صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • گفت و گو
  • کلان
  • انرژی
  • راه و شهرسازی
  • بازار سرمایه
  • بازار
  • بین الملل
  • صنعت و تجارت
  • گزارش
  • کشاورزی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره صد و چهل و هشت - ۲۰ آذر ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره صد و چهل و هشت - ۲۰ آذر ۱۴۰۲ - صفحه ۲

دکتر رئیسی در همایش چیستی و چگونگی قرارگاهی شدن شورای‌عالی انقلاب فرهنگی:

در مقابل تهاجم فرهنگی نباید منفعل بود

نمی‌توان ابزار ارتباطی را حذف کرد

رئیس‌جمهور با بیان اینکه اهمیت فرهنگ به عنوان جهت‌دهنده به اقدامات اساسی و زیربنایی در جوامع انسانی بر کسی پوشیده نیست، اظهار داشت: فرهنگ مهم‌ترین و برترین ابزار برای پیشرفت و موفقیت یک جامعه در هر یک از اجزای تمدنی آن است و اگر از این ابزار فرهنگی به شکل صحیح، بجا و در زمان مناسب استفاده شود، در بسیاری از عرصه‌ها نیازمند استفاده از ابزار الزام‌آور یا تحمیل‌کننده و تحکمی نخواهیم بود.
دکتر سید ابراهیم رئیسی صبح روز یکشنبه در همایش «چیستی و چگونگی قرارگاهی شدن شورای‌عالی انقلاب فرهنگی» ضمن قدردانی از همه کسانی که در سال‌های سپری شده از تأسیس شورای‌عالی انقلاب فرهنگی در این دستگاه مهم خدمت کردند، تصریح کرد: رهبر معظم انقلاب اسلامی شورای‌عالی انقلاب فرهنگی را یکی از مهم‌ترین ارگان‌های نظام توصیف می‌کنند و این جلسه نیز برای توجه دادن همه ما به این امر مهم است.
رئیس‌جمهور بیانات هر ساله رهبری در دیدار با اعضای شورای‌عالی انقلاب فرهنگی در سالروز تأسیس این نهاد را به مثابه چراغ راهی برای این شورا دانست و افزود: این جلسه همچنین بهانه‌ای برای یادآوری دوباره این سخنان مهم و نیز یادآوری مسئولیت مهم این شورا برای هدایت حرکت فرهنگی و علمی کشور به سمت‌وسوی مورد نظر رهبر معظم انقلاب اسلامی و اقتضائات انقلاب شکوهمند اسلامی است.
 
موفقیت یک جامعه در گرو میزان کارآمدی ابزارهای فرهنگی آن
دکتر رئیسی با بیان اینکه اهمیت فرهنگ به عنوان جهت‌دهنده به اقدامات اساسی و زیربنایی در جوامع انسانی بر کسی پوشیده نیست، اظهار داشت: این فرهنگ است که هم به عنوان شتاب‌دهنده و هم عامل کند‌کننده حرکت، به تمام اقدامات و فعالیت‌ها جهت‌دهی می‌کند. فرهنگ مهم‌ترین و برترین ابزار برای پیشرفت و موفقیت یک جامعه در هر یک از اجزای تمدنی آن است و اگر از این ابزار فرهنگی به شکل صحیح، بجا و در زمان مناسب استفاده شود، در بسیاری از عرصه‌ها نیازمند استفاده از ابزار الزام‌آور یا تحمیل‌کننده و تحکمی نخواهیم بود.
رئیس‌جمهور با تأکید بر اینکه موفقیت یک جامعه در گرو میزان کارآمدی ابزارهای فرهنگی آن است، تصریح کرد: ابزارهای کارآمد فرهنگی ما را از بسیاری از بایدها و نبایدها و ابزارهای الزام‌آور بی‌نیاز می‌کند.
 
