فرصت صادرات ۱۰ میلیارد دلاری بنزین از دست رفت
در کشور بین ۸۰ تا ۱۰۰ میلیارد دلار یارانه انرژی پرداخت میشود که در واقع بیشترین یارانه انرژی را در سطح دنیا پرداخت میکنیم
معاون وزیر نفت در امور برنامهریزی با بیان اینکه بین ۸۰ تا ۱۰۰ میلیارد دلار یارانه انرژی در کشور پرداخت میشود، گفت: با توجه به اینکه بیشترین یارانه انرژی را در دنیا پرداخت میکنیم اما طرحهای بهینهسازی تاکنون به نتیجه نرسیده است. هوشنگ فلاحتیان، درخصوص تولید و مصرف منابع هیدروکربنی در کشور، اظهارکرد: میزان تولید نفت و گاز کشور به میزان قبل از تحریمها در حال بازگشته و در حال حاضر ۳.۴ میلیون بشکه نفت در روز تولید میکنیم؛ قصد داریم تا پایان امسال میزان تولید خود را به بیش از ۳.۶ میلیون بشکه در روز برسانیم.
وی، با اشاره به تولید گاز، افزود: امسال تولید گاز خام از مرز یک میلیارد مترمکعب در روز گذشت و از این میزان ۸۵۰ میلیون مترمکعب به تولید گاز طبیعی ختم شد.
معاون وزیر نفت گفت: سرانه مصرف انرژی در کشور به نسبت کشورهایی که هم دمای ما هستند، دو برابر بوده و شدت مصرف انرژی در دو دهه اخیر دو برابر جهان بوده است، بنابراین این موضوع بهمعنای عدم مصرف بهینه منابع هیدروکربنی است و سبب میشود که منابع ما تبدیل به ارزش افزوده نشود.
فلاحتیان ادامه داد: در زمینه تولید نفت و گاز و دور زدن تحریمها به صورت خیلی مناسبی رفتار کردیم اما در زمینه بهینهسازی مصرف انرژی عملکردمان قابلقبول نیست؛ این درصورتی است که تحریمها هیچ ارتباطی با بهینهسازی ندارد.
وی، با اشاره بهعلت عدم اجرای پروژههای بهینهسازی در کشور، بیان کرد: در کشور ما اجرای استانداردهای تولید تجهیزات یا مورد غفلت بود یا اجرایی نشده است؛ بهطور مثال سالی یک میلیون خودرو به ناوگان کشور اضافه میشود و مصرف آنها بهازای هر ۱۰۰ کیلومتر ۱۰ لیتر است؛ یعنی ۴۰ درصد بیشتر از مصرف خودروهای معمول در دنیا است.
معاون وزیر نفت در امور برنامهریزی با تاکید براینکه باید از خلق بد مصرفی جلوگیری کنیم، تصریح کرد: نخستین کاری که در حوزه بهینهسازی باید انجام دهیم این است که از ساخت وسایل انرژیبر جلوگیری کنیم و این ارتباطی با تحریم ندارد و ما باید تصمیم مدیریتی بگیریم.
فلاحتیان اظهارداشت: مصرف خودرو، موتورخانه، بخاری و دیگر اقلامی که در اختیار مردم است را باید تعیین تکلیف کنیم، با اینکه دولت از طریق مصوبات شورای اقتصاد ۴۰ میلیارد دلار در زمینه بهینهسازی به تصویب رسانده است اما در این زمینه یعنی تعویض و اصلاح اقلام انرژیبر موفقیت خوبی نداشتیم.
وی، با بیان اینکه در کشور بین ۸۰ تا ۱۰۰ میلیارد دلار یارانه انرژی پرداخت میشود، گفت: با توجه به اینکه بیشترین یارانه انرژی را در سطح دنیا پرداخت میکنیم اما طرحهای بهینهسازی به نتیجه نمیرسد و ادامه داد که مثلاً مصوبه داریم که بخاریهای غیراستاندارد را با بخاریهای هرموتیک تعویض کنیم اما به جهت اینکه، این تغییر تفاوت محسوسی در قبض گاز مشتریان حاصل نمیکند، طرحهای مربوطه هیچ جذابیتی ندارد؛ بنابراین ارزان بودن حاملهای انرژی ایجاد تشویق و انگیزه در مصرفکننده نمیکند.
معاون وزیر نفت ادامه داد: همچنین باید کارخانهها را ممیزی انرژی کنیم تا از اتلاف انرژی جلوگیری کنند. در کشورهای پیرامون خودمان، مصرف بنزین نصف ایران است. مثلاً اگر در کشور ما مصرف بنزین، ۱۱۷ میلیون لیتر در روز باشد، برای مصرف بنزین در کشورهای مذکور، ۶۰ میلیون لیتر است؛ بنابراین اگر شرایط مان مانند آن کشورها بود، میتوانستیم روزانه ۵۰ میلیون لیتر بنزین هم صادر کنیم و سالانه ۱۰ میلیارد دلار برای کشور ارزآوری داشته باشیم.
فلاحتیان گفت: نکته بعدی این است که ما در زمینه بهینهسازی هیچگونه متولی واحدی در ساختار انرژی کشور نداریم که شرکتها و سازمانها از آن فرمان ببرند. ما شرکت بهینهسازی مصرف سوخت را داریم اما این سازمان اختیارات لازم را ندارد تا بتواند طرحها را جلو ببرد؛ بنابراین برای حل این مشکل در برنامه هفتم توسعه مواردی را آوردیم و سعی داریم که این موضوع را نیز حل کنیم.