صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • گفت و گو
  • کلان
  • بانک و بیمه
  • مسکن
  • بازار سرمایه
  • انرژی
  • اقتصاد بین الملل
  • صنعت و تجارت
  • تاریخ شفاهی
  • کشاورزی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره سیزده - ۰۳ تیر ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره سیزده - ۰۳ تیر ۱۴۰۲ - صفحه ۱۵

اجرای برنامه سلامت و پیشگیری از اعتیاد کارگران بعد از 3 دهه در دولت سیزدهم

تعداد کارگران تحت پوشش سلامت به سه میلیون کارگر تا پایان دولت سیزدهم افزایش می‌یابد

 


یکی از مهمترین برنامه‌های جامعه کارگری، توجه به سلامت جامعه کارگری به لحاظ جسمی و روانی است؛ موضوعی که پس از سه دهه مورد توجه قرار گرفته، سه دهه‌ای که دولت‌های گذشته آن را نادیده گرفته بودند. به نوعی می‌شود گفت که توجه به سلامت کارگران در این دولت احیا شده است. به طور نمونه، مدیر کل امور اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی خبر داده در پایان دولت سیزدهم تعداد کارگرانی که تحت پوشش سلامت جسمی و روانی قرار می‌گیرند، به سه میلیون نفر خواهد رسید.
دولت سیزدهم با تأکید بر تولید و اشتغال جوانان روی کار آمد و امروز بعد از گذشت حدود دو سال از عمر دولت شاهد تحقق وعده‌ها در زمینه رشد بهره‌وری نیروی کار و ارتقای تولید هستیم.
نیروی کار یکی از ارکان اصلی تولید است؛ در صورتی‌که این رکن بیمار باشد، نمی‌توان انتظار ارتقای تولید را داشت در همین راستا برنامه‌های کنترلی در حوزه پیشگیری از اعتیاد در کارگاه‌ها و بنگاه‌های اقتصادی و تولیدی با همکاری کارفرماها در این دولت در حال اجرایی شدن است.
نشاط و ایجاد انگیزه با تفریحات سالم برای جامعه کار و تولید، در کنار توجه به معیشت به‌طور قطع توان نیروی کار را دو چندان می‌کند و امید به زندگی و مسئولیت‌پذیری در کار را با تکیه بر وجدان کاری دنبال می‌کند.
آمارهای افزایش ایجاد خانه‌های بهداشت کارگری و ارائه آموزش‌های فرهنگی در کنار تفریحات سالم برای کارگران و خانواده‌های آنها که نیمی از جمعیت کشور را شامل می‌شوند از مهمترین دستاوردهای دولت سیزدهم است.
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی متولی موضوع نیروی کار و خدمات بیمه‌ای و سایر برنامه‌هاست. در این‌باره هادی بهداد مدیرکل امور اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در گفت‌وگوی اختصاصی با روزنامه«ایران اقتصادی» به جزئیات خدمات بهداشتی و سلامت روحی و روانی پرداخته و می‌گوید: سلامت جامعه کار و تولید را از 2 طریق دنبال می‌‎کنیم که در دولت سیزدهم افزایش 300 درصدی ایجاد خانه‌های بهداشت کارگری و افزایش 500 درصدی در دوره‌های آموزشی برای کارگران و خانواده‌های آنها را شاهد هستیم.
بهداد می‌گوید: در سال 1399، ۷۹ خانه بهداشت راه‌اندازی شده بود اما در سال ۱۴۰۱، 400 خانه بهداشت کارگری ایجاد کردیم. همچنین در سال ۱۳۹۹، حدود ۹۰۰ دوره آموزشی پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی تشکیل شده بود که در سال ۱۴۰۱ بیش از چهار هزار دوره آموزشی سلامت محور برای کارگران و خانواده آنها برگزار شد.

ایجاد 1000 ایستگاه بهگر برای بنگاه‌های 20 تا 50 کارکن
مدیرکل امور اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به ایجاد ایستگاه‌های بهگر به عنوان یاری‌گران کار و تولید می‌گوید: در 30 سال منتهی به سال 1401، کل ایستگاه‌های بهگر در بنگاه‌های ۲۰ تا ۵۰ نفر، حدود ۳ هزار و۶۰۰ ایستگاه بود که فقط در سال 1401 یک‌هزار ایستگاه بهگر ایجاد شد.
وی خاطرنشان می‌کند: اکنون 10 هزار شبکه بهداشتی شامل خانه‌های بهداشت کارگری، ایستگاه‌های بهگر و مراکز بهداشتی داریم که سعی ما افزایش این شبکه بهداشتی در راستای ارتقای بهره‌وری نیروی کار و تولید است.

