برگشت میگوی ایران از چین تکذیب شد؛
ارزآوری گسترده میگو با وجود حاشیهسازی اغیار
امین محمودی
خبرنگار
موج شایعات علیه تولید و صادرات محصولات کشاورزی و کیفیت آنها دوباره نقل برخی محافل ضد ایرانی شده به طوری که رسانههای خارجی برای ضربه زدن به امنیت غذایی کشورمان و ارزآوری محصولات کشاورزی که معمولاً تحریمپذیر نیستند دوباره به راه افتاده و به نظر میرسد این امر ادامه داشته باشد. در سالیان گذشته صادرات فلفل دلمه، کیوی، سیبزمینی و برخی محصولات دیگر تحت تأثیر این شایعات قرار گرفت و حال به نظر میرسد نوبت به یکی از ارزآورترین محصولات کشاورزی و شیلاتی کشور یعنی میگو رسیده است.
به طوری که این رسانهها با استناد به یک روزنامه گمنام در کشورمان ادعا کردند میگوی تولیدی بوشهر آلوده به فاضلاب شهری بوده و به همین دلیل محمولههای صادراتی آن از چین برگشت خورده است.
این در حالی است که صادرات میگو طی سالیان اخیر افزایش قابل توجهی داشته و آمارهای رسمی و غیررسمی نشان میدهد صادرات این گونه شیلاتی بین 130 تا 200 میلیون دلار ارزآوری دارد، آمار هفت ماهه گمرک نیز نشاندهنده آن است که در سالجاری 16 هزار و 220 تن از این محصول به ارزش 54 میلیون دلار صادر شده است.
در همین خصوص محمدامین طلاب، رئیس اداره محیط زیست دریایی اداره کل حفاظت محیط زیست استان بوشهر در گفتوگو با «ایران اقتصادی» گفت: شهرهای ساحلی جنوب کشورمان اندکی مشکل آلودگی دارند لکن این آلودگی آنقدر کم است که صرفاً در محدوده شناگاههاست و به هیچ وجه محدوده وسیعی را در برنمیگیرد و قدرت خود پالایی دریا این اجازه را به آلودگی نمیدهد.
وی افزود: از طرف دیگر این آلودگی در آب شیرین بوده و وقتی وارد آب شور دریا میشود هیچ تأثیری در اعماق نداشته و پالایش میشود، به همین دلیل آلودگی فاضلاب تحت هیچ شرایطی نمیتواند خلیج فارس را تحت تأثیر قرار بدهد و تاکنون گزارشی در این خصوص نداشتهایم.
اتحادیه آبزیان برخورد قانونی خواهد کرد
علیاکبر خدایی دبیر کل اتحادیه تولید و تجارت آبزیان نیز در این باره در گفتوگو با «ایران اقتصادی» اظهار کرد: خبر بازگشت «شش کانتینر یخچالدار میگوی صادر شده به چین همگی به دلیل آلودگی ناشی از فاضلاب صددرصد دروغ، جعلی و غیرواقعی است و در صورت عدم اصلاح، اتحادیه تولید و تجارت آبزیان ایران علیه انتشار دهنده آن اعلام جرم خواهد کرد.
وی افزود: در جعلی بودن این خبرهمین بس که بر اساس توافق قرنطینهای میان سازمان دامپزشکی ایران و قرنطینه گمرک چین، از تولیدات سالجاری بوشهر حتی یک کانتینر میگو هم به چین صادر نشده که بخواهد برگشت داده شود. دبیر کل اتحادیه تولید و تجارت آبزیان خاطر نشان کرد: میگوی پرورشی استان بوشهر به 23 کشور دنیا (از جمله۱۶۰۰ تن از محصول سال گذشته در ماههای اولیه سالجاری به چین) صادر شده و بشدت مورد استقبال بزرگترین بازارهای جهانی میگو قرار دارد.
خدایی گفت: در همین مدت بیست کانتینر میگوی پرورشی استان بوشهر به اروپا که یکی از سختگیرانهترین قوانین بهداشتی را در زمینه سلامت آبزیان دارد صادر شده و نه تنها این بیست کانتینر بلکه تمام محمولههایی که در طی 30 سال صادرات میگوی ایران به اروپا صادر شده تماماً از سد نظارتهای دقیق و عمیقاً حساب شده نهادهای نظارتی عبور کرده و حتی یک مورد عودتی یا گواهیهای مردود شده نداشتهایم.
این مقام صنفی تصریح کرد: علت این امر آن است که مطابق ضوابط بهداشتی، تمام محمولههای تولیدی آبزیان ایران و خصوصاً میگوی پرورشی صادراتی بر اساس پروتکلهای سازمان جهانی بهداشت دام (OIE) توسط سازمان دامپزشکی کشور کنترل شده و پس از انجام آزمایشات لازم، گواهی صادرات داده میشود.
وی با اشاره به اینکه شایعهپراکنان میخواستند به همگان القا کنند میگوی بوشهر نه به چین و نه به هیچ بازار دیگری قابلیت صدور ندارد، افزود: بر اساس آمارهای گمرک جمهوری اسلامی ایران، روسیه هماکنون بزرگترین بازار میگوی ایران است و جالب آن که از مجموع 17 هزار تن میگوی صادراتی ایران به روسیه در سال 1401 قریب 14 هزار تن آن مربوط به تولیدات استان بوشهر بوده است.
