تحقق 93 درصدی اشتغالزایی خانگی در هشت ماهه اول امسال
ایجاد 200 هزار شغل خانگی تا پایان امسال
140 هزار شغل خانگی از 150 هزار شغل هدفگذاری شده برای امسال در هشت ماهه اول محقق شد
دولت سیزدهم در سالجاری برای ایجاد 150 هزار شغل در بخش خانگی هدفگذاری کرده است که دادهها نشان میدهند از ابتدای امسال تا پایان آبان سالجاری، 93.3 درصد از اهداف اشتغالزایی در این حوزه محقق شده است. گزارهای که بیانگر آن است که اشتغالزایی خانگی از این میزان در پایان سالجاری عبور کرده و سهم خود را از کل اشتغال کشور با 5 هزار فرصت شغلی بیشتر به 200 هزار شغل برساند.
دبیرخانه ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، مسئولیت بسترسازی و نظارت بر مشاغل خانگی را بر عهده دارد که طبق آخرین آمار ارائه شده از سوی رئیس این دبیرخانه، از ابتدای سال تاکنون ۱۴۰ هزار شغل خانگی در کشور ایجاد شده که 93.3 درصد از هدفگذاری ایجاد ۱۵۰ هزار شغل خانگی محقق شده است.
پرداخت تسهیلات بهموقع اشتغال خانگی از سوی بانکها
آزیتا همتیان در این خصوص گفته این آمار طبق گزارشی است که مستقیم از سامانه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی دریافت میکنیم و با اطلاعات سامانه ملی رصد اشتغال متفاوت است. در واقع آخرین خروجی از روند اشتغال، ثبت استانها و تسهیلاتدهی بانکهاست که در سامانه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به ثبت میرسد.
طبق گفته رئیس دبیرخانه ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی، بانکها در بحث تسهیلاتدهی عملکرد خوبی از خود نشان دادهاند و در این زمینه با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی همکاری دارند.
همتیان گفته است که هرچند در ابتدای سال با کندی در پرداخت تسهیلات مواجه بودیم اما در مجموع پرداخت تسهیلات از سوی بانکها در بحث مشاغل خانگی مثبت بوده است.
سال گذشته 3 هزار میلیارد تومان تسهیلات مشاغل خانگی پرداخت شد که این تسهیلات امسال به 4 هزار میلیارد تومان رسید که رشد ۳۳ درصدی نسبت به سال قبل داشت. همچنین به دلیل جذب مناسب اعتبار هزار میلیارد تومان دیگر نیز توسط بانک مرکزی اختصاص یافت. اکنون به صاحبان مشاغل خانگی مستقل و پشتیبان تسهیلات پرداخت میشود که سقف تسهیلات پرداختی به مشاغل خانگی مستقل ۱۵۰ میلیون تومان و مشاغل پشتیبان به ازای ۴۰ نفر اشتغالزایی ۴ میلیارد تومان است که با کارمزد ۴ درصد پرداخت میشود. پرداخت تسهیلات به صاحبان مشاغل کمک میکند در تأمین مواد اولیه و شروع کسب و کار دلگرم شوند و بتوانند برای فروش محصولات برنامهریزی کنند.
سهم 15 درصدی مشاغل خانگی از کل اشتغال
براساس اعلام وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در بازه زمانی شروع به کار دولت مردمی سیزدهم، از تابستان 1400 تا آبان ماه امسال، بالغ بر ۲۵۰ هزار فرصت شغلی خانگی ایجاد شده است.
بهطوریکه ۱۵ درصد از کل اشتغال ایجادی در دولت سیزدهم از محل طرحهای مشاغل خانگی بوده است. این در حالی است که در گذشته به خاطر تأخیر در صدور مجوزها، عدم پرداخت تسهیلات، اشتغالزایی در حوزه مشاغل خانگی با افت مواجه میشد.
