برنامه دولت سیزدهم در حوزه آب و برق
مجموع پروژههای بهرهبرداری شده تا کنون به ۴۰۰ همت میرسد و نیز پروژههایی که باید تا پایان عملکرد دولت تکمیل شود نیز ۸۲۰ همت است
کاهش نگرانی مردم درباره تأمین آب وبرق در دولت سیزدهم با رشد فزاینده سرمایه گذاریها در بخشهای زیربنایی آب وبرق در کشور
در آغاز دولت سیزدهم در حوزه تأمین آب و برق برای جامعه نگرانیهای جدی وجود داشت؛ به طوری که بخش برق با ناترازیهای جدی روبهرو بود و فاصله عددی بین تولید و تقاضا بسیار زیاد بود.
همچنین در زمینه آب نیز به دلیل کمبود بارندگیها و بروز خشکسالیها و همچنین تکمیل نشدن بسیاری از طرحهای زیربنایی کشور، نارضایتیهایی در این حوزه ایجاد شده بود.
در واقع دولت سیزدهم کشور را با ۱۵ هزار مگاوات ناترازی برق تحویل گرفت.
سادهتر اینکه در حوزه برق در دولت هفتم و هشتم ۶۰ درصد و نهم و دهم ۶۸ درصد و در دولت یازدهم و دوازدهم فقط ۲۳ درصد رشد تولید برق وجود داشت که همین امر نتیجهای جز ۱۵ هزار مگاوات ناترازی برق برای دولت سیزدهم در پی نداشت.
با اینهمه دولت سیزدهم با اتخاذ دو سیاست راهبردی کار خود را شروع کرد و رفع ناترازی با سیاست افزایش ظرفیت نیروگاهی و مدیریت مصرف در دستور کار قرار گرفت.
درافزایش ظرفیت نیروگاهی هم سه محور مهم در دستور کار قرار گرفت.
محور نخست توسعه نیروگاههایی که در حوزه کار وزارت نیرو بود و برنامهریزی شد که ۱۰ هزار مگاوات به ظرفیت نیروگاه کشور اضافه شود که اکنون این رقم از مرز هشت هزار مگاوات گذشت.
محور دوم استفاده از ظرفیت صنایع انرژیبر برای سرمایهگذاری بود که در این محور هم ۱۰ هزار مگاوات برنامهریزی و عملیات اجرایی آن با سرعت انجام شد.
پیشبینی میشود که تا اوج بار مصرف تابستان ۲۸۰۰ مگاوات از این ظرفیت به بهرهبرداری برسد و تا امروز بیش از ۸۰۰ مگاوات به بهرهبرداری رسیده است.
محور سوم استفاده از نیروگاههای تجدیدپذیر برای رفع ناترازی بود.
پیشبینی و برنامهریزی ۱۰ هزار مگاوات در کشور در دولت سیزدهم شد.
افزایش توان و راندمان نیروگاههای موجود هم یکی دیگر از برنامههای وزارت نیرو بود که از این محل بیش از دو هزار مگاوات به ظرفیت کشور اضافه شد.
ناگفته نماند که در ۳۰ سال اخیر سالانه بین ۴.۵ تا ۵ درصد رشد مصرف برق خانگی وجود داشته است.
چنانچه با روند گذشته مصرف ادامه مییافت، باید به ۵۰ میلیارد کیلووات ساعت در تابستانی سالجاری میرسیدیم، اما در سال ۱۴۰۲ به ۴۶ میلیارد کیلووات ساعت رسیدیم.
البته در بخش صنایع عدد ۳۶.۷ میلیارد کیلووات ساعت به ۴۰.۶ میلیارد کیلووات ساعت افزایش یافته است.
در بخش آب نیز روند با همین میزان رشد آغازشد و ادامه هم یافت.تنش آبی داستان جدید برای شهرهای ایران نیست.
سال هاست که به دلیل استفاده بیرویه از منابع آبی و هدررفت آب، شهرهای ایران وارد تنش آبی شدهاند اما این بار دولت سیزدهم برای رفع عطش آبی استانهای مختلف وارد میدان شد تا بخشی از دغدغه مردم را رفع نماید.
خشکسالی و کمبارشی مشکلی است که ایران به عنوان کشوری که روی کمربند خشک واقع شده، همواره با آن دست و پنجه نرم میکند.
