روحانی؛ بانی افتتاحهای نمایشی
در دولت روحانی، بسیاری از طرحها و پروژههای عمرانی و زیرساختی بهصورت ناتمام و با عدم پیشرفت لازم افتتاح شده بود!
فرودگاه سقز که در سفر اخیر رئیسجمهور به کردستان به بهرهبرداری رسید، در سال آخر دولت روحانی در حالیکه حتی دارای برج مراقبت هم نبود بهصورت ناتمام توسط روحانی افتتاح شده بود.
یکی از آفتهایی که در دولت روحانی، منجربه هدررفت بیتالمال و آسیب به پروژههای عمرانی مختلف در سطح ملی یا استانی شد، افتتاح نمایشی طرحهای اقتصادی بود. باتوجه به اینکه روحانی بویژه در پایان دوران ریاستجمهوری خود این طرحها را بهصورت ویدیوکنفرانس افتتاح میکرد، احتمالاً از عدم اتمام کار این پروژهها اطلاع نداشت. البته ممکن است وی برای دستاوردسازی نیز این رویه را در پیش گرفته باشد اما فارغ از نیت وی، این اقدام دولت روحانی آسیب جدی به پروژهها و طرحهای مختلف در بخش زیرساختی و توسعهای کشور وارد کرد. در دوران ریاستجمهوری حسن روحانی، بسیاری از طرحها و پروژهها پس از افتتاح مورد بررسی و انتقاد قرار گرفتند و برخی از کارشناسان فنی و مطلع به فرایند این پروژهها بیان کردند افتتاح یا بهرهبرداری برخی از این پروژهها بهصورت غیرواقعی و با هدف اهداف سیاسی انجام شده است.
بهعنوان نمونه رئیسی در دومین روز از سفرش به استان کردستان برای بهرهبرداری از فرودگاه سقز وارد این شهر شد. فرودگاه سقز که در سفر اخیر رئیس جمهور به کردستان افتتاح شد، از ۲۰ سال گذشته ساخت آن شروع شده بود و روحانی در سال آخر دولتش در حالیکه این فرودگاه حتی برج مراقبت هم نداشت بهصورت ناتمام این پروژه افتتاح کرد!
فرودگاه سقز یکی از پروژههای عمرانی در استان کردستان بود که انتظار میرفت در طول دوره ریاستجمهوری حسن روحانی به پایان برسد. این فرودگاه برای ارتباط مناطق مختلف استان و افزایش تسهیلات حمل و نقل منطقهای بسیار مهم بود. در سال آخر دولت روحانی، افتتاح نمایشی فرودگاه سقز برگزار شد اما این افتتاح نمایشی بدون برج مراقبت و بخشهای مهمی از زیرساختهای فرودگاه صورت گرفت. این موضوع منجربه انتقادات و اعتراضات از سوی بسیاری از مردم و مقامات محلی شد. عدم تکمیل برج مراقبت و بخشهای زیرساختی حیاتی فرودگاه، از جمله راه دسترسی به فرودگاه و سیستمهای مهم نظارتی و ایمنی، باعث شد تا افتتاح و اعلام بهرهبرداری در آن دوره به نظر غیرواقعی بیاید. این موضوع نشاندهنده عدم کارایی و تعهدهای لازم در مدیریت پروژه و تکمیل فرودگاه سقز در دولت روحانی است.
بهطور کلی، این موضوع نمونهای از مسائلی است که در دوران ریاستجمهوری حسن روحانی مطرح شد و نشاندهنده عدم پایان دادن به پروژههای عمرانی بهصورت صحیح و تحت شرایط ایمنی و اقتصادی مناسب است. این نکته بیان میکند که افتتاح پروژهها بهصورت ناتمام به نفع مردم و توسعه منطقه نمیتواند باشد.
افتتاحهای نمایشی در تمامی حوزهها
افتتاح نمایشی در دولت روحانی تنها به فرودگاه سقز معطوف نمیشود و در سایر بخشهای زیرساختی، انرژی، عمرانی، بهداشتی و... مصادیقی از رویه افتتاح نمایشی در دولت روحانی یافت میشود.
بهعنوان نمونه یکی دیگر از پروژههای مهم در دولت روحانی، اتصال خط ریلی اقلید- یزد بود. برخی از انتقادکنندگان اظهار کردند که این پروژه بهصورت نمایشی افتتاح شده و در واقعیت امکان بهرهبرداری را نداشت. اسفندماه سال ۱۳۹۰ قرارداد پروژه راهآهن اقلید- یزد منعقد و عملاً از سال ۹۱ ساخت این مسیر ریلی وارد فاز اجرایی شد. این محور تا سال ۱۳۹۶ حدود ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشت و از ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ به ۹۵ درصد پیشرفت فیزیکی رسید. نهایتاً با ۱۰ سال فراز و نشیب تخصیص اعتبار در مردادماه ۱۴۰۰ با دریافت مجوز عبور موقت دو رام قطار مسافری توسط حسن روحانی رئیس دولت دوازدهم افتتاح شد، بعد از آنروز به تشخیص شرکت راهآهن هیچ قطار مسافری از این مسیر عبور نکرد.
این خطآهن در مرداد ماه سال ۱۴۰۰ در روزهای پایانی دولت گذشته در شرایطی به افتتاح رسید که آماده بهرهبرداری نبود و همین حالا بعد از گذشت ۲ سال هنوز عملیاتی نیست؛ میعاد صالحی، مدیرعامل راهآهن هفته گذشته با اشاره به عوارض افتتاح ناقص طرحهای ریلی گفته بود: در دولت گذشته شاهد برخی تحویلها با ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی از طرف شرکت ساخت بودیم، اما در این دولت سعی شده جلوی افتتاحهای زودهنگام شرکت ساخت گرفته شود.
ازسوی دیگر دولت روحانی در برخی پروژههای پتروشیمی، پروژههای جادهسازی و بنادر اطلاعات ناصحیح مربوط به پیشرفت این پروژهها در رسانهها منتشر میکرد تا اجازه ندهد افکار عمومی نسبت به این طرحهای عمرانی مطالبهگری کند.
افتتاحهای واقعی
در دولت سیزدهم
یکی از اهداف دولت سیزدهم اتمام کار واقعی پروژههای نیمهتمام و تکمیل تمام ابعاد طرحها و پروژههای عمرانی است و برخلاف دولت روحانی تمایل ندارد بهصورت نمایشی طرحها و پروژهها را همچون چند نمونهای که پیشتر به آن اشاراه شد افتتاح کند.
بهرهبرداری از طرح آبرسانی سنندج، افتتاح طرح آبرسانی به یک هزارو ۵۰۰ روستای کشور، طرح آبرسانی غدیر و حل تنش آبی همدان و شهرکرد، افتتاح بزرگترین پروژه ریلی و ترانزیتی جنوب و جنوب شرق کشور (راهآهن زاهدان – خاش)، بهرهبرداری از 6 نیروگاه برق در آبانماه، راهاندازی کریدور شمال - جنوب؛ از روسیه تا هند بهصورت زمینی و ریلی بعد از 22 سال تنها چند نمونه از طرحهایی است که در دولت سیزدهم بهصورت واقعی به بهرهبرداری رسید.