صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • گزارش
  • کلان
  • انرژی
  • راه و شهرسازی
  • بازار سرمایه
  • بازار
  • بین الملل
  • صنعت و تجارت
  • کشاورزی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره صد و سی و شش - ۰۶ آذر ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره صد و سی و شش - ۰۶ آذر ۱۴۰۲ - صفحه ۱۵

توسعه اشتغال خانگی، افزایش فرصت‌های شغلی

با توجه به شرایط اقتصادی کشور اشتغال خانگی یکی از راه‌های کاهش آمار بیکاری بوده که خلاقیت در آن حرف اول را می‌زند در این حوزه جامعه زنان بیش از مردان فعال هستند.
به گزارش مهر، جمعیت جهان رو به افزایش بوده و پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۵۰ میلادی جمعیت کره زمین به حدود ۹ میلیارد و ۳۰۰ میلیون نفر برسد. همچنین گفتنی است بر اساس پیش‌بینی‌های انجام شده در ایران عنوان می‌شود جمعیت کشور تا سال ۲۰۳۰ میلادی بالغ بر حدود ۱۰۳ میلیون نفر خواهد بود.
ایجاد شغل پایدار در کنار تأمین غذای این حجم از جمعیت یکی از دغدغه‌هایی است که سیاست‌گذاران کشورها را ناچار می‌کند تا جلوتر از زمان تصمیم‌گیری داشته باشند. امروز سیستم جذب نیرو از سوی دولت معنای خود را از دست داده و حمایت‌های دولت بر پایه خلاقیت و اشتغالزایی افراد بر اساس مهارت‌های کسب شده متمرکز شده است. در حال حاضر بخش اعظمی از نیروی کار جهان در بخش‌های غیردولتی فعالیت داشته که بخشی از آنها در قالب مشاغل خانگی می‌آید. البته قسمتی از فعالیت‌های انجام شده نیز از راه دور بوده و افراد معمولاً در منزل با یک سیستم الکترونیکی مبادرت به ارائه خدمات می‌کنند.
در سال‌های اخیر بسیاری از شرکت‌ها متوجه شدند که خیلی از نیروهای کار می‌توانند از منزل کارهایشان را با کیفیت بالایی انجام دهند و این شرکت‌ها می‌توانند با ارائه خدماتی همچون انعطاف‌پذیری ساعات کاری، ظرفیت خود را برای استخدام نیروهای کار متخصص گسترش دهند.
کار از منزل دارای مزایا و معایبی است. مزایای این نوع فعالیت برنامه‌ریزی زمان بوده که برعهده افراد است. دیگر اینکه از هر نقطه جهان می‌توانند یک حرفه‌ای داشته و خدمات ارائه دهند. حذف رفت و آمدهای طولانی از منزل تا محل کار و برعکس از دیگر مزایای کار در منزل است. همچنین عنوان می‌شود با کمی مدیریت می‌توان درآمدزایی نامحدودی داشت. به عنوان مثال در نگاه کلان آموزش آنلاین زبان انگلیسی یکی از رایج‌ترین مشاغل برای افرادی است که در سراسر جهان سفر می‌کنند. در صورتی که فردی تسلط مناسبی به زبان انگلیسی داشته باشد به‌راحتی می‌تواند به صورت برخط به کودکان و نوجوانان در کشورهای مختلف زبان انگلیسی آموزش دهد.
بخشی از فعالیت‌های حرفه‌ای در منزل با نام مشاغل خانگی شناخته می‌شود که چند سالی است در ایران رونق گرفته است. برخی افراد آن را به عنوان شغل اصلی خود دنبال می‌کنند و بعضی نیز فعالیت‌های این چنینی را در کنار شغل اصلی خود، کمک خرجی برای خانواده می‌دانند. یک معلم در کنار آموزش رسمی در مدرسه ممکن است در منزل نیز به چند شاگرد به طور خصوصی آموزش دهد. یا فرد هنرمندی که مبادرت به ساخت اشیای تزئینی می‌کند به شکل آنلاین آنها را به فروش رسانده و کسب درآمد می‌کند. یا یک خانم خیاط در کنار خیاطی کیف دوزی، قلاب‌بافی و… نیز انجام می‌دهد. از این رو این روزها شاهد فعالیت افراد در منازل برای کسب درآمد هستیم.
با توجه به شرایط اقتصادی کشور اشتغال خانگی یکی از راه‌های کاهش آمار بیکاری بوده که خلاقیت و نوآوری در آن حرف اول را می‌زند. در این حوزه جامعه زنان بیش از مردان فعال هستند و این امر بیشتر در صنایع دستی است.
محمود کریمی بیرانوند، معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی هدف‌گذاری این معاونت را در نیمه نخست جذب ۸۰ درصدی منابع مالی مصوب شده برای مشاغل خانگی دانست تا اعتبار جدید کسب شود اما این گونه نشد و برخی چالش‌ها مانع تحقق این هدف‌گذاری شد.
مشاغل خانگی همچون گذشته نبوده و امروز به یکی از ارکان ایجاد اشتغال در کشور تبدیل شده است. مجوزها صادر و تسهیلات اختصاص داده شده به این حوزه افزایش یافته است. بنا به گفته معاونت توسعه کارآفرینی وزارت تعاون، نگرش و تأکید این وزارتخانه بر توسعه مشاغل خانگی بوده به این معنی که افراد ضمن خوداشتغالی بتوانند چند نفر را در سطح مناطق خود پشتیبانی و مشغول به کار کنند. رونق مشاغل خانگی مختص ایران نبوده و کشورهای جهان از سال‌ها قبل مبادرت به توسعه مشاغل خانگی کرده که این مشاغل فقط مختص به شغل‌های سنتی نمی‌شود؛ کد نویسی، طراحی گرافیک، حسابدار خانگی و… از فعالیت‌های خانگی افراد در کشورهایی مانند کانادا است. سطح درآمد برخی از این مشاغل بسیار بالا بوده و افراد می‌توانند در آسوده‌ترین شرایط در خانه خود به کسب درآمد بپردازند. تدریس آنلاین، خرید و فروش کالا، مدیریت شبکه‌های اجتماعی، تولید محتوا، ترجمه، مشاوره دادن و… از دیگر مشاغل خانگی است که افراد می‌توانند از این راه کسب درآمد کنند. با پیشرفت تکنولوژی بویژه اینترنت شغل‌هایی به وجود آمده‌اند که در سال‌های گذشته وجود نداشته‌اند. یک فرد بنا بر توانایی‌هایی که دارد می‌تواند یکی از این مشاغل را راه‌اندازی کند. ‌

جستجو
آرشیو تاریخی