«ایران اقتصادی» از اخلالگران بازار ارز در فضای مجازی گزارش میدهد
پیادهنظام جنگ اقتصادی علیه مردم ایران
در کنار سیاستهای نهاد بازار ساز به طور قطع یکی از مؤلفههای مهم تأثیرگذار بر سمت و سوی نرخ ارز در بازار غیررسمی فضای روانی و هیجانی ایجاد شده در بازار است. هرگاه این جو هیجانی و روانی فروکش میکند و بازار با اخبار مثبت مواجه میشود، در نتیجه انتظارات فعالان بازار و مردم از روند صعودی نرخ درآینده نیز کاهش مییابد و شاخص قیمت ارز نیز از صعود بازمیماند و به سمت پایین هدایت میشود، اما هرگاه بازار با اخبار منفی و تحریکآمیز محاصره میشود انتظارات تورمی مردم و فعالان بازار نیز به همان میزان افزایش مییابد، اتفاقی که نتیجه آن افزایش نرخ ارز در بازار غیررسمی است.
برای مؤلفههای روانی و هیجانی مثالهای بیشماری وجود دارد که تنها انتشار یک شایعه، خبر یا یک پیشبینی از آینده، جهت بازار غیررسمی را تغییر داده است. در این میان همواره دلالان و واسطهها نیز از این اخبار به عنوان یک فرصت استفاده میکنند و با موجسواری روی آنها نوسانگیری میکنند.
بانک مرکزی از سال گذشته با اتخاذ سیاستهای ارزی جدید موفق شد تا حد زیادی از نوسانات بازار ارز بکاهد، در این راستا در کنار سیاست تثبیت ارزی که سهم زیادی در فروکش کردن التهابات بازار دارد، در مجموع ۱۶ سیاست اتخاذ کرده است که از جمله آنها میتوان به تأمین ارز کالاهای وارداتی، راهاندازی مرکز مبادله، مداخله حاشیهای در بازار ارز و طلا، کاهش زمان بازگشت ارز صادراتی، ارائه ارز مسافرتی به مسافران در فرودگاه، اتصال پیامرسانهای ملی و دیگر موارد اشاره کرد.
اما با وجود اینکه بازار غیررسمی موسوم به تلگرامی درماههای اخیر با اعمال این سیاستها و به خصوص راهاندازی مرکز مبادله ارز و طلای کشور تضعیف و کمرنگ شده است، ولی همچنان محلی برای ارسال سیگنالهای افزایشی به سایر بازارهاست. درهمین خصوص علاوه بر اخبار غیراقتصادی که به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر شاخصهای قیمتی بازار ارز بویژه بازار غیررسمی اثر میگذارد، برخی تحلیلها و رویکردهای خبری و برجسته کردن اخبار منفی نیز سهم بالایی در التهابات ارزی دارد. در این میان یکی از این افراد که در سالهای اخیر به رغم نداشتن تحصیلات آکادمیک در حوزه اقتصاد دراین حوزه و بازار ارز پرکار شده، سیامک قاسمی است. این فرد با ارسال پستهای روزانه خود در شبکههای اجتماعی و با داشتن دنبالکنندههای میلیونی که به رسانههای رسمی نیز راه پیدا کرده است، به صورت ویژه روی تحولات بازار ارز اثرگذار بوده است.
قاسمی همانطور که گفته شد بدون داشتن تحصیلات دانشگاهی در رشته اقتصاد، علاقه ویژهای به مباحث اقتصادی و سیاسی دارد و با واکنش به تحولات روز در این حوزهها اقدام به موضعگیری میکند.
بدین ترتیب در شرایطی که بازار ارز با اخبار مثبت متعددی در حوزه دیپلماسی مواجه است و از سوی دیگر شاخصهای کلان اقتصادی پشتیبان آن هستند، قاسمی و افرادی از این دست تلاش میکنند تا با دامن زدن به جو منفی و کمرنگ جلوه دادن اقداماتی که در حوزه اقتصاد و ارز از سوی دولت انجام شده است، بر انتظارات تورمی موجود بیفزایند.
واقعیت آن است که بدون نیتخوانی عملکرد وی دراین حوزه به طور قطع پستهای مجازی وی با داشتن مخاطبان میلیونی در بازار ارز اثرگذار است. در حالی که دولت و بانک مرکزی برنامههای متعددی برای کاهش نوسانات بازار ارز به عنوان یکی از متغیرهای مهم اقتصاد و بازار در دستور کار خود قرار دادهاند، گاه دامن زدن به جو منفی این اقدامات را کماثر میکند.
بررسی عملکرد سیامک قاسمی نشان میدهد که وی با موضعگیریهای تند درخصوص عملکرد اقتصادی دولت و تحولات بازار ارز طی سالهای اخیر توانسته است، شهرت زیادی در میان کاربران فضای مجازی به دست بیاورد. موضوعی که در کسب و کار اصلی وی حکم یک اهرم را بازی میکند. در واقع وی با پستهای جنجالی خود به خصوص در دو سال اخیر دنبالکنندههای قابل توجهی را جذب کرده است و با اتکا به همین شهرت در مؤسسه بامداد کسب و کار اقتصادی خود را پیش میبرد به طوری که با ارائه مشاورههای اقتصادی و سرمایهگذاری تلفنی و اخذ حق مشاوره میلیونی به ازای هر ساعت، درآمد کلانی کسب کرده است.
سیامک قاسمی با بیش از ۱۴۳ هزار فالور در توئیتر و بیش از یک میلیون دنبالکننده در اینستاگرام و داشتن یک کانال تلگرامی و سابقه فعالیت در کلابهاوس و شبکههای اجتماعی مختلف، به یکی از تأثیرگذارترین افراد در فضای مجازی در حوزه اقتصادی تبدیل شده است.
در شرایطی که تحولات بازار ارز و سرمایهگذاریهای خرد برای مردم از اهمیت بیشتری نسبت به سالهای قبل برخوردار شده است، قاسمی با اتکا به شهرتی که در فضای مجازی به دست آورده است، به تقویت کسب و کار خود پرداخته و در واقع از ارسال سیگنالهایی که بازار ارز را به هم میریزد و بازتاب زیادی درجامعه دارد، خود را به شهرت رسانده است.
با همهگیر شدن شبکههای اجتماعی و اقبال عمومی به این شبکهها، در سالهای اخیر فضای مجازی به سکوی پرتاب بسیاری تبدیل شده است. برخی با ارسال و پست کردن عکس و ویدیو به شهرت دست مییابند و برخی دیگر مانند قاسمی با پستهای تند و انتقادی خود این کار را کردهاند. اما در اغلب اوقات این فعالیتهای شبانهروزی و مستمر در شبکههای اجتماعی پشت پردههای خاصی نیز دارد که به نیت این افراد برمیگردد. بدین ترتیب بد نیست دنبالکنندههای میلیونی قاسمی نگاهی هم به عملکرد بامداد وی کنند. کسانی که از ارسال سیگنالهای منفی به بازار و گاه به هم ریختن روند آن سودهای کلانی در محل دیگری به دست میآورند.