گزارش «ایران اقتصادی» از بسته شدن پرونده رئیس غیر قانونی پارلمان بخش خصوصی
قانون گریزی در اتاق ایران پایان می یابد؟
امروز، انتخابات ریاست اتاق بازرگانی ایران برگزار میشود و حسین سلاحورزی علیرغم میل باطنیاش و تلاشهای غیرقانونی که انجام داد، باید با صندلی ریاست پارلمان بخش خصوصی خداحافظی کند و کلید طبقه هفتم را به فردی بدهد که صلاحیت اداره اتاق بازرگانی ایران را داشته باشد. بر این اساس امروز ۱۸ داوطلب تأیید صلاحیت شده که نامزدی آنها در انتخابات اتاق ایران بلامانع است با یکدیگر رقابت خواهند، البته گفته میشود که برخی از داوطلبها میخواهند به نفع برخی دیگر از داوطلبها از انتخابات کنارهگیری کنند.
اعضای اتاق بازرگانی ایران بخصوص آنهایی که اعتقاد داشتند، اتاق ایران به جای پرداختن به مباحث اقتصادی و رفع مشکلات فعالان اقتصادی به سمت فعالیتهای سیاسی رفته است، از تاریخ یک بهمن ماه و انتخاباتی که برگزار خواهد شد، استقبال کردند. اعتقاد آنها این است که اتاق بازرگانی 6 ماه به بیراهه رفت و اصرار سلاحورزی برای ماندن در اتاق بازرگانی باعث شد که چالشهای آنها در شرایط تحریمی کشور، روزافزون شود.
با بسته شدن پرونده حسین سلاحورزی در ریاست اتاق بازرگانی ایران، این مجموعه به روال سابق خود برمیگردد و مجدد نشست شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی برگزار میشود و اعضای اتاق بازرگانی بدون واسطه میتوانند صحبت و خواستههای قانونی خود را مطرح کنند. چند ماهی بود که رفتوآمد دولتیها به اتاق بازرگانی به کمترین حد خود رسیده بود و اعضای اتاق برای بیان مشکلات تولیدی و تجاری خود نمیتوانستند راهی پیدا کنند.
با تغییر رویهای که در اتاق بازرگانی ایران شاهد خواهیم بود، دوباره جنبوجوش و فعالیتها آغاز میشود و اعضای اتاق بازرگانی به نمایندگی از تمام تولیدکنندگان و تجار کشور، میتوانند مباحث و نقطه نظرات کارشناسی خود را عنوان کنند و همچنین مطالبهگر باشند.
البته شنیدهها حکایت از آن دارد که برخی از اعضای اتاق ایران و بخصوص حامیان سلاحورزی، با فشار و وعده بهدنبال آن هستند که امروز اسم فردی از گردونه رقابتها خارج شود که مسیر خودشان ادامه پیدا کند. اما قطعاً اعضای اتاق فردی را انتخاب خواهند کرد که شایستگی لازم را داشته باشد.
اتاق بازرگانی ایران، نیمه نخست سالجاری را از دست داد و نتوانست وظایف قانونی خود را انجام دهد. در این مدت برخی از اعضای اتاق بازرگانی از رویه غلطی که در اتاق ایجاد شده بود گلایه کردند و انتظار آنها این است که از فردای انتخابات، اتاق از سیاست فاصله بگیرد و به ماهیت اصلی خود بازگردد.
روشن یکتا، عضو اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: شرایط حاکم بر اتاق بازرگانی، طی ماههای گذشته موجب شد تا تجار دچار مشکل شده و بیشترین آسیب را متحمل شوند. بهدلیل شرایط حاکم بر اتاق بازرگانی ایران، دولت نتوانست از بخش خصوصی برای تصمیمات اقتصادی مشاوره بگیرد و این خودتحریمی ایجاد کرد؛ این نهاد بازوی اقتصادی کشور محسوب میشود لذا عدم حضورش در تصمیمگیریها کشور را متضرر کرد. شاهین اصغری، عضو اتاق بازرگانی ایران نیز معتقد است که اتفاقات ماههای اخیر و حضور نداشتن اتاق بازرگانی ایران در جلسات مهم تصمیمگیری اقتصادی به جایگاه این اتاق و بخش خصوصی آسیب زد. اتفاقی که در ماههای گذشته در اتاق بازرگانی ایران افتاده بود، موجب شده بود تا نهادی که بهعنوان خانهای برای فعالان اقتصادی بود، از دست برود و بخش خصوصی هیچ پناهی نداشته باشد. به دلیل شیطنتهایی که اتاق بازرگانی ایران و تیم سلاحورزی داشت، علی لطفیزاده، دبیر شورایعالی نظارت بر اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، در نامهای خطاب به نایبرئیس و اعضای هیأت رئیسه اتاق ایران با اشاره به مصوبه مورخه یکم آبانماه و مکاتبه رئیس شورا در تاریخ چهاردهم دیماه سالجاری، بر اجرای انتخابات رئیس اتاق در موعد مقرر تأکید کرد.
