مشارکت صفر بانکهای خصوصی در طرح مسکنسازی
آمار نشان میدهد که از ۲۷ بانک و مؤسسه اعتباری که ملزم به ارائه تسهیلات این طرح شدند ۲۱ بانک اقدام به پرداخت تسهیلات این طرح کردند که عمده تسهیلات توسط پنج بانک دولتی پرداخت شده، سه بانک دولتی عملکرد متوسطی در این پروژه داشتند و سهم بانکهای خصوصی با پرداخت فقط ۴۴۱۷ فقره از ۶۳۰ هزار فقره تسهیلات پرداخت شده تا کنون به کمتر از یک درصد میرسد.
پس از ابلاغ پروژه ساخت چهار میلیون خانه در مهرماه ۱۴۰۰ توسط دولت سیزدهم در سال ۳۶۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات تکلیفی به ۲۶ بانک و مؤسسه بانکی ابلاغ شد. در سال دوم نیز قرار بود ۴۸۰ هزار میلیارد تومان وام بانکی به این پروژه بزرگ دولتی بهعنوان مهمترین وعده دولت اختصاص یابد.
به گزارش ایسنا جدیدترین آمار بانک مرکزی حاکی از آن است که از ابتدای اجرای طرح نهضت ملی مسکن در سال ۱۴۰۰ تا کنون ۶۳۰ هزار فقره قرارداد پرداخت تسهیلات طرح نهضت ملی مسکن منعقد شده که سهم بانک مسکن ۳۲۰ هزار فقره بوده است. در رتبه دوم بانک ملت قرار دارد که ۷۲ هزار قرارداد تسهیلاتی منعقد کرده است. بانک سپه ۶۴ هزار، ملی ۶۰ هزار، تجارت ۵۰ هزار، صادرات ۴۰ هزار، رفاه ۱۶ هزار، کشاورزی ۵۰۰۰ و پست بانک ۳۷۰۰ فقره قرارداد تسهیلاتی برای پروژه نهضت ملی مسکن منعقد کردهاند.
از ۲۷ بانک که مکلف به پرداخت این تسهیلات شدند ۱۸ بانک خصوصی هستند که ۱۲ بانک تا کنون به این طرح ورود کردهاند و آمار و ارقام نشان میدهد پرداختیها بسیار اندک است؛ به طوری که بانک سامان ۱۲۰۰ فقره، اقتصاد نوین ۷۰۰، آینده ۷۰۰، توسعه تعاون ۷۰۰، سینا ۵۱۴، ملل ۳۰۰، پارسیان ۱۲۰، ایران زمین ۷۵، دی ۳۵، پاسارگاد ۳۳، کارآفرین ۳۳ و بانک شهر فقط هفت فقره قرارداد تسهیلاتی در پروژه مذکور منعقد کردهاند که ۰.۷ درصد از کل پرداختیها را شامل میشود و سایر بانکهای خصوصی هیچ عملکردی در این زمینه نداشتهاند.
پس از تذکرات جدی سید ابراهیم رئیسی ـ رئیسجمهور مبنی بر لزوم ورود بانکها در پروژه نهضت ملی مسکن در شش ماه اخیر رایزنیهایی بین مهرداد بذرپاش ـ وزیر راه و شهرسازی و مدیران بانکها انجام شد که به رشد پرداخت تسهیلات انجامید؛ به طوری که از ۶۳۰ هزار فقره تسهیلات موجود ۴۲۰ هزار فقره در شش ماه اخیر پرداخت شده است.
ساخت واحدهای نهضت ملی مسکن در سراسر کشور از یک میلیون و ۹۳۰ هزار واحد عبور کرد. این خبر را بهتازگی مهرداد بذرپاش ـ وزیر راه و شهرسازی اعلام کرده است.
با این وجود بررسیها گویای آن است که پیشرفت فیزیکی پروژهها مستلزم پرداخت تسهیلات و مشارکت جدی متقاضیان در واریز سهم آورده دارد. دولت از طریق بنیاد مسکن، شرکت عمران شهرهای جدید، شرکت بازآفرینی شهری، سازمان ملی زمین و مسکن، انبوهسازان، خودمالکیها، شهرداریها، سازمان نظام مهندسی، خیرین و سایر نهادها و سازمانهای مرتبط پروژه نهضت ملی مسکن را اجرا میکند.