صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • گفت و گو
  • کلان
  • انرژی
  • راه و شهرسازی
  • بازار سرمایه
  • بازار
  • بین الملل
  • صنعت و تجارت
  • گزارش
  • کشاورزی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره صد و بیست و نه - ۲۸ آبان ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره صد و بیست و نه - ۲۸ آبان ۱۴۰۲ - صفحه ۸

انعکاس منافع سهامداران در تصمیمات شرکت‌ها

اصلاح دستورالعمل حاکمیت شرکتی با هدف حمایت از منافع تمامی سهامداران

تقویت اعتماد در بازار سرمایه با توجه به آثار بلندمدت تصمیمات اقتصادی

سازمان بورس و اوراق بهادار به نفع سهامداران سال گذشته دستورالعمل حاکمیت شرکتی را اصلاح کرد تا علاوه برکاهش ریسک سرمایه‌گذاران پیش‌بینی‌پذیری شرکت‌های بورسی نیز افزایش یابد. حاکمیت شرکتی مجموعه قوانین، روش‌ها و فرآیندهایی است که توسط آن یک شرکت هدایت و کنترل می‌شود. حاکمیت شرکتی اساساً شامل متعادل‌سازی منافع بسیاری از سهامداران یک شرکت، مدیران‌ارشد، مشتریان، تأمین‌کنندگان، سرمایه‌گذاران، دولت و جامعه است.
از آنجا که حاکمیت شرکتی چهارچوبی برای دستیابی به اهداف شرکت نیز فراهم می‌کند، عملاً همه حوزه‌های مدیریتی را شامل می‌شود. ازبرنامه‌های عملیاتی و کنترل‌های داخلی گرفته تا اندازه‌گیری و بررسی میزان وضوح عملکرد شرکت‌ها.
با توجه به گستردگی و پیچیده‌ترشدن معاملات واحدهای کسب و کار و تخصصی شدن مدیریت در دنیای کنونی، از میزان کنترل سهامداران به خصوص سهامداران جزء بر شرکت‌ها که از آن باعنوان حاکمیت شرکتی یاد می‌شود، کاسته شده است. این موضوع که به هدایت و کنترل صحیح شرکت‌ها منجرمی‌شود، امروزه بسیار مورد تأکید قرارگرفته است. حاکمیت شرکتی فرآیند سیستماتیک مستمر، تدریجی وعادی بهبود، هدایت و یادگیری شرکت است که به عملکرد پایدار شرکت و تعالی اخلاقی آن منجر می‌شود. دنیای سازمانی سال‌های اخیر شاهد تبار فزآینده به حاکمیت شرکتی بوده و مسئولیت‌پذیری برای کسب و کار‌های امروزی به روندی جهانی مبدل شده است. حاکمیت شرکتی از یک فرآیند متعارف به‌عنوان یک ضرورت در مدیریت استراتژیک کسب و کار در قرن بیست و یکم تبدیل شده است. درادامه تعاریف ارائه شده درباره حاکمیت شرکتی مطرح و دلایل اهمیت آن و موارد مرتبط آورده شده است. حاکمیت شرکتی یک سازمان برای سرمایه‌گذاران مهم است، زیرا این امر جهت و یکپارچگی شرکت را نشان می‌دهد. حاکمیت شرکتی خوب به شرکت‌ها کمک می‌کند تا اعتماد خود را با سرمایه‌گذاران و جامعه جلب کنند. درنتیجه، حاکمیت شرکتی با ایجاد یک فرصت سرمایه‌گذاری بلندمدت برای فعالان بازار به ارتقا و دوام مالی کمک می‌کند.
مدیران باید منافع تمامی ذینفعان را رعایت کنند
در همین خصوص معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: توجه به آثار بلندمدت تصمیمات و سیاست‌های اقتصادی، منجر به تقویت اعتماد سرمایه‌گذاران و افزایش خوش‌بینی‌ها نسبت به بازار سرمایه می‌شود.
رضا عیوضلو، عضو هیأت مدیره و معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس اوراق بهادار بیان کرد: یکی از اصلی‌ترین فاکتورها برای سرمایه‌گذاران بورسی و سهامداران، بحث پیش‌بینی‌پذیر بودن متغیرهای تأثیرگذار بر فعالیت‌های شرکت‌هاست که می‌تواند فروش یا سودآوری شرکت‌ها را تحت تأثیر قراردهد. وی افزود: سازمان بورس اوراق بهادار براساس وظیفه اصلی خود که حمایت از حقوق سرمایه‌گذاران است، سال گذشته اصلاحاتی در دستورالعمل حاکمیت شرکتی به تصویب رساند و پس ازابلاغ، تأکید برمفاد این دستورالعمل داشت. این دستورالعمل اصولی را که مدیران شرکت‌ها در اداره و مدیریت شرکت و نیز هدایت صحیح منابع شرکت باید رعایت کنند، نشان می‌دهد.
عیوضلو ادامه داد: از اصلی‌ترین اصول دستورالعمل حاکمیت شرکتی این است که مدیران باید منافع تمامی ذینفعان را رعایت کنند و نمی‌توانند منافع بخشی از سهامداران (سهامداران عمده؛ دولت، صندوق‌های بازنشستگی، بانک‌ها) را به منافع سهامداران اقلیت ترجیح دهند و باید منافع تمامی سهامداران به صورت یکسان در نظر گرفته شود. این دستورالعمل، بستری است که می‌تواند اعتماد سرمایه‌گذاران را جلب کند. بعضاً در دستگاه‌های اجرایی مختلف مشاهده کرده‌ایم تصمیماتی اتخاذ شده یا سیاست‌هایی در پیش گرفته شده که عمدتاً نشأت گرفته از بخشی‌نگری‌ست و منافع کلان اقتصادی در آن لحاظ نشده است. این نگاه‌ها، سیاست‌ها و تصمیمات می‌تواند کلیت اقتصاد و بازارسرمایه را تحت تأثیر قراردهد و فضای سرمایه‌گذاری در کشور را با ابهام و چالش مواجه کند.
عضوهیأت مدیره سازمان بورس گفت: تأکید ما دراین راستا بر این است که مسئولان یا دستگاه‌های اجرایی قبل از هر تصمیمی، حتماً منافع بلندمدت اقتصادی آن را هم در نظر بگیرند. تابلوی بورس آینه‌ای است که آثار تصمیمات اقتصادی را نشان می‌دهد و ما در سازمان بورس اوراق بهادار و بازارسرمایه، همواره تلاش می‌کنیم که آثار تصمیمات و سیاست‌های مختلف اقتصادی را بر بازار سرمایه و فعالیت شرکت‌ها تحلیل کنیم و این تحلیل‌ها را به مسئولانی که تصمیم‌گیری می‌کنند، ارائه کنیم. توجه به آثار بلندمدت تصمیمات و سیاست‌های اقتصادی، منجر به تقویت اعتماد سرمایه‌گذاران و افزایش خوشبینی‌ها نسبت به بازار سرمایه می‌شود.
معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار در خصوص برنامه‌های حمایتی این سازمان از سهامداران خرد اظهارکرد: ما در سازمان بورس واوراق بهادار، تأکید جدی روی سرمایه‌گذاری غیرمستقیم داریم. تنوع ابزارهای سرمایه‌گذاری غیرمستقیم در بازار سرمایه می‌تواند سرمایه‌گذاران را با هر درجه از ریسک‌پذیری و با هرسلیقه‌ای در برابر نوسانات مصون دارد.

 

جستجو
آرشیو تاریخی