین الملل
  • صنعت و تجارت
  • تاریخ شفاهی
  • کشاورزی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره یازده - ۳۱ خرداد ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره یازده - ۳۱ خرداد ۱۴۰۲ - صفحه ۹

حذف بسترهای رانت‌زا با تقویت مبادلات بورس در دولت سیزدهم

بررسی کارنامه دو ساله دولت سیزدهم با وجود شرایط خاص اقتصادی حاکم بر کشور، نشان از عزم جدی دولتمردان برای ایجاد شفافیت اقتصادی و خشکاندن ریشه رانت و فساد در فعالیت‌های مختلف دارد که در این راستا توسعه مبادلات کالاها در بستر بورس، مهر تأییدی بر تلاش مسئولان برای حذف قیمت‌گذاری دستوری و گسترش شفافیت در اقتصاد است. به گزارش ایرنا، نگاهی گذرا به عملکرد دولت سیزدهم حاکی از آن است، اقدامات دولت در عملکرد دو ساله خود نماد شفافیتی است که رئیس‌جمهور آن را ابزاری مهم و لازم برای مبارزه با فساد می‌داند. اقداماتی که در راستای حذف بسترهای رانت‌زا در کشور بوده، آن هم در شرایطی که به گفته آیت‌الله رئیسی یکی از مشکلات جدی کشور فقدان شفافیت است.
 
تلاش در مسیر ریشه‌کنی قیمت‌گذاری دستوری
در طول این دو سال، راهکارهای اجرایی دولت سیزدهم در ایجاد تحول در سازکارهای فسادزا در حوزه بازار سرمایه و بورس‌ها نیز قابل مشاهده بوده است و از جمله این اقدامات می‌توان به تلاش برای براندازی نظام قیمت‌گذاری دستوری و حرکت به سمت واقعی‌سازی قیمت‌ها در بسیاری از صنایع از جمله صنایع فولاد، معدن، سیمان، شیشه و تا حدی خودرو از طریق عرضه گسترده محصولات در بورس کالا اشاره کرد. تلاش‌ها برای تقویت سازکار عرضه و تقاضا برای مبادلات کالاها و مواد اولیه، افزون بر گام نهادن در مسیر شفافیت اقتصادی، باعث افزایش سودآوری صنایع، حمایت از تولیدکنندگان و رشد انگیزه سرمایه‌گذاری بوده و در ایجاد تعادل در بازار و حذف رانت‌های قیمتی نقش مؤثری ایفا کرده است. بویژه در شرایطی که ریشه قیمت‌گذاری دستوری در سال‌های گذشته به بزرگ‌ترین معضل در اقتصاد کشور بدل شده و در هر حوزه‌ای که ردپایی از قیمت‌گذاری دستوری مشاهده شود، مشکلات خودنمایی می‌کند، اما این رویه اشتباه به مرور در حال برچیده شدن از اقتصاد ایران است.
 
جابه‌جایی رکوردهای تاریخی معاملات کالایی
در طول دو سال فعالیت دولت سیزدهم به گواه آمارها، شاهد افزایش شفافیت در قیمت‌ها و حذف دلالان و واسطه‌ها در مبادلات بخش‌های بزرگی از بازار مواد اولیه و کالاهای واسطه‌ای تولید بوده‌ایم. در سال ۱۴۰۱ افزون بر ۱۱۷ میلیون تن انواع کالا در بورس کالای ایران دادوستد شده که این رقم در تاریخ مبادلات بازار سرمایه بی‌سابقه بوده و بیانگر حرکت بازار کالای کشور در مسیر شفافیت است. همچنین سال گذشته ارزش مبادلات بورس کالا از یک‌هزار و ۴۸ هزار میلیارد تومان عبور کرد تا ظرفیت‌های این بورس نیز بیش از گذشته برای برقراری توازن در زنجیره تولید و تخصیص بهینه منابع نمایان شود. علاوه بر جا‌به‌جایی رکوردهای سالانه معاملات بورس کالای ایران در سال ۱۴۰۱، امسال نیز این روند رو به‌ رشد تداوم یافته و رشد حجم و ارزش معاملات در بازارهای مختلف این بورس قابل مشاهده است. رشد ۴۸ درصدی حجم و ۶۷ درصدی ارزش معاملات بازار فیزیکی نسبت به دوره مشابه سال گذشته یکی از همین دستاوردها بوده که به سبب اعتماد دولت به بستر شفاف بورس کالا در عرضه کالاهای مختلف رقم خورده است.
 
پذیرش کالاهای جدید
در طول عملکرد دو ساله دولت سیزدهم، در بورس کالای ایران در مجموع بیش از ۸۵ کالای جدید پذیرش شده که ۷۴ کالا در سال ۱۴۰۱ پذیرش شده که از مهم‌ترین آنها می‌توان به عرضه خودرو در بازار فیزیکی اشاره کرد. همچنین در سال‌جاری بیش از ۱۰ کالا در بازار فیزیکی بورس کالای ایران پذیرش شده است. علاوه بر این، پذیرش ۱۳ انبار جدید زعفران، سکه طلا، سنگ آهن، میلگرد، سیمان و پسته در بازار مالی بورس کالا در سال ۱۴۰۱ و پذیرش ۳ انبار جدید زعفران و شیشه در سال ۱۴۰۲ از جمله اقداماتی بوده که در مسیر ساماندهی کالاهای مختلف با محوریت بورس کالا رقم خورده است.
جستجو
آرشیو تاریخی