صفحات
شماره صد و بیست و چهار - ۲۲ آبان ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره صد و بیست و چهار - ۲۲ آبان ۱۴۰۲ - صفحه ۲

گزارش دستاوردهای حضور رئیس‌جمهور در عربستان

دستاورد اصلی سفر آیت‌الله رئیسی به ریاض چیست؟

روابط برخی دولت‌های مسلمان با غرب و بویژه امریکا پس از نشست اخیر در ریاض، چالش‌ها و حتی شکاف‌هایی را تجربه خواهد کرد؛ شکاف‌هایی که ایجاد آنها یکی از اهداف بلندمدت دکترین جمهوری اسلامی ایران بوده و تهران را قادر می‌سازد در زمین این شکاف‌ها منافع امت مسلمان را پی‌ بگیرد. به گزارش ایرنا، ریاض، پایتخت عربستان، بیستم آبان ماه میزبان ۵۷ تن از سران و مقامات ارشد مسلمان و عرب بود تا صدایی واحد از امت محمد(ص) در برابر جنایات رژیم صهیونیستی را به گوش جهان برساند. نشستی که با تکاپوی بی‌وقفه دولت ایران برگزار شد و آیت‌الله «سید ابراهیم رئیسی» صدایی که طنین آن گرچه بغض‌آلود بود اما اقتداری را نشان می‌داد که از همان مظلومیت ریشه می‌گرفت.

تشریک مساعی با سران مسلمان
آیت‌الله رئیسی پس از پایان نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی با همتایان مسلمان و عرب خود دیدار کرد. یکی از مهم‌ترین دیدارها، ملاقات با رئیس‌جمهور مصر و فلسطین محور نخست و اصلی این دیدار بود؛ دیداری مهم، با توجه به مجموع متغییرهای حاکم بر روابط دو کشور.
رئیس جمهور در این دیدار به یکی از مهم‌ترین نشست‌های صلحی اشاره کرد که ۲۹ مهرماه در قاهره پایتخت مصر برگزار شد و با کارشکنی کشورهای غرب، بدون دستاورد و حتی بیانیه‌ای ایجابی، به پایان رسید. به اعتقاد رئیس‌جمهور «این ابتکار مثبت می‌توانست نقطه عطفی در پایان دادن به جنایات صهیونیست‌ها در قتل‌عام زنان و کودکان بی‌دفاع و بی‌گناه غزه باشد، اما کشورهای غربی حامی رژیم صهیونیستی همانگونه که اجازه ندادند شورای امنیت و دیگر سازمان‌های بین‌المللی اقدام مؤثری در توقف این جنایات انجام دهند، مانع ثمربخشی این نشست نیز شدند.» آیت‌الله رئیسی همچنین انسداد مرز رفح را خلاف پروپاگاندای ایجاد شده علیه مصر، نتیجه فشارهای غرب دانست اما از ضرورت غلبه بر این فشارها هم سخن گفت. عبدالفتاح السیسی هم کشورش را اصلی‌ترین آسیب‌دیده از پیامدهای رویدادهای فلسطین و غزه دانست. دیدار رئیسی - السیسی یکی از مهم‌ترین دیدارها در حاشیه نشست سازمان همکاری‌های اسلامی بود. هم به جهت تبادل‌نظر درباره مهم‌ترین موضوع دنیا اسلام یعنی فلسطین و هم به دلیل نهال نوپایی که در دولت سیزدهم در رابطه با مصر کاشته شد و این روزها در حال جان گرفتن است. دولت سیزدهم در راستای بهبود روابط با کشورهای اسلامی و تداوم سیاست همسایگی خود، عادی‌سازی روابط با مصر را در دستور کار قرار داده است که با توجه به تأکید رئیس‌جمهور مصر بر طرح‌ریزی برای تعمیق روابط با ایران و تعیین وزرایی که مأموریت اصلی آنها این تعمیق است، به نظر می‌آید در آینده‌ای نه چندان دور مصر هم به جمع کشورهای همراه با جمهوری اسلامی ایران بپیوندد.

ولیعهد جوان عربستان میزبان
آیت‌الله رئیسی
پس از یازده سال، پس از هفت سال و پس از ۹ ماه. این تاریخ‌ها در سفر روز شنبه آیت‌الله رئیسی به عربستان اهمیت خاصی دارد. آخرین سفر مقام رسمی جمهوری اسلامی ایران به عربستان ۱۱ سال پیش بود، تهران و ریاض هفت سال روابطی پرتنش را تجربه کردند و در نهایت ۹ ماه پیش و در اسفند ۱۴۰۱ این تنش‌ها در سایه سیاست همسایه‌محوری و مدارا با منطقه پایان یافت. حال دیدار با ولیعهد جوان سعودی در ریاض نقطه عطف و هم‌صدایی دو کشور در برابر جنایات رژیم صهیونیستی بود. در این ملاقات توسعه روابط دوجانبه و همکاری‌های منطقه‌ای، مورد گفت‌و‌گو و تأکید قرار گرفت و طرفین توافق کردند در آینده به تفصیل موضوعات دوجانبه و مسائل منطقه‌ای را مورد بررسی دهند.