بازنگری در ارائه قانون برنامه مشترک ارائه خدمات بهداشتی به بیمه‌شدگان کارگری پس از 3 دهه
مدیرکل امور اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی می‌گوید: پس از ۳ دهه از ارائه قانون برنامه مشترک ارائه خدمات بهداشتی به بیمه‌شدگان، این قانون مورد بازنگری قرار گرفت.  این نوید را به کارگران می‌دهیم که برنامه پیشگیری از اعتیاد در محیط کار و تولید در اولین جلسه شورای مبارزه با مواد مخدر طرح شده و بعد از آن تصویب و با دستور رئیس‌جمهور ابلاغ شود.
در همین راستا 18 دستگاه و سازمان از وزارتخانه‌های مختلف وظیفه دارند در راستای ارائه خدمات بهداشت و سلامت به جامعه کارگری، یاری‌گر وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی شوند.
مدیرکل امور اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به راه‌اندازی سامانه‌ دیده‌بان سلامت جامعه کار و تولید در دولت سیزدهم اشاره و می‌گوید: از این پس تمام فرایند مراکز بهداشت در سامانه دیده‌بان تولید و بهداشت الکترونیکی انجام می‌شود.
بهداد یادآور می‌شود: مراکز بهداشتی در بنگاه‌های بالای 500 نفر، ایستگاه‌های بهگر در بنگاه‌های اقتصادی بین20 تا50 نفر و خانه‌های بهداشت کارگری در بنگاه‌ها و کارگاه‌های تولیدی 50 تا 500 نفر است. ضمن اینکه در دولت سیزدهم سامانه دیده‌بان سلامت را برای بنگاه‌های کوچک بین 10 تا 50 نفر نیروی کار در نظر گرفته‌ایم.
مدیرکل امور اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، درباره سلامت اصناف نیز می‌گوید: در این زمینه برای واحدهای کوچک‌تر که وابسته به اصناف هستند، برنامه‌های فرهنگی و سلامت‌محور را اجرایی خواهیم کرد.

یک میلیون کارگر تحت پوشش برنامه‌های بهداشتی قرار گرفته‌اند
بنابر گفته بهداد، تاکنون یک میلیون کارگر تحت پوشش برنامه‌های بهداشتی قرار گرفته‌اند که براساس برنامه‌ریزی صورت گرفته در دولت سیزدهم با افزایش تعداد خانه‌های بهداشت و ایستگاه‌های سلامت این تعداد در دولت سیزدهم به سه میلیون نفر افزایش می‌یابد.
وی درباره همکاری کارفرمایان در حوزه بهداشت کارگران می‌گوید: کارفرمایان در حوزه‌های راه‌اندازی مراکز جدید گفته‌شده و پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی مشارکت 200 میلیارد تومانی داشته‌اند و خدمات را در سراسر کشور برای کارگران ارائه کردند.
وی یکی از دلایل مهم اعتیاد کارگران را طبق پژوهش‌ها به‌جز سختی کار، نبود تفریحات سالم، مسائل معیشتی و سلامت روان عنوان کرده و می‌گوید: برای رفاه بیشتر جامعه کارگری یک برنامه سه ساله در این زمینه تهیه و تدوین شده است.

 

بــــرش

بازنگری در برنامه پیشگیری از اعتیاد کارگران
بهداد با تأکید بر ارائه برنامه‌های پیشگیری، غربالگری و درمان برای کارگران می‌گوید: تدوین برنامه ملی ارتقای سلامت روان ویژه جامعه کار و تولید، تدوین برنامه‌های ملی پیشگیری از اعتیاد، توسعه و گسترش شبکه بهداشتی، توسعه آموزش‌های همگانی، تدوین شیوه‌نامه برنامه همیار کارکنان برای استقرار در بنگاه‌های 50 تا 500 نفر، بازنویسی کلی برنامه‌های مشترک ارائه مراقبت‌های بهداشتی به بیمه‌شدگان، تأسیس و راه‌اندازی شوراهای متناظر خدمات بهداشتی به بیمه‌شدگان و برگزاری نمایشگاه‌های سراسری پیشگیری از اعتیاد در هفته مبارزه با مواد مخدر از مهمترین اقدامات در دولت سیزدهم است.
مدیرکل امور اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره پژوهش‌های صورت گرفته در حوزه اعتیاد کارگران یادآور می‌شود: در سال‌های گذشته پیمایش‌هایی انجام شده که نشان می‌دهد، اعتیاد در کشورمان کمتر از کل دنیا است اما جامعه کار و تولید بیشتر درگیر اعتیاد هستند. ضمن اینکه بیش از 10 سال از پژوهش‌ها در این حوزه می‌گذرد که باید به‌روز شود. به گفته وی، امسال پیمایش شیوع‌شناسی اعتیاد و تأثیر برنامه‌هایی که در یک دهه گذشته انجام شده نیز در حال بررسی است.
همچنین برنامه پیشگیری از اعتیاد کار و تولید مراحل تصویب خود را طی کرده و قرار است در اولین جلسه شورای مبارزه با مواد مخدر طرح شده و بعد از آن تصویب و با دستور رئیس‌جمهور ابلاغ شود.

جستجو
آرشیو تاریخی