در گفتوگو با عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران مطرح شد
دولت به دنبال کرسی رئیس پارلمان بخش خصوصی نیست
شورای عالی نظارت اتاق بازرگانی (10آبان ماه)، حسین سلاح ورزی را که 28 خردادماه رئیس اتاق بازرگانی ایران شده بود به دلیل رد صلاحیت و تخلفهایی که در گذشته داشت، برکنار کرد و خواستار انتخابات دوباره شد. اما این اتفاق به مذاق حسین سلاح ورزی خوش نیامد و برای نپذیرفتن این رأی، بیانیههایی داد. او میخواست با تحت فشار قرار دادن سیاستگذاران و همراهی دوستان خود، نظر شورای عالی نظارت را ابطال کند. اما در نهایت و حداقل در ظاهر به این رأی تمکین کرد. اما در بازی جدید، خواستار تغییر اعضای انجمن نظارت بر انتخابات اتاق بازرگانی شد و به وزارت صمت نیز اعلام کرد که نماینده خود را معرفی کند.
اما وقتی انتخاباتی نیمه کار مانده است، چرا باید اعضای انجمن نظارت بر انتخابات اتاق بازرگانی تغییر کند؟ به طور قطع همان انجمن میتواند پرونده ریاست اتاق بازرگانی را ببندد. حال تغییری که رئیس برکنار شده اتاق بازرگانی ایران خواسته، شائبههای متعددی را ایجاد کرده است و حتی این ابهام وجود دارد که تغییر اعضای انجمن به منزله مهندسی انتخابات است. حال برای آنکه انتخابات در مسیر درست و سلامت قرار گیرد، باید تمام فعالیتها طبق قانون باشد و قطعاً رئیس فعلی نمیتواند به قانون پشت کند.
به دنبال اظهارات دبیر شورای عالی نظارت و برخی اعضای اتاق بازرگانی مبنی بر غیرقانونی بودن تغییر ناگهانی اعضای انجمن نظارت و تأکید بر برگزاری انتخابات در موعد مقرر یعنی اول بهمن ماه 1402، اتاق ایران بیانیهای منتشر کرد و مدعی شد، تعویق در برگزاری انتخابات اتاق ناشی از معرفی نشدن نماینده رسمی وزارت صنعت، معدن و تجارت در انجمن نظارت بر انتخابات است و همچنین ادعا کرد: وزارت صمت حق دخالت در انتخابات اتاق ایران را ندارد و بیانیههای پیدرپی مرکز اطلاعرسانی و روابط عمومی آن، فاقد ارزش قانونی است.در این خصوص با محسن صفایی، عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران گفتوگویی انجام دادیم که در ادامه میآید.
با توجه به شرایط موجود و اطلاعیههایی که اتاق بازرگانی اخیراً منتشر کرده است، به نظر میرسد که این مجموعه میلی برای خروج از وضعیت موجود ندارد و میخواهد رئیس عزل شده اتاق ایران را به هر دلیلی حفظ کند. در این خصوص شما چه نظری دارید؟
بر اساس قوانین و مقررات اتاق بازرگانی، رئیس اتاق بازرگانی ایران میتواند و این اختیار را دارد که اعضای انجمن نظارت بر انتخابات اتاق بازرگانی را تغییر دهد اما از آنجا که در حال حاضر اتاق بازرگانی ایران، رئیس ندارد، نمیتواند اعضای انجمن را تغییر دهد. لذا انجمن نظارت قبلی باید با قوت به فعالیت خود ادامه دهد. به طور معمول، دوره فعالیت انجمن نظارت بر انتخابات اتاق بازرگانی بعد از انتخابات اتاق بازرگانی به پایان میرسد اما چون انتخابات به طور کامل برگزار نشده و رئیس فعلی اتاق ایران (حسین سلاح ورزی) از سوی شورای عالی نظارت عزل شده است، ضرورت دارد که انجمن قبلی دوباره احیا شود و این مهم کاملاً منطقی است و اکثر اعضا آن را قبول دارند. از آنجا که بین دوستان زیادهخواه و مابقی اعضای اتاق بازرگانی فاصله ایجاد شده است، اگر همان اعضای انجمن نظارت بخواهند نظارت کنند، آن نتیجه مطلوب را افراد زیاده خواه به دست نخواهند آورد، لذا در تلاش هستند انجمن موازی نظارت بر انتخابات اتاق بازرگانی ایجاد شود. لذا رویهای که در این خصوص شکل گرفته، غیرقابل قبول است. از سویی مشکل عدم تأیید صلاحیت، تنها در مورد یک نفر از اعضای هیأت رئیسه اتفاق افتاده است. لذا سایر اعضای هیأت رئیسه میتوانستند در چندماه اخیر خیلی خوب این موضوع را مدیریت کنند؛ وقت کشیهایی که صورت گرفت در خور شأن و منزلت اتاق بازرگانی به عنوان پارلمان بخش خصوصی نبود. بر این اساس در اولین سال فعالیت هیأت رئیسه جدید، شاهد کارنامه کاری خوبی نبودیم. یکی از رویههای اشتباهی که طی این مدت رخ داد، پشتیبانی و حمایت غلط از یک دیدگاه خاص بود و عملاً دیدیم که اتاق بازرگانی ایران، روبهروی دولت قرار گرفت. اگر این حمایتها صورت نمیگرفت و به قانون تمکین میشد، اکنون شرایط مناسب بود و دیگر نیازی به بیانیههای مختلف نبود.
