شفافسازی اطلاعات بازار کار با رونمایی از سامانه نظام جامع این بازار
اتاق شیشهای برای رصد بازار کار
تجزیه و تحلیل شغلی تمام مردم ایران با راهاندازی سامانه نظام جامع اطلاعرسانی بازار کار، تجزیه و تحلیل شغلی تمام مردم ایران انجام و اطلاعات لازم برای شناسایی کارجویان اعم از دانشآموختگان و سایر افراد جویای کار فراهم میشود
سید مازیار شریفکیان
روزنامه نگار
سامانه نظام جامع اطلاعات بازار کار بزودی راهاندازی میشود و کشور با ایجاد این سامانه شاهد شفافیت در اطلاعات بازار کار و تسریع اشتغالزایی خواهد بود.
تناقضات آماری، نبود دادههای کافی از بازار کار از مهمترین چالشهای چند دهه اخیر اقتصاد کشور بوده و از طرفی گستردگی فضای کسب و کار در کشورها از یک طرف و پیچیدگی روابط کار باعث شده که برای مدیریت بهینهتر دادهها و یکپارچگی آنها استفاده از سامانههای اینترنتی را کار ضروری کرده است. از اینرو حالا دولت سیزدهم میخواهد سامانه جامع روابط کار یا همان نظام جامع اطلاعات بازار کار که 12 سال است عملیات اجرایی آن متوقف شده را راهاندازی کند. با این اقدام دولت، یکی از بندهای سیاستهای کلی اشتغال که از طرف مقام معظم رهبری در سال 90 مبنی بر ایجاد این نوسامانه تحقق مییابد.
با وجود تلاش وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، طی دو سال اخیر در بازار کار، اما همچنان مشکلات عدیدهای سر راه این وزارتخانه قرار گرفته است که ساماندهی بازار کار نیازمند اطلاعات یک دست و بدون تناقض است. این درحالی است که قوانین بالادستی در حوزه کار، از جمله قانون کار فوقالعاده مترقی هستند. اما در مقام اجرا به دلیل نبود نظارت فعال در کشور، عملاً خیلی از مفاد قانون کار به درستی اجرا نمیشوند.
از این رو داشتن یک اتاق شیشهای برای رصد بازار کار نیاز ضروری بازار کار است که بنابر صحبتهای وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، با راهاندازی سامانه نظام جامع روابط کار، فضای کسب و کار با پیشرفت قابل توجهای مواجه میشود و در بلند مدت میتواند رضایت جامعه کارگری و کارفرمایی در کشور را بهدنبال داشته باشد.
بر پایه اطلاعات ارائه شده از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در این سامانه، تمام اطلاعات ثبتی در بازار کار اعم از اطلاعات 74 دستگاه اجرایی جمعآوری میشود. و حدود 30 زیر سامائه نیز برای این منظور تعریف شده است که در حال حاضر مرحله سختافزاری آن به پایان رسیده و نوبت به مرحله نرمافزاری و بارگذاری اطلاعات است.
بنا به گفته محمود کریمی بیرانوند، معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، براساس سند تحول دولت سیزدهم و با توجه به ابلاغیه سیاستهای کلی اشتغال توسط مقام معظم رهبری در سال 90، این سامانه پس از 12 سال در حال راهاندازی است و مرحله زیرساخت آن بطور 100 درصد اجرایی شده است. محمود کریمی بیرانوند دراین باره گفته است که در حالت کلی پایگاه اطلاعات بسیاری پیچیده است، باید تمام اطلاعات ثبتی در بازار کار اعم از اطلاعات 74 دستگاه اجرایی جمعآوری شود. اخذ اطلاعات در مرحله 70 درصد است. اقدامات درحال انجام است. بعد از 12 سال ایجاد سامانه نظام جامع بازار کار روی 70 درصد رشد است.
به گفته این مقام مسئول در حوزه اشتغال، تا یک ماه آینده سامانه نظام جامع اطلاعات بازار کار، راهاندازی خواهد شد.
اهداف راهاندازی سامانه جامع بازار کار
کریمی بیرانوند هدف از راهاندازی سامانه جامع بازار کار را مبنا کردن ثبت دادههای تمام بازار کار دانسته و گفته که پس از راهاندازی سامانه جامع بازار تمام مردم با داشتن کد ملی دارای پروفایل شغلی مهارتی خواهد بود. این را فقط کشورهای پیشرفته دارند. شناسایی بیکاران با الگوریتمهای دقیق قابل انجام است.
طبق گفته کریمی بیرانوند با راهاندازی سامانه نظام جامع اطلاعرسانی بازار کار، تجزیه و تحلیل شغلی تمام مردم ایران انجام و اطلاعات لازم برای شناسایی کارجویان اعم از دانشآموختگان و سایرافراد جویای کار فراهم میشود.
معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به اینکه در این سامانه، اطلاعات جویندگان کار شفاف میشود، گفته است که سامانه جامع بازار کار با هدف اتصال سریع کارجویان و کارفرمایان، ارتقای سطح کیفی و کمی خدمات کاریابیها و استفاده بهینه از فناوریهای نوین ارتباطی و اطلاعاتی راهاندازی شد.
کریمیبیرانوند گفته است که تمام متقاضیان جویای کار میتوانند با ثبتنام، تکمیل مشخصات فردی(پروفایل) شغلی و جستوجو در فرصتهای شغلی موجود در سامانه جستوجوی شغل و از طریق دفاتر کاریابی به کارفرمایان معرفی و مشغول به کار شوند.
به گفته وی، یکی از دغدغههای همیشگی بازار کار اطلاعات در این حوزه است و موضوع بعدی هوشمندسازی فعالیتهای این بخش است که به وسیله این سامانه انجام میشود.
دسترسی همه جانبه و سریع به اطلاعات موجود در فضای کسب و کار کشور، شفافیت در تمام تعاملات بین جامعه کارگری و کارفرمایی در کشور، کنار زدن کاغذبازی فزاینده اداری و به جریان انداختن سریعتر مطالبات جامعه کارگری و کارفرما، شناسایی دقیقتر مشکلات و چالشهای موجود در فضای کسب و کار کشور و برنامهریزی برای رفع آنها و کاهش تخلفات اداری به منظور جلوگیری از تضییع حقوق کارگران و کارفرمایان از دیگر اهداف ایجاد سامانه نظام جامع بازار کار است.