حضور ایران در باشگاه بزرگان نیروگاهساز جهان
صنعت برق ایران در بخشهای توزیع و انتقال ۱۰۰ درصد خودکفا است
ظرفیت 30 هزار مگاواتی تجدیدپذیرها سال آینده سال تحول در زمینه انرژی تجدیدپذیر برای صنعت برق کشور خواهد بود. برای ۱۰ سال آینده حداقل ظرفیت ۳۰ هزار مگاواتی را خواهیم داشت
بروز چالش کمبود برق در کشور، طرح ورود سرمایهگذاران بخش خصوصی بویژه صنعتگران به عرصه ساخت نیروگاه و یا نصب نیروگاههای خورشیدی در محل واحد صنعتی را به مقوله مورد بحث و بررسی مسئولان و تشکلهای بخش خصوصی تبدیل کرده است که البته اما و اگرهای زیادی نیز در این زمینه وجود دارد.
آمارها نشان میدهد در فاصله سالهای ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۹، رشد ظرفیت تولید برق در کشور از ۸.۸ درصد به ۲.۲۳ درصد رسیده است که نشان از آن دارد ظرفیت تولید در این سالها نزولی و در مقابل مصرف برق در کشور در این مدت صعودی بوده است.
تداوم این شرایط از یک سو و مشکل کمبود برق و خاموشیهای اجباری ناشی از آن در زمان اوج بار مصرف این موضوع را ضروری میسازد که ظرفیت نیروگاهی در کشور افزایش یافته و یک برنامهریزی دقیق برای تولید و مصرف برق انجام شود.
افزایش ظرفیت نیروگاهی کشور یکی از مهمترین اقدامهای وزارت نیرو در دولت سیزدهم برای تأمین برق پایدار همه بخشهای کشور و حذف خاموشیها بوده است به طوری که در دو سال گذشته بیش از هفت هزار مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور افزوده شد.
هرچند که توسعه نیافتن ظرفیت نیروگاهی در دولت قبل سبب خاموشیهای گسترده در تابستان سال ۱۴۰۰ شده بود و این موضوع نارضایتی مردم را به همراه داشت.
دولت سیزدهم و وزارت نیرو از همان ابتدای آغاز به کار خود برای توسعه ظرفیت نیروگاهی و افزایش ظرفیت نیروگاههای موجود و با اعمال روشهای مدیریت مصرف برق در دستور کار قرار داد تا بتواند ناترازی تولید و مصرف ناشی از توسعه نیافتگیها در دولت قبل را جبران کند.
در همین راستا، معاون امور برق و انرژی وزیر نیرو گفت: ایران جزو چند کشور سازنده نیروگاه در جهان است.
«همایون حائری» افزود: توانایی متخصصان داخلی در ساخت نیروگاه جایگاه کشورمان را در میان کشورهای سازنده نیروگاه قرار داده است.
صنعت برق ایران اکنون در بخش توزیع ۱۰۰ درصد خودکفا است و در بخش انتقال نیز چنین است.
ناگفته نماند که در بخش نیروگاه هم بالای ۹۰ درصد خودکفا هستیم و کمتر از ۱۰ درصد بقیه نیز توجیه ندارد.
از قرار معلوم، ظرفیت منصوبه فعلی نیروگاههای کشور ۹۲ هزار مگاوات بوده که ۶۰ درصد آن به دست متخصصان صنعت برق کشورمان محقق شده است.
واقعیت این است که وزارت نیرو حامی صنعت برق بوده که براین اساس شورای مشورتی وزیر نیرو با تولیدکنندگان برق در وزارت نیرو شکل گرفته و هفتگی مسائل و مشکلات رسیدگی و حل و فصل میشود.
معاون امور برق و انرژی وزیر نیرو قانون مانعزدایی از صنعت برق را در حمایت از تولید برق و صنعت برق بسیار مؤثر ارزیابی کرد.