جایگاه مهم شورای‌عالی انقلاب فرهنگی در ایجاد نظم و تولید محتوای انقلابی در شاکله عمومی فرهنگ
دکتر رئیسی با بیان اینکه امروز شاکله و آرایش عمومی فرهنگ در همه بخش‌های گسترده آن نیازمند یک نظم و محتوای انقلابی است که نقش قرارگاهی شورای‌عالی انقلاب فرهنگی می‌تواند به خوبی از عهده ایفای آن برآید، گفت: اگر چه همه بخش‌های دیگر نیز در این زمینه مسئولیت دارند و فعال هستند، اما نقش و سهم شورای‌عالی انقلاب فرهنگی در این زمینه مهم‌تر است.
 
یگانه راه مقابله مؤثر با تهاجم فرهنگی مصون‌سازی فرهنگ عمومی با تکیه بر مبانی غنی فرهنگی و دینی
رئیس‌جمهور در ادامه اظهار داشت: جهان امروز جهان ارتباطات است و تهاجم فرهنگی به فرهنگ‌ها و خرده‌فرهنگ‌ها و تحمیل الگوهای فرهنگی یک واقعیت غیرقابل انکار است. از سوی دیگر همه عرصه‌های زندگی ما با ابزارها و اقتضائات ارتباطی درهم پیچیده شده است و بر بستر یک نظام اطلاعاتی گسترده قرار دارد، لذا امکان نادیده انگاشتن یا کنار گذاشتن این ابزارهای نوین ارتباطی برای هیچ جامعه‌ای وجود ندارد و یگانه راه مقابله مؤثر با تهاجم فرهنگی و رسانه‌ای برنامه‌ریزی شده بیگانگان بدخواه، مصون‌سازی فرهنگ عمومی با تکیه بر مبانی غنی فرهنگی و دینی است.
دکتر رئیسی سیاستگذاری و هدایت دستگاه‌های متولی علم، دانش و فرهنگ در راستای اهداف و محتوای انقلاب اسلامی را از جمله مسئولیت‌های شورای‌عالی انقلاب فرهنگی به عنوان یک مرکز قرارگاهی برشمرد و خاطرنشان کرد: بسیار مهم است که آموزش و پرورش، رسانه‌ها بویژه رسانه ملی و دستگاه‌های فرهنگی، علمی و تبلیغی ما ذیل یک مرکز قرارگاهی در جهت تقویت و ارتقای فرهنگ در راستای ارزش‌ها و اهداف انقلاب اسلامی فعالیت کنند.
 
تلاش برای ارتقای توأمان علم و فرهنگ و شناسایی نیازهای فرهنگی جامعه
رئیس‌جمهور در ادامه با اشاره به مسئولیت شورای‌عالی انقلاب فرهنگی نسبت به ارتقای توأمان علم و فرهنگ در کشور، شناسایی نیازهای فرهنگی جامعه، برنامه‌ریزی برای برآوردن نیازهای فکری سایر دستگاه‌ها و ظاهر شدن در نقش قرارگاه فرهنگی کشور را از دیگر ملزومات مصون‌سازی جامعه از شبیخون فرهنگی دانست و گفت: در این راستا رصد دائمی عملکرد دستگاه‌ها و ارزیابی میزان اثرگذاری اقدامات انجام شده در موفقیت اهداف تعیین شده بسیار حائزاهمیت است.
دکتر رئیسی «سیاستگذاری»، «تدوین ضوابط» و «نظارت» را از جمله اقدامات مهم در کار قرارگاهی شورای‌عالی انقلاب فرهنگی به عنوان یک جایگاه کانونی و محوری در راستای بهره‌گیری از همه ظرفیت‌ها و امکانات با تقسیم کار منطقی میان نیروها و دستگاه‌های فعال در میدان عنوان کرد.
 
ضرورت تحول در بخش پیگیری قوانین و ضوابط
رئیس شورای‌عالی انقلاب فرهنگی با تأکید بر اهمیت پیگیری مستمر برای اجرایی شدن ضوابط تصریح کرد: ما در بخش برنامه‌ریزی و قانون‌نویسی با کاستی مواجه نیستیم، اما در بخش پیگیری اجرای آنها نیازمند کار تحولی هستیم چراکه ضامن اجرای برنامه‌ریزی‌ها و قانون‌گذاری‌ها پیگیری مستمر از سوی مسئولان است.
 