اتاق بازرگانی با بیانیههای تند اخیر خود به عنوان مثال گفته است «وزارت صمت حق دخالت در انتخابات اتاق ایران را ندارد» میخواهد روبهروی سیاستگذاران قرار گیرد؟
در هیچ مقطع زمانی، اتاق بازرگانی روبهروی دولت نبوده است و همواره سعی کرده بود که با ارائه مشاورههای درست و راهکارهای عملیاتی به اقتصاد کشور کمک کند، اما چند ماهی است که اتاق بازرگانی کاملاً روبهروی دولت (ساختارشکنی) قرار گرفته و این در حالی است که اتاق ایران مشاور سه قوه است. با شرایط موجود اتاق بازرگانی چگونه میتواند مشاوره درست بدهد؟ لذا این روش و سیاست در تضاد با ماهیت اتاق بازرگانی و نگاه فعالان اقتصادی است. متأسفانه سخنرانی با سوءگیری و ایجاد فضاهای هیجانی بر این امر دامن زد. اینقدر در این حوزه تندروی صورت گرفت که عملاً وضعیت موجود از دست خارج شده است. اتفاقهای اخیر به هیچ عنوان قابل قبول نیست. برخیها نیز در این جریان به دنبال تهمت زدن به دولت هم هستند و میگویند دولت با این اقدامات میخواهد فرد مدنظر خود را رئیس اتاق ایران کند. اما ما به عنوان افراد آزاد و بدون وابستگی، به هیچ عنوان چنین حس و باوری را نداریم و معتقدیم که دولت نقش واقعی خود را ایفا میکند. هیچکدام از ما قبول نداریم که دولت به دنبال کرسی رئیس پارلمان بخش خصوصی است و روبهروی دولت ایستادن را هم خطای بزرگ میدانیم. امیدوارم هر چه سریعتر چالشهای بهوجود آمده برطرف شود تا اتاق بازرگانی به ماهیت سابق خود بازگردد. موضوع سلاح ورزی به حدی بزرگ شده که این باور پدید آمده که تعیین کننده اتاق بازرگانی ایران، ادامه فعالیت فعالان اقتصادی و تصمیم گیریهای مربوط به بخش خصوصی، تنها با رئیس اتاق بازرگانی بوده یا اینکه این فرد ناجی اتاق بازرگانی است. پافشاری برای ریاست اتاق بازرگانی به چه دلیل است؟ این امر برخلاف نگاه عمومی اعضای اتاق بازرگانی و تشکلهاست.
بــــرش
به نظر میرسد که اعضای هیأت رئیسه به دنبال تأخیر در انتخابات هستند و برای این امر خود را به هر ریسمانی وصل میکنند. با این شرایط به نظر شما اول بهمن ماه انتخابات اتاق بازرگانی برگزار میشود؟
اگر رویه قانونی پیش برود و این سیرک جمع شود، بر اساس اعلام انجمن نظارت بر انتخابات، یک بهمن ماه انتخابات برای ریاست اتاق بازرگانی ایران برگزار میشود. اما به نظر میرسد تمام تلاشها بر این است که انتخابات به تعویق بیفتد و فرصت جدیدی ایجاد شود تا سلاح ورزی، رئیس اتاق ایران باقی بماند. اما با قطعیت میگویم که این بازی از قبل باخته است. چرا که شورای عالی نظارت به صورت رسمی نظر خود را در مورد تأیید صلاحیت سلاح ورزی داده است. من نمیگویم که سلاح ورزی رئیس خوبی نیست و هیچ تقابل شخصی هم با او ندارم اما مقاومت افراد اطراف او و اینکه حتماً سلاح ورزی باید رئیس باقی بماند را درک نمیکنم. این مقاومت بسیار مشکوک و سؤال برانگیز است و مهمتر آنکه باعث رنجش میشود و در نهایت موضوع دموکراسی زیر سؤال میرود. امیدواریم فردی در جایگاه ریاست اتاق ایران بنشیند که هیچ حب و بغضی نداشته باشد و دغدغه او حل مشکلات فعالان اقتصادی باشد. به هر ترتیب افرادی که حمایت نسنجیده میکنند، باید دقت بیشتری داشته باشند. همچنین سلاح ورزی باید بداند که برخی حمایتها باعث شده که او روبهروی دولت بایستد. امیدواریم که غائله پیش آمده با سرعت بیشتری ختم بهخیر شود و اتاق از حاشیهها فاصله بگیرد و به آرامش برسد.