سال گذشته سهم مشاغل خانگی از کل اشتغال کشور 10 درصد بود که برای امسال هدفگذاری شده ۱۵ درصد کل اشتغال ایجاد شده از محل طرحهای مشاغل خانگی باشد.
حالا با ثبت ایجاد اشتغال در بخش خانگی به میزان 93.3 درصد به نظر میرسد دولت سیزدهم موفق شده نه تنها به هدف تعیین شده در این راستا برسد، بلکه پیشبینیها حکایت از آن دارد که سهم اشتغال خانگی از کل اشتغال کشور در سالجاری به بیش از 200 هزار برسد.
عدم پرداخت تسهیلات بهصورت جزیرهای
دولت سیزدهم در راستای شفافیت در ایجاد مشاغل خانگی و عدم پرداخت تسهیلات بهصورت جزیرهای در این حوزه، اقدامات مختلفی انجام داده است که از جدیدترین اقدامات آن، راهاندازی سامانه مشاغل خانگی است. این سامانه که در مراحل پایانی فنی قرار دارد، بهزودی به سامانه ملی رصد اشتغال متصل میشود.
همچنین راهاندازی ۲۰ تعاونی تأمین نیاز مشاغل خانگی براساس تفاهمنامهای با معاونت تعاون از دیگر اقدامات است که ۲۰ تعاونی تأمین نیاز مشاغل خانگی استانی ایجاد شده و در ۱۱ استان دیگر نیز بهزودی ایجاد میشوند.
ایجاد اتحادیه کشوری تعاونیهای تأمین نیاز مشاغل خانگی
از دیگر اقدامات دولت سیزدهم برای توسعه اشتغال خانگی، میتوان به ایجاد اتحادیه کشوری تعاونیهای تأمین نیاز مشاغل خانگی اشاره کرد که در ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی مصوب شده است. این اتحادیه برای اولین بار بهزودی در کشور ایجاد میشود.
این تعاونیها نه تنها در تأمین نیاز اولیه کالاهای مشاغل خانگی مؤثر هستند، بلکه در بازارسازی و بازاریابی محصولات نیز نقش کلیدی دارند و باعث میشوند افرادی که تمایل به ایجاد کسب و کار خانگی دارند، به سمت تشکلهای تعاونی سوق داده شوند تا از این طریق ضمن ساماندهی از طریق تعاونیهای مصرف، بازار محصول خود را شناسایی کنند.
ایجاد بازارچهها و میدانهای کارآفرینی برای عرضه محصولات خانگی
در کنار تعاونیهای تأمین نیاز مشاغل خانگی، ایجاد بازارچهها و میدانهای کارآفرینی برای عرضه محصولات خانگی یکی دیگر از اقداماتی است که در دولت سیزدهم برای حل مشکل بازاریابی کالاهای صاحبان مشاغل خانگی در نظر گرفته شده است و اکنون در بسیاری از استانها، این بازارچهها در راستای معرفی دستاوردها و فروش محصولات به راه افتاده است.
بــرش
صدور مجوزهای مشاغل خانگی به صورت لحظهای
در حال حاضر براساس اعلام وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، متقاضیان مشاغل خانگی میتوانند در ۵۱۲ رشته مصوب از جمله صنایعدستی، فرهنگی و هنری، امور تولیدات دامی، شیلات، صنایع تبدیلی، تکمیلی و تولیدات گیاهی و کشاورزی و فرش دستباف به فعالیت بپردازند. صدور مجوزهای مشاغل خانگی نیز از درگاه ملی مجوزها به صورت لحظهای صادر میشود و نیازی به حضور فیزیکی افراد برای دریافت مجوزها، بوروکراسی اداری و انتظار نیست.
در حال حاضر فهرست مشاغل خانگی در سایت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به نشانی https://mkh.mcls.gov.ir/fa/fahrest قرار گرفته است و علاقهمندان برای راهاندازی کسب و کار خانگی و دریافت تسهیلات میتوانند به این سامانه مراجعه کنند.