40 درصد خودروهای کشور در مرز فرسودگی هستند
آییننامه اسقاط در انتظار تصویب
۳۵ تا ۴۰ درصد خودروها در کشور به مرز فرسودگی رسیدهاند، همچنین طبق آمارهای رسمی ۲.۵ میلیون خودرو سواری و حدود ۹ تا ۱۰ میلیون موتورسیکلت فرسوده در کشور وجود دارد.
محمود مشهدیشریف، رئیس انجمن صنفی مراکز اسقاط خودرو گفت: در سال ۱۳۹۸ حدود 7 هزار خودرو فرسوده، سال ۱۳۹۹ حدود ۱۳ هزار خودرو فرسوده، سال ۱۴۰۰ بیش از ۲۸ هزار خودرو فرسوده، سال ۱۴۰۱ بیش از ۳۰ هزار خودرو فرسوده و در ۶ ماه امسال حدود ۳۰ هزار خودرو فرسوده از رده خارج شده است.
وی افزود: امسال قرار بود که ۱۰۰ هزار خودرو فرسوده از رده خارج شود که تا کنون ۳۰ هزار خودرو از رده خارج شده و تا پایان سال تقریباً اسقاط خودروها بدون تصویب و ابلاغ آییننامه از رده خارج کردن خودروهای فرسوده، به صفر میرسد.
رئیس انجمن صنفی مراکز اسقاط خودرو با بیان اینکه اسقاط خودرو به کاهش آلودگی هوا کمک میکند، گفت: آلودگی هوا خسارتهای جانی و مالی وارده کرده است به طوری که در سال ۱۴۰۲ فقط 3 روز هوای پاک داشتیم، ضمن اینکه هر خودرو فرسوده ۴.۱۳ لیتر سوخت مازاد مصرف میکند؛ یعنی هر خودرو فرسوده ۱۳۲ هزار تومان روزانه مصرف مازاد دارد که در سال ۴۸ میلیون تومان است.
سهم ۵۰ درصدی وسایل نقلیه
در آلودگی هوا
مشهدیشریف ادامه داد: نیمی از آلودگی هوا برای وسایل نقلیه متحرک است، نهتنها خودروهای فرسوده بلکه خودروهای نو نیز نمیتوانند استانداردهای آلایندگی یورو ۵ و ۶ را پاس کنند.
وی یکی دیگر از مزایای اسقاط خودروهای فرسوده را کاهش تصادفات و مرگ و میر عنوان کرد و گفت: بهبود وضعیت مبلمان شهری، کاهش آلودگیهای صوتی، زیبایی شهر و تأمین ضایعات کارخانههای ذوب فولاد کشور از دیگر مزایای اسقاط خودروهای فرسوده است. اسقاط ۶۰۰ هزار دستگاه خودرو فرسوده، ۱۴ درصد میتواند نیاز کارخانههای ذوب فولاد را فراهم کند.
رئیس انجمن صنفی مراکز اسقاط خودرو بیان داشت: تکمیلکننده زنجیره تولید خودرو با اسقاط خودرو صورت میگیرد و به ازای تولید خودرو باید خودروهای فرسوده از رده خارج شود، در غیر این صورت ترافیک و افزایش آلایندگیها را خواهیم داشت.
۲۳۰ مرکز اسقاط خودرو
مشهدیشریف با بیان اینکه ۲۳۰ مرکز اسقاط خودرو در کشور داریم، گفت: در هر مرکز ۳۰ نفر کار میکنند که این امر منجر به ایجاد 7 هزار شغل مستقیم و ۳۵ هزار شغل غیرمستقیم شده است.
وی عنوان کرد: انجمن صنفی مراکز اسقاط خودرو آماده عقد تفاهمنامه با همه نهادهای مربوطه است. اولین تفاهمنامه با ستاد نوسازی ناوگان به امضا رسیده که بر اساس آن سامانه ستاد نوسازی در اردیبهشتماه امسال راهاندازی شد و بخشهای مختلف اسقاط خودرو در حال تکمیل است؛ ضمن اینکه آمادهایم با سازمان حفاظت محیط زیست، فراجا و سایر نهادها، تفاهمنامه امضا کنیم.
رئیس انجمن صنفی مراکز اسقاط خودرو با اشاره به اینکه آییننامه از رده خارج کردن خودروهای فرسوده 8 ماه تأخیر دارد، گفت: این امر شائبه رانت خودروسازان را فراهم کرده است که آیا خودروسازان به این موضوع ورود کردهاند که این آییننامه تصویب نشود؟
مشهدیشریف ادامه داد: این آییننامه از بسته تشویقی و تنبیهی برخوردار است که در بسته تنبیهی عنوان شده، بیمه به صورت پلکانی سالانه افزایش یابد یا سهمیه سوخت خودرو حذف شود؛ همچنین عدم بخشودگی عوارض تأخیر است.
وی بیان داشت: در بسته تشویقی نیز بهرهمندی از وام و تسهیلات اعلام شده است. اکنون باید بیش از 8 هزار میلیارد تومان از محل خودروهای فرسوده در صندوق واریز شود، در حالی که اکنون 4 هزار میلیارد تومان در صندوق است.
۳ میلیون خودرو سواری
در مرز فرسودگی
رئیس انجمن صنفی مراکز اسقاط خودرو با اشاره به اینکه بلاتکلیفی در تعداد گواهی اقساط باعث شده تا اسقاط خودرو به کمتر از ۲۰ درصد برسد، گفت: طبق آمارهای رسمی حدود ۹ تا ۱۰ میلیون موتور فرسوده از بین ۱۲ میلیون موتورسیکلت داریم، این در حالی است که انجمن موتورسازان اعلام کرده 5 میلیون کار سوخت وجود دارد، یعنی این رقم موتور فرسوده است.
مشهدیشریف با بیان اینکه ۳۵ تا ۴۰ درصد خودروها در کشور به مرز فرسودگی رسیدهاند، گفت: ۲.۵ میلیون خودرو سواری فرسوده در کشور داریم و حدود 3 میلیون خودرو در مرز فرسودگی است، همچنین تعداد خودروهای عمومی و تجاری فرسوده نیز با هم ۵۰۰ هزار دستگاه است.