صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • گفت و گو
  • کلان
  • انرژی
  • راه و شهرسازی
  • بازار سرمایه
  • بازار
  • صنعت و تجارت
  • کشاورزی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره صد و هفتاد و سه - ۲۱ دی ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره صد و هفتاد و سه - ۲۱ دی ۱۴۰۲ - صفحه ۱۱

مبادله نیروی کار ایران با 45 کشور دنیا

مبادله نیروی کار ایران با 45 کشور دنیا

فرزانه پیری
روزنامه نگار

دیپلماسی مهارت از ابزارهای دیپلماسی در برقراری و تقویت روابط دو کشور در زمینه‌هایی همچون تقویت توانمندی‌های نیروی انسانی کشور، تقویت توانمندی‌های فناوری و استفاده از تجربه و تبادل دانش است. از همه مهم‌تر ایران با تبادل توانمندی‌ها در حوزه مهارت‌آموزی و اعزام نیروی کار و مربی به کشورهای جهان نه‌تنها ارزآوری را برای کشور به ارمغان می‌آورد بلکه فرهنگ ناب ایرانی را نیز عرضه خواهد کرد.
سازمان فنی و حرفه‌ای کشور متولی توسعه مهارت و آموزش است و در سند مهارت‌آموزی این سازمان موضوع «دیپلماسی مهارت» مورد تأکید قرار گرفته است. ضمن اینکه در دولت سیزدهم با تأکید بر روابط بین کشورها بویژه کشورهای همسایه، شاهد توسعه همکاری‌های بین‌المللی با کشورها و سازمان‌های منطقه‌ای و بین‌المللی در حوزه مهارت هستیم.
بر این اساس کمیته سیاست‌گذاری امور بین‌الملل در این سازمان تشکیل شده که بر پایه آن تدوین 25 اولویت برای توسعه همکاری‌های بین‌المللی وساماندهی 29 سند همکاری بین‌المللی صورت گرفته است.

ایجاد میز همکاری‌های بین‌المللی با 45 کشور
یکی دیگر از دستاوردهای دولت سیزدهم در حوزه دیپلماسی مهارت، ایجاد میز همکاری‌های بین‌المللی با 45 کشور، تسهیل فرایند ایجاد آموزشگاه‌های فنی و حرفه‌ای آزاد در خارج از کشور، تهیـه و ارسـال بروشـور انگلیسـی معرفـی سـازمان فنی و حرفه‌ای و رشته‌های آموزشی بـه سـفارتخانه‌هـای جمهوری اسلامی ایـران در خـارج از کشـور، تهیــه و ارســال پیــش‌نویــس برنامــه و تفاهمنامه همــکاری مشــترک بــا کشــورهـای نیجـریه، تاجیکسـتان، سـوریه، چیـن، روسـیه، ژاپـن، مالـزی، صربسـتان، عمان، جمهـوری موریـس و عـراق است.
در همین حوزه، امضای برنامه اقدام مشترک با کشورهای مختلف از جمله تاجیکستان، تهیه و ارائه محورهای همکاری با کشورهای نیجریه و غنا، تهیـه و ارسـال هشت پـروژه در حـوزه زیرسـاخت‌هـای آمـوزش‌هـای مهارتـی به کمیسـیون، اروپـا و صنـدوق جمعیـت ملـل متحـد برای اسـتفاده از کمک‌های توسـعه‌ای، برگـزاری نشسـت مشـترک بـا سـازمان‌ها و مؤسسـات خارجـی از جملـه مؤسسـه توسـعه کارآفرینـی هنـد، برگـزاری دوره آمـوزش مهارتـی برای اتبـاع خارجـی و پناهنـدگان بـا مشـارکت مالـی مؤسسـات بین‌المللـی نیز از دیگر دستاوردهاست.

همکاری با کشور روسیه
همچنین سازمان فنی و حرفه‌ای کشور، در زمینه گسترش همکاری آتی با کشور روسیه به «تبادل تجربیات» در زمینه آموزش‌های فنی و حرفه‌ای برای مربیان، کارشناسان و رؤسای مراکز، برگزاری «مسابقات دوستانه مهارت» و «اردوی آماده‌سازی مسابقات جهانی»، ایجاد «آکادمی مهارت‌های آینده و آینده پژوهی» در مرکز تربیت مربی و پژوهش‌های فنی و حرفه‌ای و «اعتبار بخشی به گواهینامه‌های مهارتی» برای «تبادل نیروی کار» اقدام کرده است.