تأکید بر ضرورت کنشگری فعال در تقابل با تهاجم فرهنگی
رئیس‌جمهور با تأکید بر ضرورت کنشگری فعال در تقابل با تهاجم فرهنگی تصریح کرد: کنشگری فعال در این میدان ایجاب می‌کند تمامی مراکز علمی، آموزشی و فرهنگی به صورت جهادی کار کنند.
دکتر رئیسی در ادامه زمان‌بندی در اجرای تصمیمات فرهنگی را حائزاهمیت دانست و افزود: اگرچه تحقق اهداف تصمیمات فرهنگی نیازمند زمان است، اما در این زمینه باید به مقوله زمان‌بندی نیز توجه داشت تا نتیجه کارها مشخص شود.
 
حمایت همه‌جانبه دولت از شکل‌گیری نهضت فعالیت‌های فرهنگی مردم‌پایه در کشور
رئیس شورای‌عالی انقلاب فرهنگی در ادامه حمایت و پشتیبانی همه‌جانبه از شکل‌گیری نهضت فعالیت‌های فرهنگی مردم‌پایه در کشور در سطوح مختلف را از جمله وظایف همه دستگاه‌های اجرایی و دولتی برشمرد.
 
تلاش برای افزایش سهم ایران در خزانه علمی و فرهنگی جهان
دکتر رئیسی همچنین با تأکید بر مسئولیت شورای‌عالی انقلاب فرهنگی و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نسبت به افزایش سهم ایران در خزانه علمی و فرهنگی جهان تصریح کرد: یکی از مزیت‌های مهم کشور ما داشتن دست برتر در علوم انسانی به واسطه داشتن تمدنی غنی است و باید با تلاش مضاعف نسبت به ارتقا و افزایش سهم جمهوری اسلامی ایران در تکامل و تحول علوم انسانی برای انسانی‌تر شدن علوم و فناوری‌های نوین در مراکز علمی جهانی تلاش شود. تحول علوم انسانی می‌تواند نقش بسیار مهمی در انسانی‌تر شدن فناوری‌های مدرن در جهان ایفا کند.
 
بهره‌گیری از منظومه فکری رهبری برای برداشتن گام‌های استوار در بخش فرهنگ
رئیس‌جمهور در پایان برگزاری این نشست را در راستای بازنگری اقدامات انجام شده در بخش فرهنگ و برنامه‌ریزی دقیق و متقن برای آینده حائزاهمیت برشمرد و بهره‌گیری از منظومه فکری رهبری معظم انقلاب اسلامی برای برداشتن گام‌های استوار و اساسی در بخش فرهنگ را مؤثر و راهگشا دانست.

