گزارش «ایران» از عدم تمایل برخی تشکلها از فعالیت سلاحورزی در ریاست اتاق ایران
سلاح تفرقه در بخش خصوصی
80 تشکل اقتصادی حاضر به حمایت از سلاحورزی برای ریاست اتاق بازرگانی نشدند، کارشناسان میگویند با این آمار شکاف در بخش خصوصی نمایان شده است
اجماع گروهی بر ابراز تأسف تعداد کثیری از اعضای اتاق بازرگانی از اینکه عضو چنین اتاق پرحاشیهای هستند ابراز تأسف کردند
در حالی اتاق بازرگانی ایران در بیانیههایی که طی روزهای اخیر منتشر شده، تأکید کرده است که رئیس و هیأت رئیسه اتاق ایران به پشتوانه رأی قاطع بخش خصوصی به فعالیت ادامه میدهند که حسین سلاحورزی، از سوی نهادهای نظارتی تأیید صلاحیت نشده است و این موضوع به صورت کتبی به انجمن نظارت بر انتخابات اتاق بازرگانی ایران اعلام شده بود.
حسین سلاحورزی از 28 خردادماه با 54،6 درصد آراء (از 485 نفر حاضر در انتخابات، 265 نفر به حسین سلاحورزی رأی دادند) توانست در بالاترین طبقه اتاق بازرگانی مستقر شود. رئیس جدید اتاق ایران بیتوجه به اینکه وزارت اطلاعات و حراست وزارت صمت شایستگی و صلاحیت او را تأیید نکرده است، مرتب از همدلی و همراهی دولت و بخش خصوصی صحبت میکند و به نحوی حضور خود را در ریاست اتاق ایران بزرگنمایی کرده است، که گویی تمام فعالان اقتصادی بخش خصوصی خواهان حضور او در ریاست اتاق ایران هستند.
5 تیرماه اتاق بازرگانی ایران اعلام کرد که رؤسای 106 تشکل اقتصادی با ارسال نامه سرگشاده به رؤسای سه قوه، تأکید کردند که فعالان بخش خصوصی کشور با حضور حداکثری در انتخاباتی که مطابق آییننامه مصوب شورای عالی نظارت و قانون اتاق برگزار شد، به سکاندارانی برای عبور از این مسیر دشوار و پرمخاطره رأی دادند و این پیام را که کشورمان امروز بیش از هر زمانی نیازمند همدلی، وفاق و اتفاقنظر است، به گوش همگان رساندند.
در این نامه اعلام شده بود که انتظار فعالان بخش خصوصی و اعضای هیأت نمایندگان این است که نامزدهای محترم، فعالان اقتصادی، اتاقها و تشکلهای سراسر کشور، دست در دست هم گام برداشته و اجماع داخلی را برای شکوفایی اقتصاد، بیاثر کردن فشارهای بینالمللی و رونق تولید و تحقق شعار سال بهعنوان اولویت ملی مورد توجه قرار دهند.
خواهان برگزاری دوباره انتخابات
به نظر میرسد برخلاف آنچه که در این نامه آمده است برخی از تشکلها، فعالان اقتصادی و انجمنها با حسین سلاحورزی و انتخابات صورت گرفته اعتقادی ندارند و خواهان برگزاری دوباره انتخابات هستند. شرایط بوجود آمده نشان میدهد که برای اولین بار در کشور شکاف بین بخش خصوصی رخ داده است. این موضوع برای اقتصاد کشور هم یک تهدید تلقی میشود، چرا که بخش خصوصی که با یکدیگر همراه نباشند، به طور قطع نمیتوانند تصمیمهای درست و منطقی اتخاذ کنند.
طی روزهای اخیر برخی از اعضای اتاق بازرگانی از اینکه عضو چنین اتاقی هستند ابراز تأسف کردند و در گفتوگوهایی که با روزنامه ایران داشتند، عنوان کردند که اتاق بازرگانی درگیر حاشیه شده و از اصل ماجرا و توسعه فعالیتهای بخش خصوصی در اقتصاد کشور غافل مانده است.
در حالی که اتاق بازرگانی مدعی شده که حسین سلاحورزی مورد حمایت تمام تشکلها است 80 تشکل اقتصادی، حاضر به حمایت از سلاحورزی برای ریاست اتاق بازرگانی نشدند. اتاق بازرگانی تعداد تشکلهای همکار با خودش را 186 تشکل اعلام کرده بود اما وقتی نوبت به بیانیه و حمایت رسید، تنها 106 تشکل اقتصادی نامه سرگشاده به سران قوا برای حمایت از انتخابات هیأت رئیسه اتاق بازرگانی ایران را امضا کردند.
ماجرا از آنجا آب میخورد که توحید صدرنژاد، دبیرکل فراکسیون تشکلهای اتاق بازرگانی که از افراد نزدیک به حسین سلاحورزی است، از روزهای بعد انتخابات هیأت رئیسه اتاق بازرگانی پیگیر جمع کردن نامهای از تشکلها برای حمایت از رئیس جدید بود. در این زمینه برخی مسئولان تشکلهای اقتصادی که نمیخواستند نامشان فاش شود در گفتوگو با نود اقتصادی، فشار دبیر کل فراکسیون تشکلهای اتاق برای امضای نامه حمایتآمیز از سلاحورزی را تأیید کردند. با وجود این باز هم 80 تشکل از امضای نامه حمایتآمیز از انتخابات اتاق بازرگانی سر باز زدند که برای شروع فعالیت هیأت رئیسه دوره جدید اتاق پیامد خوبی ندارد.