 برگزاری مسابقات جهانی
سازمان فنی و حرفه‌ای، در راستای برگزاری مسابقات جهانی نیز اقداماتی انجام داده است و هرساله پس از برگزاری مسابقات ملی، نیروهای برگزیده را برای شرکت در رقابت‌های جهانی معرفی و اعزام می‌کند و امتیازات ویژه‌ای نیز برای برندگان این رقابت‌ها در نظر می‌گیرد.
مهارت‌آموزی امروزه زبان مشترک برای توسعه ارتباطات بین‌المللی و دیپلماسی مهارت بین کشورهاست. آماده‌سازی و بسترسازی در حوزه آموزش برای افزایش توانمندی نیروی کار در داخل و خارج از کشور به پیشبرد سیاست‌های کلان کشور کمک می‌کند.
آموزش نیروی کار در بخش‌های مختلف صنعت، کشاورزی، خدمات و فرهنگ و هنر بر اساس استانداردهای شغلی، فرهنگ ارزشی-بومی و نیاز بازار کار داخلی و تقاضای بازار کار منطقه و جهان به توسعه دیپلماسی آموزشی و مهارتی کمک می‌کند.
از این‌رو افراد با کسب مهارت‌ها و تکیه بر تجربه و تخصص در حوزه‌های مختلف بویژه فنی می‌توانند در بازار کشورهای مختلف جذب شوند.

ساماندهی اعزام نیروی کار
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز در راستای ساماندهی اعزام نیروی کار دیدارهایی با سران کشورهایی از جمله ارمنستان، کره جنوبی، قطر و کویت برگزار کرده است. در این دیدارها بر تبادل نیروی کار و ارتقای سطح مهارتی تأکید شده است.
این اقدامات، قدمی در ارتقای سطح فنی و حرفه‌ای و مهارتی نیروی کار است، تا با شناخت بازار کار کشورهای هدف و سپری کردن آموزش‌های مهارتی، جذب کار در کشورهای دیگر شوند.
ساماندهی نیروی کار از خروج نخبگان و فرار مغزها جلوگیری می‌کند و باعث می‌شود تا در قالب چهارچوبی صحیح نیروهای آموزش دیده وارد کشورهای هدف شوند. به طور قطع آمـوزش نیـروی کـار، بهـره‌وری کارجویان را بهبـود بخشیده و سرمایه‌گـذاری در ایـن بخـش را کاهش می‌دهد.
بخشی از دیپلماسی مهارت، مربوط به صادرات فنی و مهندسی در قالب اعزام نیروها و شرکت‌های مهندسی برای اجرای پروژه‌های عمرانی در کشورهای مختلف است که همواره می‌توان ارقام وارزش افزوده این نوع صادرات را در آمار گمرک ایران دید و از روند صعودی و نزولی آن مطلع شد.

 

بــــرش

عضویت سازمان فنی و حرفه‌ای در سازمان جهانی آموزش‌های حرفه‌ای
 سازمان فنی و حرفه‌ای کشورمان، از سال 1975 به عضویت سازمان جهانی آموزش‌های حرفه‌ای (IVTO) درآمده است، این سازمان نهادی است که همه کشورها می‌توانند به منظور ارتقاء آموزش‌های حرفه‌ای در آن آزادانه به عضویت درآیند. این سازمان به دلیل عدم گرایش به گروه‌های سیاسی در سراسر دنیا فعالیت می‌کنند و هدف و منظور IVTO دعوت ازجوانان، معلمان، مربیان و کارمندان برای دستیابی به استانداردهای جهانی مهارت و وظیفه اصلی آن تبادل تجربیات میان کارشناسان در زمینه‌های صنعت و بخش خدمات اقتصادی است.  این سازمان در آمستردام به ثبت رسیده و تحت قوانین و مقررات دولت هلند است و در حال حاضر تعداد اعضای سازمان فوق به 45 کشور می‌رسد.

جستجو
آرشیو تاریخی