او در نامه خود نوشت، نظر به گزارشات واصله از سوی رئیس انجمن نظارت بر دهمین انتخابات اتاق ایران که حاکی از عدم همکاری مناسب آن اتاق در راستای اجرای مصوبه مورخه 1/8/1402 شورایعالی نظارت است، با تأکید بر لزوم توجه به مفاد مکاتبه شماره ١٨٦٢٧٤٤ مورخه 14/10/1402 رئیس شورایعالی نظارت در باب برگزاری بهنگام انتخابات برابر با تقویم منتشره از سوی انجمن یادشده، شایسته است در همین خصوص اقدامات لازم را به انجام رسانند، چه آنکه برابر با بند الف ماده ١٩ قانون اتاق بازرگانی، مسئولیت اجرای مصوبه شورایعالی نظارت نیز تماماً متوجه آن هیأت رئیسه بوده و هرگونه اهمال در این خصوص قطعاً قابل پیگیری قانونی خواهد بود.
چندی پیش نیز جهانبخش سنجابی، دبیر انجمن نظارت بر انتخابات اتاق بازرگانی گفته بود: به نظر میرسد هیأت رئیسه اتاق بازرگانی ایران با توجه به مکاتبات انجامشده، تکلیفی جز اجرای مصوبات ابلاغی شورایعالی نظارت ندارد که پیش از این نیز رئیس شورایعالی نظارت اجرای مصوبه یکم آبان ماه را طی نامهای بعد از مکاتبه هیأت رئیسه مورد تأکید قرار داده است که در صورت عدم اجرای مصوبات و تأکید رئیس شورا عملاً موجبات ترک فعل هیأت رئیسه فراهم میشود و باید پاسخگو باشند.
رضا حقگو، عضو اتاق بازرگانی نیز گفت: اتاق بازرگانی مشاور سه قوه مجریه، مقننه و قضایی محسوب میشود و لذا باید مورد اعتماد باشد. در صورتی که اعتماد یا تفاهمی بین سه قوه با اتاق بازرگانی ایران نباشد، بخش خصوصی نمیتواند در جایگاه مشورت قرار بگیرد، از همینرو امیدوار هستیم که در انتخابات فرد مناسب و براساس کارنامهای که داشته است، رأی بیاورد. او تأکید کرد: وظیفه اتاق بازرگانی ایران دفاع از فعالان اقتصادی، ارائه پیشنهادات مؤثر در حوزه کسب و کارها و گرهگشایی از مشکلات تجار است اما در 6 ماه گذشته، بخشهایی مانند شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی و سایر نشستهای تخصصی غیرفعال شدند و جایگاه مشورتی اتاق بازرگانی به صورت کامل از دست رفت لذا در دوره جدید باید اعتماد از دست رفته، احیا شود. او گفت: اتاق بازرگانی ایران باید تصمیم بگیرد که از شرایط فعلی عبور کند، ماندن در شرایط گذشته و نگاه سیاسی داشتن به بخش خصوصی، اقتصاد کشور و تعاملات دو سویه فعالان اقتصادی و کل حاکمیت آسیب میزند.
بــــرش
رقابت 18 نفر برای یک صندلی
براساس مصوبه هیأت رئیسه اتاق ایران طی نامه ۲۷ دیماه ۱۴۰۲، هشتمین جلسه هیأت نمایندگان دوره دهم اتاق ایران در ساعت ۹ و ۳۰ دقیقه امروز (یکم بهمن) در طبقه دهم اتاق ایران برگزار میشود که دستور کار این جلسه، انتخاب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معدن و کشاورزی ایران و در صورت لزوم سایر سمتهای هیأت رئیسه است.
روز گذشته اسامی ۱۸ داوطلب تأیید صلاحیت شده از سوی مرکز احراز و تأیید صلاحیت واجا برای نامزدی در انتخابات ریاست اتاق ایران اعلام شد. مرکز احراز و تأیید صلاحیت واجا، عضویت این افراد بهعنوان نامزد این انتخابات را بلامانع اعلام کرده است. بدین جهت امروز محمدرضا بهرامن، محسن بهرامی ارض اقدس، محمود تولائی، محمود تهیدست، حسین پیرمؤذن، صمد حسنزاده، حمیدرضا صالحی سلمی، امیرعادل طاهرخانی، علیاکبر عبدالملکی، احد عظیمزاده، علی فرشادپور، قدیر قیافه، قاسم کریمی، خورشید گزدرازی، فرجالله معماری، سیدمصطفی موسوی، عبدالله مهاجر دارابی و جعفر نیکزاد میتوانند برای کرسی ریاست اتاق بازرگانی ایران با یکدیگر رقابت کنند.