بهرهمندی از مراودات مالی
به هر ترتیب باید پذیرفت که حسین سلاحورزی بیشتر از آنکه فعال اقتصادی و تاجر باشد، از فرصتها استفاده میکند. او حتی سابقه کارخانهداری در کارنامه کاری خود ندارد و عملاً هر بار که وارد یک کارخانه شده، آن مجموعه را با بحران و تعطیلی روبهرو کرده است. بررسی روند ثروتمند شدن حسین سلاحورزی نشان میدهد که او با روابط سیاسی و تیمسازی که انجام داده، توانسته برای خود مالاندوزی کند. این موارد در زمانی به اوج خود رسیده که او از طریق شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی، به دنبال تحقق ماده 27 قانون بهبود فضای کسب و کار (در این ماده واگذاری اموال دولتی به بخش خصوصی دنبال میشده است) بوده است. او به دلیل آنکه دبیر کمیسیون و هدایتکننده ماده 27 در شورای گفتوگو بود، توانست از مراودات مالی خوبی بهرهمند شود.
موارد عنوان شده نشان میدهد که رئیس اتاق بازرگانی ایران، بین خیلی از تشکلها، خواهان و طرفدار ندارد، به خصوص اینکه بعد از فاش شدن سند عدم تأیید صلاحیت او، حامیان سلاحورزی ریزش کردند. از آنجا که قرار است رئیس اتاق بازرگانی ایران، نظر تمام فعالان بخش خصوصی را جلب کند و عملاً سخنگوی آنها باشد این سؤال وجود دارد فردی که بیش از 80 تشکل او را همراهی نکردند، چگونه میتواند با بخش خصوصی همراه شود؟ آیا او میتواند سخنگوی آنها باشد؟ آیا رئیسی که تأیید صلاحیت نشده میتواند روبهروی مدیران دولتی قرار گیرد و خواستههای بخش خصوصی را بیان و پیگیری کند؟
رانتخواری خانوادگی
با توجه به بررسیهای انجامشده حسین سلاحورزی در ۲۵ شرکت و مؤسسه دارای مسئولیت مستقیم است و ارتباطات خانوادگی نیز در این شرکتها مشاهده میشود بهطوری که حداقل دو عضو خانواده او در یکی از شرکتهای تحت مدیریتش عضو هیأت مدیره هستند.
سلطان متوهم ابوالمشاغل
بررسی آخرین اطلاعات آگهیهای روزنامه رسمی نشان میدهد حسین سلاحورزی در 25 شرکت و مؤسسه دارای مسئولیت مستقیم بوده است. باتوجه به این اطلاعات، سلاحورزی همزمان با عضویت در هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی لرستان و اتاق بازرگانی ایران، در 15 شرکت و مؤسسه رئیس هیأتمدیره، در 5 شرکت دیگر عضو هیأتمدیره و در 3 مؤسسه عضو هیأت امناست. وی در حالی برای ریاست اتاق بازرگانی ایران کاندیدا شد که 24 مسئولیت دیگر را بهعهده دارد و تا پیش از این نیز نایبرئیس اتاق بازرگانی بوده است. باید توجه داشت که اتاق بازرگانی خود در بیش از دهها دستگاه، مؤسسه، شورا و نهاد دولتی و حاکمیتی نماینده دارد که ممکن بود مسئولیت برخی از آنها به سلاحورزی برسد.
تمرکز بر رانت ارتباطات خانوادگی
نکته دیگری که وجود دارد، بحث ارتباطات خانوادگی در این شرکتها است، بهطور مثال تغییرات شرکت توسعه بازرگانی آرنیکا اقتصاد که حسین سلاحورزی رئیس هیأتمدیره آن است، نشان میدهد که حداقل دو نفر از اعضای خانواده او نیز به عضویت این شرکت درآمدهاند.
شرکای قابلتأمل
براساس بررسیهایی که از طریق وبسایت روزنامه رسمی کشور انجام شده است، حسین سلاحورزی رئیس غیرقانونی اتاق بازرگانی ایران بههمراه برخی از فعالان اقتصادی در سال 1397 مؤسسهای با نام «مؤسسه غیرتجاری تعالی پویا ایرانیان» به ثبت رسانده است که در این بین، آمدن نام برخی از افراد بهعنوان شرکا قابلتأمل است، برای مثال کنار نام سلاحورزی، نام علیرضا بختیاری مدیرمسئول روزنامه دنیای اقتصاد نیز دیده میشود، محمد ناظمی هرندی مدیر اسبق تضمین کیفیت و تعالی سازمانی فولاد مبارکه و معاون فعلی تکنولوژی شرکت فولاد مبارکه نیز نام جالبتوجه بعدی است.
عدم واکنش و بیتوجهی
بر اساس این گزارش بیشتر موارد مذکور در خصوص سلاحورزی حتی با واکنشها و انتقاداتی از سوی بخش خصوصی نیز همراه بود اما وی تا کنون واکنشی به این موارد نداشته است. در یکی از این موارد عباس وطنپرور با اشاره به سخنان سلاحورزی گفته بود، تا زمانی که وی در خصوص ابهامات شفافسازی نکند، حرفهای زیبای او دلنشین نخواهد بود.