صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • گفت و گو
  • کلان
  • انرژی
  • راه و شهرسازی
  • بازار
  • صنعت و تجارت
  • کشاورزی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره صد و هفتاد و هشت - ۲۷ دی ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره صد و هفتاد و هشت - ۲۷ دی ۱۴۰۲ - صفحه ۱۰

شایعه فساد در واردات برنج کار افرادی است که از کاهش قیمت برنج ناراضی هستند

دبیر کمیسیون واردکنندگان و تأمین‌کنندگان مجمع عالی واردات برنج گفت: ۱۴۹ شرکت در حوزه واردات برنج فعالیت دارند که امسال تا ۴ دی ماه حدود ۸۰۵ هزار تن برنج به ارزش یک میلیارد دلار وارد کشور شد.
به گزارش مهر، مسیح کشاورز در نشست خبری این انجمن گفت: در راستای حمایت از تولید داخل هر سال از فصل برداشت در مرداد ماه جاری ممنوعیت واردات برنج اعمال می‌شود. سال ۱۴۰۰ با توجه به وضعیت تولید و بازار به دولت پیشنهاد شد این ممنوعیت حذف یا تعدیل شود. این امر محقق نشد.
وی ادامه داد: اعمال ممنوعیت در آن مقطع زمانی سبب شد تا با کاهش حجم برنج وارداتی در بازار قیمت این محصول افزایش داشته باشد. نرخ برنج ایرانی هم به دنبال گران شدن برنج خارجی صعودی شد.
وی با بیان اینکه در این دوره، دولت مبادرت به عرضه ذخایر استراتژیک کرد تا قیمت‌ها متعادل شود، افزود: در ادامه هم برای این محصول قیمت‌گذاری دستور اجرا شد، البته پاسخگو نبود.
دبیر کمیسیون واردکنندگان و تأمین‌کنندگان مجمع عالی واردات برنج تصریح کرد: برنج ایرانی تا پیش از ممنوعیت واردات قیمت ثابتی داشت و با نرخ برنج خارجی تفاوت معناداری نداشت اما ممنوعیت مرداد سبب شد تا شاهد سیر صعودی قیمت این محصول در بازار باشیم.
کشاورز عنوان کرد: با رفع ممنوعیت در سال ۱۴۰۱ قیمت‌ها تعدیل شد، اما چون این امر با سیاستگذاری دستوری همراه شد خیلی پاسخگو نبود. در این چند سال اخیر شاهد افزایش ۳۰۰ درصدی برنج بودیم. افزایش قیمت برای حبوبات هم تجربه شد و این محصولات از سال ۱۴۰۰ افزایش چندصد درصدی داشتند.

آمار واردات برنج
دبیر کمیسیون واردکنندگان و تأمین‌کنندگان مجمع عالی واردات برنج با بیان اینکه سیاستگذاری امسال در حوزه واردات برنج حدود یک میلیون تن است، گفت: ۱۴۹ شرکت در حوزه واردات برنج فعالیت دارند که امسال تا ۴ دی ماه حدود ۸۰۵ هزار تن برنج به ارزش یک میلیارد دلار وارد کشور شد. سهم اعضای این انجمن ۲۵۶ هزار تن به ارزش ۳۰۰ میلیون دلار بوده است.
کشاورز گفت: تشکیل کمیته علمی-پژوهشی در دستور کار انجمن قرار دارد تا نیاز بازار با آمار دقیق‌تری انجام شود.
گفتنی است سیستمی شدن ثبت سفارش باعث شده تا برخی انحصارها از بین برود. به این ترتیب هر بازرگان بر اساس سابقه فعالیت و رتبه اعتباری که دریافت می‌کند سهم وارداتش مشخص می‌شود.
احمد خانی‌نوذری، سرپرست معاونت بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی ابتدای هفته در جمع خبرنگاران عنوان کرد، در واردات برنج انحصاری وجود ندارد و سهم هر شرکت واردکننده ۱۵ درصد است.

اختصاص ارز واردات برنج بعد از توزیع در بازار
محمد مختاریانی رئیس انجمن تولید‌کنندگان و تأمین‌کنندگان برنج ایران نیز در این نشست در واکنش به اختصاص 700 میلیون دلار ارز برای واردات برنج تنها به یک شرکت، اظهار داشت: سندی در این خصوص ارائه نشده است و از طرف هیچ مرجع رسمی در این باره اظهاراتی نداشته‌ایم.
وی افزود: براساس آمار ارائه شده توسط گمرک در سال‌جاری 805 هزار تن برنج به کشور وارد شده است که شرکتی که بیشترین سهم واردات را داشته حدود 17 درصد است.
رئیس انجمن تولید‌کنندگان و تأمین‌کنندگان برنج ایران ادامه داد: ارز به واردات برنج نیز همواره بعد از توزیع و مصرف آن اختصاص می‌یابد و شرکت‌هایی که برنج خود را در ماه‌های گذشته توزیع کرده‌اند هنوز بخشی از ارز خود را دریافت نکرده‌اند. وی افزود: شایعه فساد در واردات برنج کار افرادی است که از کاهش قیمت برنج ناراضی هستند.
مختاریانی در بخش دیگری از سخنان خود سیستمی شدن واردات برنج در وزارت جهاد کشاورزی را اقدامی اصولی برای جلوگیری از رانت و فساد و شفاف‌سازی امور دانست و گفت: از ماه گذشته براساس سابقه ۵ ساله واردات و همچنین رتبه اعتباری، شرکت‌ها مجاز به واردات برنج تا سقف مشخص شده توسط سیستم طراحی شده در وزارت جهاد کشاورزی شدند و حذف برخی افراد و جلوگیری از اعمال نفود آنها در تغییر سهمیه‌ها صدای برخی افراد که در گذشته از این شرایط بهره می‌بردند را درآورده است.
وی اظهار داشت: به دولت پیشنهاد شده ارز واردات برنج به تالار دوم برود، این موضوع تأثیر زیادی روی قیمت تمام شده برنج در بازار ندارد و میزان افزایش قیمت برنج، به اندازه تفاوت دو نرخ ارز نیست، زیرا ارز تالار دوم با سرعت بیشتری تأمین و در نهایت هزینه‌های مالی کمتری به واردکنندگان تحمیل می‌شود.

جستجو
آرشیو تاریخی