حائری گفت: اکنون شاهد رشد بسیار خوب کمی و کیفی در محصولات صنعت برق هستیم و به عبارتی میتوانیم این نمایشگاه را به عنوان یک شاخص ارزیابی رشد در صنعت برق در نظر بگیریم.
حائری ادامه داد: دنبال این هستیم که زنجیرهای از کالا متکی بر ایدههای فناورانه و علمی داشته باشیم.
وی درباره دیدار وزیر انرژی پاکستان از نمایشگاه برق بیان کرد: پاکستان نیاز زیادی به برق ایران و تجهیزات برقی کشورمان دارد و اکنون به کشور پاکستان برق صادر میکنیم. وی جلسهای هم با وزیر نیرو داشت تا بیشتر بتوانند از پتانسیل صنعت برق ما استفاده کنند.
حائری درباره افغانستان هم گفت: در مذاکره با افغانستان روی موضوع صادرات برق و استفاده از تجهیزات کشور ما صحبت شد.
وی افزود: اولویت ما در صادرات تأمین برق داخل کشور است. از برق مازاد و قیمت برقی که سودآوری داشته باشد، صادرات برق را دنبال میکنیم.
ایران با تمام کشورهایی که مرز خاکی دارد صادرات و واردات برق داشت و ۳ کشور عمده مقصد صادرات برق، عراق، افغانستان و پاکستان هستند.
معاون وزیر نیرو درباره انرژیهای تجدیدپذیر گفت: در حال حاضر هزار و 100 مگاوات ظرفیت منصوبه بادی و خورشیدی داریم. ریلگذاری بسیار خوبی با حمایت وزیر و فعالیتهای ساتبا انجام شده که این ریلگذاری تأثیر زیادی در توسعه ایجاد کرده است. اکنون توربینهای بادی و پنلهای خورشیدی را در کشور میسازیم.
حائری تصریح کرد: سال آینده سال تحول در زمینه انرژی تجدیدپذیر برای صنعت برق کشور خواهد بود. برای ۱۰ سال آینده حداقل ظرفیت ۳۰ هزار مگاواتی را خواهیم داشت.
معاون وزیر نیرو خاطرنشان کرد: صنعت انرژی تجدیدپذیر برای رشد، نیاز به سرمایهگذاری دارد که ریلگذاری بیشتری در تأمین سرمایه انجام شده است.
وی درباره خودروهای برقی گفت: وزارت نیرو در بحث خودروهای برقی همراه خواهد بود. برای این کار زیرساختهایی از جمله ظرفیت نیروگاهی و خطوط انتقال نیاز داریم. صنعت برق همیشه در این زمینه آمادگی لازم را دارد.
معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی گفت: وزارت نیرو به صورت ۱۰۰ درصدی آماده همکاری برای تأمین خودروهای برقی است و در این حوزه نیز از گذشته مطالعات زیادی صورت گرفته است.
حائری درخصوص آمادگی وزارت نیرو برای تأمین برق خودروهای برقی، اظهار کرد: همکاران وزارت نیرو از سالهای پیش روی خودروهای برقی مطالعه داشتند و صنعت برق متخصصین خوبی در این زمینه دارد به طوری که میتوانیم بگوییم برای تأمین تجهیزات صنعت برق در این حوزه مشکلی نداریم.
وی اضافه کرد: اگر بخواهیم خودروهای برقی را به صورت گسترده توسعه دهیم، میبایست زیرساختهای آن توسعه یابد که باید برای افزایش ظرفیت شبکه نیروگاهی و خطوط انتقال سرمایهگذاری صورت گیرد، اما اعتقادمان روی این مسأله است. حائری گفت: وظیفه وزارت نیرو تأمین برق است که برای این موضوع مشکلی نداریم، اما احداث ایستگاههای شارژ به عهده شهرداری است و میبایست ایستگاهها متناسب با تعداد خودروها تجهیز شود، اما توسعه صنعت برق برای تأمین نیاز برقی در این حوزه اتفاق خواهد افتاد و وزارت نیرو مشکلی برای تأمین برق خودروهای برقی ندارد.