اما در سالهای اخیر و با همزمان با توسعه صنعتی و گسترش کشاورزی، کشور وارد تنش آبی و با بحران بیآبی روبهرو شده است.
واقعیت این است که بسیاری از طرحهای آب و برق کشور پیش از روی کار آمدن دولت سیزدهم، تعطیل یا با سرعت اندکی در حال تکمیل بود که این روند با آغاز به کار دولت مردمی تغییر کرد و طرحها با سرعت مناسب در حال تکمیل است.
در کنار رفع مشکلات آب در روستاهای ایران که تا پیش از این کمتر مورد توجه قرار گرفته بود، یکی از محورهای برنامه دولت سیزدهم قرار گرفت به طوری که وزارت نیرو طرح عظیم جهاد آبرسانی روستایی را اجرایی کرد تا محرومیت آبی روستاها را برطرف کند.
در همین راستا، وزیر نیرو به رشد ۲۳ برابری تأسیسات آب و برق نسبت به ابتدای انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: ۱۲۰۰ میلیارد تومان سرمایهگذاری در صنعت آب و برق در دولت سیزدهم انجام میشود.
علیاکبر محرابیان ادامه داد: اگر وضعیت امروز را با قبل از انقلاب اسلامی مقایسه کنیم، از سال ۵۷ تاکنون درحالیکه جمعیت کشور چیزی حدود ۲.۳ برابر شده است، اما متوسط پیشرفت تأسیسات آب و برق نسبت به ابتدای انقلاب اسلامی بیش از ۲۳ برابر و نسبت به میزان رشد جمعیت کشور نیز بیش از ۱۰ برابر رشد داشته است.
وزیر نیرو ضمن اشاره به برنامه ارائه شده به مجلس شورای اسلامی هنگام رأی اعتماد خاطرنشان کرد: هدفگذاری انجام شده برای طرحهای اولویتدار در مجموع برای صنعت برق ۷۵۷ همت، برای صنعت آب و فاضلاب ۱۰۵ همت و برای صنعت آب نیز ۳۶۲ همت بود که در مجموع به بیش از ۱۲۰۰ همت (هزار میلیارد تومان) میرسد.
محرابیان گفت: مجموع پروژههای بهرهبرداری شده تا کنون به ۴۰۰ همت میرسد و نیز پروژههایی که باید تا پایان عملکرد دولت تکمیل شود نیز ۸۲۰ همت است.
وی ادامه داد: هدفگذاری صورتگرفته در بخش آبرسانی ۷۰۰ میلیون مترمکعب بود که به مجلس شورای اسلامی ارائه شد و تاکنون ۵۶ پروژه با ظرفیت ۱۱۴۴ میلیون مترمکعب در سال تکمیل شده است و عملکرد این بخش از برنامه چهارساله ۱۸۰ درصد بوده است.
وزیر نیرو خاطرنشان کرد: پروژههای برنامهریزی شده که تا پایان این دوره تکمیل میشود این عدد را به ۲۱۰۰ میلیون مترمکعب خواهد رساند که نسبت به برنامه ارائه شده ۳۰۰ درصد رشد خواهد داشت.
محرابیان درباره سدسازی نیز گفت: برنامه ارائه شده به مجلس تأمین ۵.۴ میلیارد مترمکعب برای ۲۹ مخزن بود که تاکنون ۲۱ سد با حجم مخزن ۳.۹ میلیارد مترمکعب به بهرهبرداری رسیده است و تا پایان دولت نیز به عدد ۵۵ سد با حجم ۸ میلیارد مترمکعب خواهیم رسید.
وی ادامه داد: در بخش آبیاری و زهکشی ۱۲۵ هزار هکتار برنامهریزی شد که تا کنون ۱۸ هزار و ۴۰۰ هکتار آباندازی شده و ۲۱ درصد از برنامه به بهرهبرداری رسیده؛ اما با اعتبار خوب تخصیصیافته برای این پروژه نیز پیشبینی میکنیم تا پایان شهریور ۱۴۰۳ همه این طرحها باید تکمیل شود و ۱۴۵ هزار هکتار باید محقق شود که عمدتاً در استانهای آذربایجان شرقی و غربی، اردبیل، کرمانشاه، خوزستان و بخشی نیز در دیگر استانها بوده است.