گزارش «ایران اقتصادی» از خسارات زیانبار رئیس غیرقانونی پارلمان بخش خصوصی
فعالان اقتصادی: اتاق بازرگانی بیاعتبار شده است
از 28 خردادماه تاکنون، یعنی از روزی که حسین سلاحورزی رئیس غیرقانونی اتاق بازرگانی ایران شد، اتاق بازرگانی جایگاه خود را در بین انجمنهای تخصصی، اتاقهای بازرگانی مشترک، اتاقهای شهرستان و البته سیاستگذاران از دست داد. تا قبل از تاریخ عنوان شده، اتاق بازرگانی ایران در نشست و سمینارهای تخصصی خود میتوانست، راهکارهای علمی و عملیاتی به فعالان اقتصادی و سیاستگذاران بدهد و حتی اتاق بازرگانی یکی از بازوهای تصمیمگیری در اقتصاد کشور بود و خیلی از بخشها از اعضای اتاق بازرگانی برای توسعه مناسبات اقتصادی، همکاریهای بینالمللی، تنظیم بخشنامهها، چگونگی افزایش تولید و... مشورت میگرفتند.
7 ماه است که اتاق ایران به حاشیه رفته است. حاشیهای که باعث شده چالشهای اعضای اتاق بازرگانی لاینحل باقی بماند. در حقیقت مشکلات فعالان اقتصادی و تجار معطل زیادهخواهی حسین سلاحورزی شده است؛ اگر همان روزی که اعلام شد، وزارت اطلاعات صلاحیت حسین سلاحورزی را تأیید نکرده است، او به قانون تمکین میکرد و از منابع اتاق بازرگانی برای شکایت در قوه قضائیه استفاده نمیکرد، اکنون اتاق بازرگانی ایران با رئیس جدید، اداره میشد و متحمل خسارت هم نمیشد.
پافشاری سلاحورزی و یارانش بر بیقانونی و دور زدن قانون سبب شد که انتخابات مجدد برای تعیین ریاست جدید اتاق ایران اول بهمن ماه برگزار شود .
خارج شدن از چرخه تصمیمسازی
شاهین اصغری، رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و آلمان در این خصوص میگوید: دعوت نشدن اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در مجامعی که پیش از این در آن حضور داشت، اتفاق خوبی نیست و بخش خصوصی نیز از این روند آسیب میبیند. افرادی که در دو طرف اتفاقات اخیر اتاق بازرگانی قرار دارند باید گذشت داشته باشند و منافع جمعی بخش خصوصی را در نظر بگیرند تا بتوانیم از ضرر بیشتر در این مقطع جلوگیری کنیم.
او با بیان اینکه بخش خصوصی با مشکلات مختلفی در همه بخشها مواجه شده است، خاطرنشان کرد: اتفاقی که در ماههای گذشته در اتاق بازرگانی ایران افتاده است، موجب شده تا نهادی که به عنوان خانهای برای فعالان اقتصادی بود، برای طرح مسائل به آن مراجعه میکرد، مسائل از این طریق پیگیری میشد و میتوانست صدای خود را به بخشهای دولتی برساند؛ سرپناه خود را از دست بدهد. این شرایط اقتصاد کشور را متضرر و فعالان اقتصادی را دچار مشکل میکند.
اعضای اتاق بازرگانی اعتقاد دارند که حسین سلاحورزی پیش از این اعلام کرده بود که به رأی شورای عالی نظارت بر اتاق بازرگانی ایران تمکین و هر تصمیمی را اجرایی خواهد کرد، بر همین اساس انتظار این بود که مصوبه ابطال انتخابات ریاست را بپذیرد و مقدمات برگزاری مجدد را فراهم کند اما این اتفاق نیفتاد و کماکان شاهد حضور او در جایگاه ریاست هستیم. این روند در شرایطی است که نهادهای حاکمیتی در عمل اتاق بازرگانی ایران را از چرخه تصمیمسازیها خارج کردند و تبعات این تصمیم به ضرر فعالان اقتصادی است که در صحنههای اقتصادی نادیده گرفته شدهاند.
باید به قانون تمکین کنیم
حمید صافدل، رئیس اسبق سازمان توسعه تجارت نیز با تأکید بر اینکه سلاحورزی باید به قانون تمکین کند تا بیشتر از این برای اتاق بازرگانی ایران و فعالان اقتصادی هزینهسازی نکند، خاطرنشان کرد: این نهاد خصوصی توانایی انجام کارهای بسیاری را دارد و تمام حاضران در انتخابات، از رأیدهندگان تا کسانی که تأیید صلاحیت نشدند، اگر دلسوزانه برخورد کنند میتوانند کمکی برای آینده اقتصاد کشور باشند.