مرجعیت سیاستگذاری شورای عالی انقلاب فرهنگی باید مورد پذیرش قرار گیرد
رئیس فرهنگستان علوم گفت: مرجعیت سیاستگذاری شورای عالی انقلاب فرهنگی باید مورد پذیرش قرار گیرد تا به نتایج مورد انتظار دست یابیم.
محمدرضا مخبر دزفولی در همایش چیستی و چرایی قرارگاهی شدن شورای عالی انقلاب فرهنگی ضمن گرامیداشت یاد و خاطره امام راحل افزود: امام خمینی(ره) مبدع و مبتکر شورای عالی انقلاب فرهنگی بودند، در بحبوحه انقلاب دانشگاه را که به اتاق جنگ تبدیل شده بود، به کارکرد اصلی خود یعنی اتاق درس تبدیل کردیم و امام(ره) از این حرکت پشتیبانی کردند. رهبر معظم انقلاب نیز در تمام این سال‌ها از شورای عالی انقلاب فرهنگی با استحکام حمایت کردند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با تسلیت جنایات غزه بیان کرد: جلوی چشم دنیا کودک‌کشی می‌شود، اما متأسفانه از متجاوزان حمایت می‌شود گرچه ایمان داریم پیروزی با مظلوم و مقاومت است.
مخبر دزفولی با تأکید بر دستاوردهای گذشته گفت: گاهی به داشته‌هایمان بی‌توجهی می‌کنیم و راه پرفراز و نشیبی را که طی کرده‌ایم از یاد می‌بریم؛ در حالی که این مسیر طی شده موفقیت‌های زیادی داشته است؛ با وجود ناکامی‌هایی که داشته است. زمانی در کشور فقط ۵ هزار عضو هیأت علمی داشتیم که ۱۷۰ هزار دانشجو را در کشور هدایت می‌کردند، اما اکنون چه اتفاقی افتاده که صحبت از مرجعیت علمی می‌شود و به ۱۰۰ هزار دانشمند ایرانی دسترسی داریم.
وی افزود: در پزشکی به مرجعیت دست پیدا کرده‌ایم، در اوایل دهه ۷۰ نام هیچ دانشگاه کشور در رتبه‌بندی‌های بین‌المللی مطرح نبود. در ابتدای دهه ۶۰ مشترک با عراق سه صدم درصد تولید علم در پایگاه‌های علم‌سنجی داشتیم، اما اکنون دو درصد تولیدات علمی جهان متعلق به دانشمندان ماست، اگر این دستاوردها نبود در هسته‌ای یا پزشکی به نقطه امروز دست نمی‌یافتیم که البته به این جایگاه قانع نیستیم.
رئیس فرهنگستان علوم گفت: باید بدانیم در کجای این مسیر هستیم و بعد درباره قرارگاهی شدن سخن بگوییم. اگر با جریان پیشرفت علم در جهان همگام نبودیم، امروز نمی‌توانستیم برای آینده تصمیم‌گیری کنیم.
مخبر دزفولی ادامه داد: تدوین سند نانو، سند علوم شناختی و ساختارهایی که تعریف شده جز دستاوردهایی است که جای تقدیر دارد، فقط هم تصویب سند نبوده بلکه سندها با رویکرد اجرا تدوین شده است. با مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی ستاد زیست فناوری در معاونت علمی تشکیل شد و شرکت‌های دانش‌بنیان ترازی در این زمینه داریم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به ورود به چهل‌واره دوم انقلاب اسلامی بیان کرد: لازم است در چهل‌واره دوم برش‌های ۱۰ ساله داشته باشیم، برای آینده باید نقاط قوت و ضعف را بدانیم و نقاط قوت را تقویت و نقاط ضعف را جبران کنیم.
مخبر دزفولی عنوان کرد: برای آینده الزاماتی را باید تعریف کنیم، نگاه‌مان باید به آینده باشد و سناریو برای آینده داشته باشیم. بدانیم بهترین مسیرها برای آینده کدام است، در این مسیر باید رابطه هوشمند هم‌افزا میان امکانات نرم‌افزاری، منابع انسانی و امکانات سخت‌افزاری تعریف شود؛ چراکه هر چه سرمایه‌گذاری روی نیروی انسانی داشته باشیم، مؤثرتر خواهیم بود.
وی ادامه داد: نگاه آینده‌نگر و بخشی باید جایگزین نگاه جزء نگر و حال‌نگر شود، نگاه اخلاقی به جای نگاه منفعت‌طلبانه حاکم شود، باید نظام به بازیگران اصلی علم و فناوری یعنی دانشگاهیان، مدیران و استادان اعتماد داشته باشد. برای تدبیر آینده باید از موازی‌کاری، بی‌نظمی، آشفتگی و پراکنده‌کاری پرهیز شود و اسناد کشور تجمیع، هماهنگ و به روز‌رسانی شود. همچنین درباره آینده به توافق نهایی برسیم و نقشه‌های راه عملیاتی متکثّر مورد بازبینی قرار گیرند و مرجعیت نهاد سیاستگذار را باید بپذیریم. اگر مرجعیت را قبول کنیم راه نسبتاً موفق خواهد بود.

 

جستجو
آرشیو تاریخی