دیدار با سران محور مقاومت
رئیس‌جمهور در جریان حضور در نشست سازمان همکاری‌های اسلامی در ریاض با سران کشورهای مقاومت هم دیدار و درباره آخرین وضعیت تحولات میدانی در غزه، گفت‌وگو کرد. حضور «بشار اسد» رئیس‌جمهور سوریه در نشست سران کشورهای اسلامی و عرب پس از یک دهه طرد سوریه از دامان کشورهای عرب، خود از جذاب‌ترین نکات این نشست بود و دیدار رؤسای جمهور ایران و سوریه در پایتخت عربستان هم بر این جذابیت افزود. رئیسی و اسد به عنوان دو محور مقاومت در برابر تجاوز رژیم صهیونیستی بر تداوم این مقاومت از یک‌سو و تسری آن به دیگر سرزمین‌های مسلمان تأکید کردند. اسد از مواضع روشنگرانه و حمایتگرانه آیت‌الله رئیسی قدرانی کرد و رئیس‌جمهور ایران هم بر توقف جنایات در غزه تأکید.
یکی از مهم‌ترین این دیدارها، ملاقات با «نجیب میقاتی» نخست‌وزیر دولت پیشبرد امور لبنان به عنوان یکی از کشورهای محور مقاومت بود که آیت‌الله رئیسی اساس مقاومت را مبتنی بر بازدارندگی و جلوگیری از تجاوز دشمنان دانست و با تأکید بر اینکه اقدامات مقاومت اسلامی حزب‌الله لبنان بر حکمت و عقلانیت استوار است اما رژیم صهیونیستی منطق ندارد و زبانی جز زور نمی‌فهمد، تصریح کرد: اگر این اجلاس به نتیجه نرسد بیم آن می‌رود که ملت‌ها خودشان به میدان بیایند.

به چالش کشیدن واشنگتن در ریاض
نشاندن اردوغان و اسد پشت یک میز و نشست و گفت‌وگو با بن‌سلمان یعنی رساندن این دسته از کشورهای اسلامی به این باور که رژیم صهیونیستی و غرب گزینه‌های قابل اعتمادی برای رابطه نیستند. راکت‌های حماس و مقاومت یک ماه است که هیمنه پوشالی اسرائیل را فرو ریخته‌اند و گنبد آهنین آنها را به مخروطی بی‌خاصیت بدل کرده‌اند و این یعنی رژیمی که قابلیت دفاع از خود در برابر گروه‌های مقاومت را ندارد، نمی‌تواند امنیت منطقه و کشوری دیگر را تأمین کند و نیز رژیمی که سبوعیت را به جایی رسانده که وجدان‌ انسان‌های همه کره زمین به درد آمده، نمی‌تواند شریکی انسانی برای مردم منطقه باشد. این اعتقاد یعنی پایان دادن به زمزمه‌های عادی‌سازی حضور رژیمی اشغالگر در منطقه، یعنی پایان دادن به سناریوهایی که تحت عنوان پرطمطراق صلح در منطقه، به دنبال عادی‌سازی شر هستند. بیانیه پایانی نشست ریاض فاز تازه‌ای از روابط میان برخی از این کشورهای مسلمان با غرب و بویژه امریکا باز خواهد کرد. جبهه‌ای که خالی از چالش هم نخواهد بود و امریکا هزینه و حتی تاوان حمایت تمام‌قد خود را از اسرائیل بدهد. این چالش‌افزایی برای کاخ سفید در حالی محقق شد که یکی از مهم‌ترین وجوه تمایز سخنرانی رئیس‌جمهور، به چالش کشیدن امریکا به عنوان حامی اصلی رژیم صهیونیستی در جنایت بود.

بازتاب حضور رئیس‌جمهور
در نشست سازمان همکاری‌های اسلامی
سفر آیت‌الله رئیسی به ریاض مورد توجه رسانه‌های معتبر جهان و فعالان سرشناس سیاسی و رسانه‌ای قرار گرفت. سی‌ان‌ان حضور رئیسی در عربستان پس از یازده سال، از آخرین سفر مقام رسمی از ایران به این کشور را «مورد توجه» توصیف کرد. فعالان مدنی، سیاسی و رسانه‌ای جهان هم سخنرانی رئیس جمهور ایران در نشست سازمان همکاری اسلامی را متمایز از دیدگاه دیگر سران جهان اسلام ارزیابی کردند. در نهایت یکی از قابل تأمل‌ترین دیدگاه‌ها درباره این سفر و حضور رئیس‌جمهور، تحلیلی به نقل از المانیتور است که به این مهم اذعان کرده که روابط ایران و ترکیه در نتیجه حمایت از فلسطین گرم‌تر شده است. این رسانه درباره تأثیر رویکرد مشترک تهران و آنکارا در حمایت از حماس بر روابط میان این ۲ پایتخت، تأکید کرد اگرچه تلاش‌های ترکیه برای برقراری آتش‌بس در غزه و آزادی اسرا تاکنون مؤثر واقع نشده اما به نزدیک‌تر شدن روابط این کشور با ایران منجر شده است. نتایج ملموس این نشست، به‌رغم تمام جنایات غزه بزودی آشکار خواهد شد و همزمان با پایان این جنگ نابرابر و نسل‌کشی مردم مظلوم غزه، راهی تازه برای امت مسلمان برای همراهی و همکاری بیشتر باز خواهد شد.

جستجو
آرشیو تاریخی