صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • گفت و گو
  • کلان
  • انرژی
  • راه و شهرسازی
  • بازار مالی
  • بازار
  • صنعت و تجارت
  • کشاورزی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره صد و هفتاد و نه - ۲۸ دی ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره صد و هفتاد و نه - ۲۸ دی ۱۴۰۲ - صفحه ۳

امریکا در لبه تاریکی!

امریکا برخلاف پیش‌بینی‌های قبلی، با افزایش تقاضا برای برق روبه‌رو است که به هشدارها نسبت به قطعی‌های احتمالی، منجر شده است. به گزارش «ایران اقتصادی»، آژانس بین‌المللی انرژی (IEA) در اواسط سال ۲۰۲۳ میلادی، گزارش کرد تقاضای برق در اقتصادهای پیشرفته رو به کاهش است. این آژانس در آن زمان اعلام کرد تقاضا برای برق تنها در امریکا، قرار است در سال ۲۰۲۳، به میزان ۲ درصد کاهش یابد اما برخلاف این پیش‌بینی، تقاضا در این کشور، رو به افزایش بوده و هشدارهای متعدد درباره خاموشی را به دنبال داشته است.
 شورای قابلیت اطمینان الکتریکی تگزاس، آخر هفته گذشته، فراخوانی برای صرفه‌جویی در مصرف برق برای مردم این ایالت صادر کرد تا از کمبود جلوگیری شود. علت این فراخوان هم افزایش تقاضا به دلیل سرمای شدید زمستانی همراه با سرعت ناکافی باد برای ظرفیت عظیم تولید نیروی بادی این ایالت بود. با این حال، این وضعیت فقط شامل تگزاس نیست و فقط در زمستان و تابستان نیست که تقاضا برای برق، به اوج‌های جدیدی می‌رسد. این وضعیت در سراسر امریکا به چشم می‌خورد و یک مشکل طولانی مدت است که ممکن است منجر به قطعی برق شود.
 شرکت قابلیت اطمینان الکتریکی امریکای شمالی در آخرین ارزیابی قابلیت اطمینان بلندمدت خود که در دسامبر منتشر شد، این خطر را گزارش کرد. سپس هفته گذشته خبر داد خرده‌فروشی برق در سال میلادی جاری، احتمالاً به رکورد بالای چهار میلیارد کیلووات ساعت خواهد رسید. علاوه بر این، تقاضا در مدت 10 سال آینده در امریکا، با نرخی دو برابر بیشتر از پنج سال گذشته رشد خواهد کرد و این به خاطر بی‌مبالاتی خانوارها در مصرف برق نیست.  روزنامه فایننشیال تایمز در مقاله‌ای به گزارشی اشاره کرد که توسط شرکت مشاوره «گرید استراتژیز» تهیه شده بود. این گزارش نشان می‌داد بزرگترین محرک تقاضای بیشتر برای برق در امریکا در آینده، حدود ۴۸۱ میلیارد دلار پروژه‌های صنعتی اعلام شده از سال ۲۰۲۱ از جمله مواردی مانند تولید تراشه و باتری خواهد بود.  همچنین حدود ۱۵۰ میلیارد دلار پروژه‌های جدید دیتاسنتر وجود دارد که اعلام شده و قرار است تا سال ۲۰۲۸ ساخته شوند و البته، میلیون‌ها خودروی برقی وجود دارد که در سال‌های آینده، به جاده‌های امریکا وارد خواهند شد، البته به شرطی که خودروسازان و فروشندگان، کندی روند فروش را معکوس کنند.  در این بین، جدیدترین گزارش چشم‌انداز انرژی کوتاه مدت اداره اطلاعات انرژی امریکا (EIA)، حاکی از آن است که افزایش ظرفیت تولید برق تحت نفوذ نیروی باد و خورشید خواهد بود. طبق این گزارش، انرژی خورشیدی با ۳۶ گیگاوات در سال میلادی جاری و ۴۳ گیگاوات در سال ۲۰۲۵، بزرگترین منبع ظرفیت تولید جدید برق خواهد بود.  اداره اطلاعات انرژی امریکا اعلام کرد تولید نیروی خورشیدی هم از ۱۶۲ میلیارد کیلووات ساعت در سال میلادی گذشته، به ۲۳۰ میلیارد کیلووات ساعت در سال ۲۰۲۴ افزایش خواهد یافت. تولید توربین‌های بادی هم در سال ۲۰۲۴ رشد کرده و ۳۰ میلیارد کیلووات ساعت برآورد می‌شود.  با وجود تولید پیش‌بینی شده نیروی بادی و خورشیدی که بیش از چندین برابر میزان خرده‌فروشی پیش‌بینی شده برای برق در سال میلادی جاری است، همه چیز باید خوب باشد. اگر نیروی بادی و خورشیدی به صورت شبانه‌روزی تولید می‌شدند و اوج تولید همزمان با اوج تقاضا بود، می‌توانست چنین باشد.همچنین رشد پیش‌بینی‌شده قطعاً محقق نمی‌شود. مخالفت با تأسیسات جدید بادی و خورشیدی در بخش‌هایی از امریکا در حال افزایش است که منجر به لغو پروژه‌ها می‌شود. همزمان با این تحولات، تقاضا برای برق رو به رشد است و نیروگاه‌های زغال‌سوز و گازسوز بازنشسته می‌شوند زیرا رقابت با تأسیسات بادی و خورشیدی برخوردار از یارانه سنگین، به میزان فزاینده‌ای برای آنها دشوار می‌شود.
بازنشستگی سریع ظرفیت تولید بار پایه، باعث شد شرکت قابلیت اطمینان الکتریکی امریکای شمالی در دسامبر گذشته هشدار دهد که دو سوم امریکا در اوج سرمای زمستانی، در خطر فرورفتن در خاموشی است. از دست دادن ظرفیت تولید نیروی زغال‌سوز و گازسوز، باعث خاموشی برق در تنسی در زمستان سال ۲۰۲۲ در بحبوحه طوفان زمستانی الیوت شد. البته در مورد ایالت تنسی، تعمیر و نگهداری بد و سرما، علت اصلی بود، نه بازنشستگی نیروگاه‌ها. به نظر می‌رسد شکاف فزاینده‌ای بین روند تقاضا برای برق وجود دارد که شامل رشد قوی و همراه با آن، نیاز اجتناب‌ناپذیر به عرضه پایدار است و روندها در نیمی از معادله عرضه، روی انرژی‌های کم کربن شامل نیروی باد و خورشیدی متمرکز است. طبق گزارش ایسنا از اویل پرایس، اگر اداره اطلاعات انرژی امریکا درست گفته باشد، به نظر می‌رسد روند رشد نیروی بادی و خورشیدی و بازنشستگی نیروگاه‌های زغال‌سوز و گازسوز ادامه خواهد یافت اما اینکه چگونه این روند با افزایش تقاضا برای برق همخوانی خواهد داشت، شاید مهمترین سؤال در خصوص فرایند‌ گذار انرژی در حال حاضر باشد.

 

جستجو
آرشیو تاریخی