دبیر کل اتحادیه تولید و تجارت آبزیان اظهار کرد: مقامهای نظارتی و بهداشتی قرنطینهای این 23 کشور که میگوی ایران به آنها صادر میشود (اعم از چین، روسیه و اوراسیا، ترکیه، اروپا، کشورهای همسایه و آسیای جنوب شرقی) برای تمام محمولههای وارداتی میگوی خود از ایران و استان بوشهر پس از انجام آزمایشات لازم اقدام به ترخیص و واردات محصولات صادراتی ایران کردهاند و لذا اگر آلودگیهای ادعایی فاضلاب شهری وجود داشت چنین پدیدهای رخ نمیداد.
خدایی در ادامه گفت: در صورت بروز چنین مشکلاتی، مرجع قرنطینهای کشور مقصد مراتب نقض موارد بهداشتی را به صورت رسمی به مقامات بهداشتی گواهیدهنده کشور صادرکننده منعکس میکند که بر اساس استعلام انجام شده از سازمان دامپزشکی کشور و همچنین سفارت کشورمان در پکن چنین موضوعی به سازمان دامپزشکی ایران اعلام نشده است. وی افزود: اتحادیه تولید و تجارت آبزیان ایران انتشار این گونه خبرهای بیپایه را موجب لطمه زدن به اعتبار و حیثیت تولیدکنندگان زحمتکش و کل فعالان صنعت میگوی کشور و خصوصاً مرجع رسمی گواهیدهنده کشور که عضو برجسته و مورد تأیید OIE است، میداند. این مقام مسئول در پایان اظهار کرد: متأسفانه این خبر مجعول مورد بهرهبرداری بدخواهان کشور و رسانههای ضد ایرانی نظیر رادیوفردا و من و تو قرار گرفته و لازم است این رویه ناصواب اصلاح شود و چنانچه اقدام لازم توسط مرجع خبری نشر دهنده صورت نپذیرد این اتحادیه برای خود حق برخورد قانونی را حفظ خواهد کرد.
اطلاعیه دامپزشکی بوشهر در خصوص برگشت میگوهای صادراتی
اداره کل دامپزشکی بوشهر در این خصوص اطلاعیهای منتشر کرده و آورده است میگوی استان بوشهر در سال گذشته به بیش از ٢٣کشور جهان صادر شده که این کشورها شامل چین، روسیه، کشورهای عضو اتحادیه اروپا، انگلستان، کشورهای حاشیه خلیج فارس بوده و از ابتدای سال ١٤٠٢ نیز این روند ادامه داشته است.
در سال گذشته ٢٤ هزار تن میگو صادر و از این میزان ٥/٨ هزار تن به کشور چین و ٨/٦هزار تن به کشور روسیه صادر شده و در سالجاری صادرات میگو تا پایان آبان ماه حدود ١١/٦هزار تن بوده است که سهم کشور چین ١/٦هزار تن و روسیه ٤/٧هزار تن بوده و تاکنون محمولهای به دلیل آلودگی فاضلابی و آلودگی بهداشتی به بوشهر برگشت داده نشده است.
برای صادرات محصولات شیلاتی به کشور چین، کارگاههای فرآوری آبزیان باید کد تأییدیه بهداشتی را از کشور چین، مطابق استانداردهای بهداشتی این کشور اخذ کنند و درصورت قصور در اجرای ضوابط بهداشتی کشور چین، تأییدیه بهداشتی این کارگاهها توسط کشور چین لغو یا معلق میشود و تا زمانی که کشور چین از شرایط بهداشتی محصولات تولیدی آنها اطمینان حاصل نکند، اجازه صادرات مجدد را به این کارگاهها نخواهد داد.
چنین محصولاتی با شرایط غیربهداشتی که در این خبر اعلام شده است تاکنون به بوشهر برگشت داده نشده و از طرف کشور چین به ایران اعلام نشده است. ضمناً این کارگاهها به طور منظم توسط ناظرین و ممیزین بهداشتی دامپزشکی استان بوشهر و کشور مورد بررسی بهداشتی قرار میگیرند.
قبل از تأیید بهداشتی میگوهای صادراتی توسط اداره کل دامپزشکی استان بوشهر، این میگوها در آزمایشگاههای مورد تأیید سازمان دامپزشکی مورد آزمایش قرار میگیرند و پس از تأیید نتایج آزمایشگاهی مطابق استانداردهای بینالمللی، گواهی بهداشتی بینالمللی برای محمولهها صادر میشود، مضافاً باتوجه به دارا بودن دامپزشک در تمام کارگاههای فرآوری آبزیان در استان بوشهر، روند بهداشتی تولید از ابتدای ورود میگو از مزارع پرورش به کارگاه فرآوری تا زمان بستهبندی، انجماد و حتی بارگیری تحت نظارت بهداشتی این دامپزشکان انجام میگیرد و درصورتی که تأیید سلامت این محصولات برای داخل کشور و یا خارج کشور صادر نشود، اجازه توزیع در داخل کشور یا صادرات نخواهد داشت. لازم به ذکر است هرساله برنامه پایش و بررسی وضعیت بهداشتی میگو تحت عنوان NRP توسط ادارات کل دامپزشکی استانها انجام میگیرد و نمونه میگوهای اخذ شده از مزارع پرورش میگو برای بررسی باقیماندهها به آزمایشگاههای بینالمللی در اروپا ارسال میشوند.
نتایج آزمایشهای میگوهای ارسالی به آزمایشگاههای اروپا حاکی از سلامت میگوی ایران و میگوی استان بوشهر است که در سال جدید ایران مجدداً اجازه صادرات میگو به اروپا را از اتحادیه اروپا اخذ کرد.