افزایش جوجهریزی ماهانه برای مهار گرانی
در حال حاضر روند تأمین کنجاله سویا بهبود یافته و ذرت به وفور در سامانه بازارگاه وجود دارد و مشکلی در تأمین خوراک نیست
نفیسه امامی
روزنامه نگار
قیمت گوشت مرغ در بازار مجدد با افزایش روبهرو شده است و نوسان قیمت این محصول پروتئینی در مناطق مختلف و استانهای کشور متغیر است. در حال حاضر قیمت مرغ گرم در مغازههای خرده فروشی در حدود 95 تا 100 هزار تومان و مرغ سبز هم با کیلویی در حدود 115 هزار تومان به فروش میرسد. این افزایش قیمت در شرایطی طی روزهای گذشته در بازار به وجود آمده است که میزان تولید گوشت مرغ نهتنها کاهش نیافته، بلکه طی ماههای اخیر شاهد افزایش تولید این محصول هستیم.
سالانه بیش از ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تن گوشت مرغ در کشور به تولید میرسد. کارشناسان و فعالان بازار یکی از دلایل افزایش اخیر قیمت مرغ را افزایش تقاضا عنوان کردهاند چراکه هر افزایش تقاضایی میتواند بازار این محصول را تحتتأثیر قرار دهد. در گذشته به دلیل روال عادی مصرف گوشت، مصرف ماهانه گوشت مرغ حدود ۲۰۰ تن بود، اما اکنون شواهد نشان میدهد ماهانه بین ۲۵۰ تا ۲۶۰ تن نیاز است تا بازار این محصول تنظیم شود. نیاز روزانه استان تهران به گوشت مرغ 1400 تن است و جهاد کشاورزی استان هم روزانه 1300 تا 1400 تن گوشت مرغ گرم در سطح شهر تهران و 16 شهرستان تابعه توزیع میکند. 40 درصد این میزان با قیمت مصوب در میادین میوه و ترهبار بهصورت عمده و خرده توزیع میشود و باقی نیز از طریق کشتارگاههای استان و استانهای معین تأمین میشود و هیچگونه کمبود یا محدودیتی در توزیع وجود ندارد. علاوه بر این، روزانه 300 تن مرغ منجمد نیز در سطح میادین، فروشگاههای زنجیرهای و شهرستانها در حال عرضه است و قیمتها تحتنظارت بازرسان قرار دارد.
جوجهریزی دی ماه به ۱۴۰ میلیون قطعه میرسد
طبق گزارشهای موجود، ماهانه بین ۱۳۰ تا ۱۳۵ هزار قطعه جوجهریزی انجام شده است. براساس سیاستهای وزارت جهاد کشاورزی هم قرار است تا پایان سال هر ماه حداقل ۱۴۰ میلیون قطعه جوجه تولید شود تا کشور دچار کمبود در جوجه یکروزه و مرغ نشود. این موضوع را هم دبیر انجمن تولیدکنندگان جوجه تأکید کرده است که با تولید ماهیانه ۱۴۰ میلیون قطعه جوجهریزی کشور دچار کمبود مرغ نخواهد شد.
قیمت جوجه یکروزه از ابتدای سال تاکنون تغییر داشته است. قیمت مصوب جوجه یکروزه در ابتدای سال ۱۵ هزار و ۹۰۰ تا ۱۶ هزار و ۹۰۰ تومان تعیین شده بود ولی بعد از آن چند مرحله قیمت نهادهها و ریزمغذیها تغییر پیدا کرد. محمدرضا صدیقپور درباره افزایش قیمت جوجه یک روزه گفته است: قیمت هر قطعه جوجه یکروزه ۱۵ هزار و ۹۰۰ تا ۱۶ هزار و ۹۰۰ تومان تعیین شده است، اما با توجه به افزایش قیمت نهاده و ریزمغذیها، نرخ جوجه یکروزه افزایش یافته است، ولی فروش جوجه بیش از ۲۴ هزار تومان مورد تأیید نیست. صدیقپور تأکید کرده است: براساس توافق با اتحادیه سراسری مرغداران قیمت تمام شده جوجه یکروزه تولید داخل بهطور متوسط ۲۰ هزار تومان است. به گفته وی، برآوردها حاکی از آن است که تولید جوجه یکروزه در دی ماه حدود ۱۷۰ میلیون تخم مرغ نطفهدار از محل تولید داخل و ۱۰ تا ۱۲ میلیون کسری تولید نیز از محل واردات تأمین شود.
عرضه قطعهبندی یکی دیگر از دلایل افزایش قیمت مرغ
در حال حاضر بخشی از افزایش قیمت گوشت مرغ در بازار ناشی از عملکرد کشتارگاهها و دلالان عنوان میشود، زیرا بخشی از گوشت مرغ که باید بهطور کامل با نرخ ۸۰ تا ۸۵ هزار تومان در بازار عرضه شود، به شکل قطعهبندی توسط دلالان، کشتارگاهها و شرکتهای بستهبندی با نرخهای بین ۱۲۰ تا ۱۹۰ هزار تومانی به فروش میرسد، یعنی دو تا سه برابر قیمت به دست مصرفکنندگان میرسد و در عین حال سود کلانی را برای این گروه در پی دارد.
از سوی دیگر آنچه طی روزهای اخیر رخ داده، قیمت هر کیلوگرم مرغ زنده بین ۷۰ تا ۷۴ هزار تومان است که باعث شده نرخ هر کیلوگرم گوشت مرغ برای مصرفکنندگان به ۹۰ تا ۱۰۰ هزار تومان برسد، در حالی که قیمت واقعی هر کیلوگرم مرغ زنده در واحدهای تولیدی بین ۶۵ تا ۶۸ هزار تومان است و باید این محصول با نرخ هر کیلوگرم ۸۰ تا ۸۵ هزار تومان به دست مصرفکنندگان برسد.
بــرش
بهبود توزیع نهادههای دامی
بخش قابل توجهی از نهادههای مورد نیاز صنعت مرغداری از خارج تأمین میشود، در همین راستا هم دولت و وزارت جهاد کشاورزی برنامهریزی برای تأمین بموقع نهادهها را جزو اولویتهای خود قرار دادهاند و وضعیت توزیع نهاده در روزهای گذشته رو به بهبود گذاشته است. خوراک، بیشترین سهم هزینه را در تولید گوشت مرغ دارد بهطوری که بین ۶۰ الی ۷۰ درصد هزینه تمامشده مرغ گوشتی را به خود اختصاص میدهد. در این میان دو نهاده اصلی خوراک مرغ شامل ذرت دانهای و کنجاله سویا است که بیش از ۹۰ درصد جیره مرغ گوشتی را تشکیل میدهند.
در حال حاضر وضعیت تأمین نهاده دامی، روند تأمین کنجاله سویا بهبود یافته و ذرت به وفور در سامانه بازارگاه وجود دارد و مشکلی در تأمین خوراک وجود ندارد. بهطور کلی و براساس تجارب سالهای قبل با نزدیک شدن به پایان سال، کمبود نهادههای طیور قوت مییابد، زیرا در بازار پایان سال تجار به دلیل افزایش قیمت سال آینده، از عرضه نهادهها خودداری میکنند، بنابراین این نگرانی برای بخش تولید وجود دارد که نهاده مورد نیازشان چگونه باید تأمین شود.