صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • گفت و گو
  • کلان
  • انرژی
  • راه و شهرسازی
  • بازار سرمایه
  • بازار
  • صنعت و تجارت
  • کشاورزی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره صد و هشتاد و هشت - ۱۰ بهمن ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره صد و هشتاد و هشت - ۱۰ بهمن ۱۴۰۲ - صفحه ۱۰

افزایش قیمت دلار در تلگرام آرامش در مرکز مبادله

روز گذشته کانال‌های تلگرامی که اکثراً هم در خارج از ایران مدیریت می‌شوند، به بهانه خبر دروغ حمله امریکا به ایران! لحظه به لحظه قیمت دلار را افزایش می‌دادند و تلاش داشتند همچون سالیان قبل، مدیریت بازار ارز را به دست بگیرند و مردم را جلوی صرافی‌ها به صف کنند؛ اما کنترل انتظارات تورمی در یک سال اخیر سبب شد تا دیگر آن وضعیت تکرار نشود.
تأمین 57 میلیارد دلار ارز مورد نیاز در سال‌جاری توسط بانک مرکزی و راه‌اندازی مرکز مبادله ارز و طلا برای پاسخگویی به همه تقاضاهای خرد و بزرگ مردم و تجار سبب شده تا تقاضاهای واقعی تأمین شود. با وجود تلاش کانال‌های تلگرامی دلالان و خارج‌نشینان برای رساندن نرخ ارز به سطوح کاذب، در مرکز مبادله ارز قیمت دلار با نوسان جزئی در همان سطح ماه‌های اخیر است.
اوایل بهمن‌ماه رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه هیچ گونه مشکلی برای تأمین ارز وجود ندارد و چشم‌انداز وضعیت ارزی کشور برای پایان سال و سال آینده بسیار مثبت است گفت: از ابتدای سال‌جاری تاکنون ۵۷ میلیارد دلار ارز برای تأمین نیاز واردات کالاهای اساسی. لذا نوسانات روزهای اخیر که بیشتر ناشی از تحولات منطقه‌ای است گذرا و موقتی است و از تمامی فعالان اقتصادی می‌خواهیم فعالیت‌های و تصمیمات خود را براساس واقعیت‌های مثبت ارزی کشور اتخاذ کنند.
محمدرضا فرزین با اشاره به اجازه مقام معظم رهبری برای خرید 20 درصد از منابع صندوق توسعه ملی گفت: با این مجوز شاهد افزایش چشمگیری در ذخایر ارزی بانک مرکزی خواهیم بود. همچنین سال آینده وضعیت ارزی به مراتب بهتری خواهیم داشت و نوسانات که در بازار غیر رسمی وجود دارد گذراست و این افزایش قیمت‌ها هیجانی و فاقد دلایل اقتصادی است و پشت این افزایش قیمت‌ها خالی است و توصیه می‌کنیم افراد برای جلوگیری از ضرر و زیان وارد این بازار نشوند.
 با وجود تلاش دلالان برای گرم نگه داشتن خرید و فروش دلار و بالا نگه داشتن قیمت‌ها به روش هیجانی، مشاهدات نشان می‌دهد در میدان فردوسی و چهارراه استانبول به عنوان یکی از بازارهای اصلی ارز آزاد، جنب‌وجوشی برای خرید دلار نیست.
 دلالان ارز در بازار، دلایل افزایش قیمت این روزهای دلار را ناآرامی‌های منطقه می‌دانند؛ آنها اگرچه معتقدند روزهای آینده را نمی‌توان پیش‌بینی کرد اما از طرفی افزایش قیمت را ناشی از رویدادهایی خارج از فضای اقتصادی می‌دانند و به همین دلیل تمایل چندانی به خرید و فروش در این بازار نوسانی ندارند.
طی مدت اخیر قیمت ارز از سوی بانک مرکزی در زمان جنگ بین حماس و رژیم صهیونیستی کنترل شد؛ به‌طوری که در روزهای ابتدایی تا حدود ۵۲ هزار تومان بالا رفت اما باز هم به کانال ۵۰ هزار تومان برگشت.
با وجود این بر خلاف روزهایی که برای خرید دلار در صرافی‌ها صف‌ بسته می‌شد و میدان فردوسی را خریداران ارز شلوغ کرده بودند، حالا با وجود رشد قیمت در کانال‌های تلگرامی، خبری از صف‌های خرید نیست و از آنجاکه بخش زیادی از علت این افزایش قیمت به‌دلیل رویداد این روزها در سیاست منطقه است، برخی با نگرانی از سقوط ناگهانی نرخ ارز با آرام شدن اوضاع، به‌دنبال فروش دلارهایشان هستند.
 
نوسانات ناشی از اخبار سیاسی، زودگذر و موقتی است
در این میان قیمت‌ها بشدت نوسانی است و فعالان بازار در مورد احتمال افزایش قیمت‌، تردید دارند. از نظر کارشناسان، چنین شرایطی در حال حاضر به دلیل شدت گرفتن اخبار مرتبط با ناآرامی‌های منطقه است و از آنجا که در ادوار گذشته نوسانات ناشی از اخبار، زودگذر و موقتی بوده است، برخی فعالان بازار به ماندگاری رشد قیمت‌ها خوشبین نیستند.
از طرفی تحولات اخیر شاخص‌های بنیادی از رشد قیمت‌ها پشتیبانی نمی‌کند. به عنوان مثال در بخش پولی شاهد آن بودیم که نرخ رشد نقدینگی از طرف بانک مرکزی کنترل شد و تقاضای پول نیز در آبان ماه ۱۴۰۲ نسبت به فروردین بیش از ۸۰ درصد کاهش یافت. در بخش مالی نیز افزایش درآمدهای نفتی، رشد تجارت خارجی و افزایش درآمدهای صادراتی، همگی تقویت‌کننده طرف عرضه دلار است. موضوع مهم دیگر برای دلار به سیاست‌های سال آینده بانک مرکزی مربوط می‌شود. در این راستا به نظر می‌رسد در صورت تداوم سیاست رشد حجم نقدینگی در کانال ۲۵ تا ۳۰ درصدی، همچنان تقاضای مؤثر در بازار سرکوب شود. همچنین در صورت تغییرات در نرخ بهره بانکی، احتمالاً مسیر تقاضا به سمت بازار اوراق قرضه و سپرده‌های بانکی حرکت کند. بنابراین همچنان بازار با ریسک تقاضا روبه‌رو خواهد بود و قدرت تقاضا پایین خواهد ماند.

جستجو
آرشیو تاریخی