او اظهار داشت: این نهاد به تمام ظرفیتهای خود احتیاج دارد و انتظار میرود همه افراد با دلسوزی برای کشور کار کرده و در صحنه حضور داشته باشند تا مقدمات انتخابات براساس تأیید و تعیین قانون فراهم و برگزار شود.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه شرایط اتاق بازرگانی در خصوص انتخابات ریاست این نهاد در یک موقعیت چالشبرانگیز قرار دارد، تصریح کرد: بخشی مخالف برگزاری انتخابات بهمن ماه هستند و کماکان به دنبال راهی برای توقف این جریان هستند، برخی دیگر نیز در حال آمادهسازی خود برای ورود به رقابت هستند اما من فکر میکنم همه ما باید از رأی قانون تمکین کنیم.
او افزود: اگر مراحل قانونی برگزاری انتخابات طی شده است همه باید از قانون و رأی شورای عالی نظارت بر اتاق بازرگانی ایران به عنوان بالاترین رکن تبعیت کنیم زیرا پیش از این نیز در انتخابات دورههای قبل تمام ارکان حکومت تأکید داشتند که رأی این شورا قابل استناد در هر زمینهای است. همانطور که پیش از این رأی شورای عالی نظارت مورد تأکید بوده است، اکنون نیز این نهاد، داور شرایط موجود محسوب میشود و باید به نظر آن تمکین کرد.
آسیب جدی بخش خصوصی
محمود تولایی، رئیس کمیسیون مالیات، کار و تأمین اجتماعی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفته است: اتاق بازرگانی ایران اکنون در شرایط نامساعدی قرار دارد، از نظر قانونی این نهاد بخش خصوصی مشاور سه قوه محسوب میشود که باید مورد اعتماد نیز باشد. در شرایطی که اعتماد یا تفاهمی از سوی سه قوه با اتاق بازرگانی ایران وجود ندارد بخش خصوصی نمیتواند در جایگاه مشورت قرار بگیرد، به همین دلیل این اصل قانونی در حال حاضر در شرایط تردید قرار دارد.
او با تأکید بر اینکه ضرورت دارد که از این مرحله عبور کنیم، تصریح کرد: اعضای اتاق انتظار داشتند مشکلات فعلی طی دو ماه رفع شده باشد اما طولانی شدن این روند موجب آسیب دیدن فعالان اقتصادی و بخش خصوصی است. وظیفه اتاق بازرگانی ایران دفاع از فعالان اقتصادی، ارائه پیشنهادات مؤثر در حوزه کسب و کارها و گرهگشایی از مشکلات تجار است اما اکنون بخشهایی مانند شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی، کمیته ماده ۱۲ و حوزههای دیگر در عمل غیر فعال شدهاند و جایگاه مشورتی این نهاد دچار تردید شده است.
تولایی گفت: اتاق بازرگانی ایران باید تصمیم بگیرد که از این شرایط عبور کند، ایستایی فعلی آسیب به بخش خصوصی، اقتصاد کشور و تعاملات دو سویه فعالان اقتصادی و کل حاکمیت را به دنبال دارد زیرا در حال حاضر سه قوه همکاری مناسبی با این بخش ندارند که همه بخشها را متضرر میکند.
او با تأکید بر اینکه اتاق بازرگانی ایران باید در این زمینه تدبیری بیندیشد تا از شرایط موجود عبور کند، اظهار داشت: امیدواریم شرایط پیش رو تحولی را در اتاق بازرگانی ایران ایجاد کند تا از شرایط فعلی عبور کنیم. مشکلات جاری در اتاق بازرگانی ایران وجود دارد و تعامل، همکاری، مشورت و چانهزنی اتفاق نمیافتد، این نهاد در جایگاه انفعال کامل قرار گرفته است و باید با تدبیر از این شرایط عبور کند.
بــــرش
شفافسازی بخشی از هزینهتراشیهای سلاحورزی
البته طی چند وقت اخیر اعضای اتاق بازرگانی، شیطنتهای متعددی را از سوی رئیس غیرقانونی اتاق دیدند. نمونه آن را میتوان به ارسال پیامک به اعضای اتاق بازرگانی از طرف انجمن نظارت بر انتخابات و البته بدون اطلاع انجمن یاد شده، دعوت از اعضای اتاق بازرگانی با امضای رئیس غیرقانونی، مکاتبههای غیرقانونی، حضور در نمایشگاهها و نشستها، استفاده از منابع مالی اتاق برای تحقق خواستههای فردی، جناحبندی در اتاق بازرگانی، استفاده از وکلای اتاق بازرگانی و... اشاره کرد.
برخوردهای اینچنینی باعث گلایه، سردی و دلخوری اعضای اتاق بازرگانی ایران شده است. آنها میگویند آبرویی که سالها به دست آمد، توسط تیم سلاحورزی خدشهدار شد و تصور کسانی که خارج از گود (خارج از فضای اتاق بازرگانی) هستند نسبت به اتاق و اعضای آن تغییر کرده است. نشست اخیر هیأت نمایندگان (به صورت غیرقانونی برگزار شد) و صندلیهای خالی آن هم نشان داد که اعضای اتاق بازرگانی با رفتارهای سودطلبانه سلاحورزی و تیم آن مخالف و امیدوار هستند که انتخابات بدون حواشی و کش و قوس برگزار شود و رئیسی که وجاهت قانونی دارد، در طبقه هفتم مستقر شود.