افزایش 2 برابری تولید میدان نفتی آزادگان در دولت سیزدهم
ریلگذاری دقیق و درست برای افزایش بیش از دوبرابری برداشت نفت از میدان نفتی آزادگان در دولت سیزدهم؛ میدان مشترکی که میزان برداشت از آن اکنون در محدوده 200 هزار بشکه در روز است.
وزیر نفت اعلام کرده که در این دولت روند ۴۰ تا ۴۵ ماهه امضا شدن قرارداد توسعه میدانهای نفت و گاز را به کمتر از ۲۰ ماه رساندهایم که تلاش میکنیم این روند به کمتر از یک سال برسد و توضیح داده که این قراردادها، قراردادهایی سنگین و ۲۵ ساله هستند و بحث توسعه میدانهای نفتی و گازی همچون توسعه میدان نفتی آزادگان که میدان مشترکی با عراق است را در بر میگیرد.
جواد اوجی تصریح کرده که در این میدان امروز بیش از ۲۰۰ هزار بشکه نفت برداشت میکنیم و برنامه داریم که برداشت از این میدان را به بیش از ۵۰۰ هزار بشکه برسانیم، به همین دلیل فرایند امضای قرارداد آنها زمانبر است، اما در تلاش هستیم فرایند امضای قرارداد آنها را کوتاه کنیم.
میدان آزادگان با ۳۲ میلیارد بشکه نفت درجا بزرگترین میدان نفتی ایران است.
این میدان که در غرب رودخانه کارون قرار دارد، حدود ۳ دهه از آغاز توسعه آن میگذرد.
اگرچه تا پیش از این ۸ شرکت بینالمللی از شرق و غرب جهان برای توسعه این میدان حضور داشتهاند، با این حال توسعه آن کامل نشده و در حال حاضر تولید نفت از آزادگان شمالی و جنوبی روزانه حدود 200 هزار بشکه برآورد میشود.
با وجود اینکه توسعه میدان آزادگان در دولت قبل، از پیشرفت مناسبی برخوردار نبود از ابتدای دولت سیزدهم مجموعه وزارت نفت، تسریع در توسعه این میدان را در دستور کار جدی خود قرار داد.
این موضوع از شروع دولت و با برنامهریزیهای صورت گرفته منجر به موفقیتهای قابل توجهی هم در این بخش شد. از قرار معلوم، توسعه میدان آزادگان به صورت یکپارچه انجام خواهد شد تا تولید از این میدان به ۵۷۰ هزار بشکه در روز برسد. گفته میشود که با سرمایهگذاری ۷ میلیارد دلاری و اجرای طرح توسعه یکپارچه میدان مشترک آزادگان تولید نفت از این میدان از مرز 500 هزار بشکه در روز عبور خواهد کرد.
طرح توسعه یکپارچه میدان آزادگان شامل توسعه همزمان فاز دوم آزادگان شمالی و فاز دوم آزادگان جنوبی با کارفرمایی واحد و مدیریت یکپارچه مهندسی مخزن است.
با اجرای طرح توسعه یکپارچه توسعه میدان نفتی مشترک آزادگان، تولید از این میدان ۳۸۰ هزار بشکه در روز افزایش مییابد که درآمد نفتی ایران را سالانه ۱۴ میلیارد دلار افزایش خواهد داد.
در راستای تأمین داخلی منابع مورد نیاز این طرح، استفاده از ظرفیت بانکها بهعنوان سرمایهگذار و شریک در ریسک و نه صرفاً یک نهاد تسهیلاتدهنده ریسکناپذیر، اجرای عملیات ازدیاد برداشت به صورت گسترده با روش تزریق آب، ایجاد اشتغال گسترده در کشور و منطقه، پرکردن ظرفیت خالی سازندگان داخلی کالا و تجهیزات و سایر پیمانکاران epc و epd از دیگر ویژگیهای طرح یکپارچه توسعه میدان مشترک آزادگان است. ایران با کشورهای همسایه خود ۲۸ میدان مشترک دارد که از این تعداد ۱۸ میدان نفتی، ۴ میدان گازی و ۶ میدان نیز نفتی و گازی است. ایران یکی از معدود کشورهای جهان با این تعداد ساختار مشترک بوده و از این حیث بحث بهرهبرداری از میادین مشترک دارای اهمیت فوقالعادهای است.
از این ۲۸ میدان مشترک، ایران با عراق با توجه به مرز طولانی، ۱۲ حوزه مشترک، با امارات متحده عربی ۷ ساختار مشترک، با قطر و عمان هر کدام ۲ مخزن مشترک، با کویت و ترکمنستان یک میدان مشترک و با عربستان ۲ میدان نفتی اسفندیار و فروزان و میدان گازی فرزاد مشترک است.
در این میان میادین مشترک غرب کارون در حوزه نفت و میدان مشترک پارس جنوبی در زمینه گاز اهمیت بیشتری دارد.
میادین غرب کارون جزو جوانترین میادین نفتی ایران به شمار میروند.
این میادین که پنج میدان آزادگان شمالی، آزادگان جنوبی، یاران شمالی، یاران جنوبی و یادآوران را شامل میشود در مجموع ۶۴ میلیارد بشکه نفت درجا دارد. افزون بر وسعت و بزرگی این میدانها، نکتهای که برداشت حداکثری نفت از میدانهای مشترک غرب کارون را بااهمیت کرده، مشترک بودن آن با کشور همسایه است.
از میدان مشترک پارس جنوبی در بستر خلیج فارس و مرز مشترک ایران و قطر به عنوان بزرگترین میدان گازی جهان یاد میشود. مجموع ذخایر گازی این میدان ۳۹ تریلیون مترمکعب و ذخایر میعانات گازی آن نیز ۵۶ میلیارد بشکه است.
از این میزان سهم ایران در بخش گاز آن ۱۴ تریلیون مترمکعب و در میعانات گازی ۱۸ میلیارد بشکه برآورد میشود که معادل ۸ درصد از کل گاز جهان است.
از ابتدای دولت سیزدهم نزدیک به یک میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه به تولید نفت کشور اضافه شده که این حجم از افزایش تولید، مبین رشد ۶۰ درصدی تولید نفت در این دولت است.
از قرار معلوم، بخشی از این افزایش تولید، از میدانهای مشترک انجام شده و در مجموع اقدامهای مطلوبی برای توسعه این میدانها انجام شده که از جمله آنها میتوان به تولیدی کردن ۶۰ حلقه چاه جدید در میدان آزادگان جنوبی و افزایش ۷۰ درصدی ناوگان حفاری در میدانهای مشترک اشاره کرد.
اولویت توسعهای شرکت ملی نفت ایران در حوزه توسعه میدانهای مشترک نفتی و گازی است. هماکنون میانگین تولید از هر چاه نفت کشور روزانه هزار و ۵۵۰ بشکه بوده هرچند که در شرایط فعلی، هزینه افزایش تولید یک بشکه نفت در میدانهای جدید بیش از هزار دلار است.
وزیر نفت با بیان اینکه امروز هیچ میدان نفتی مشترک بلاتکلیفی نداریم، گفته است که برخی از میادین ما با کشورهای همسایه مشترک است و ۴۸ درصد تولید در میادین مشترک رقم میخورد و توسعه میدانهای مشترک نفتی و گازی در این دولت تعیین تکلیف میشود.
اوجی درباره تذکر رهبری بهمنظور استفاده از بخش خصوصی در پروژههای نفتی و گازی گفت: رهبری در این باره تذکری دادند که «سمعاً و طاعتاً، همچنین وزارت نفت اولویت را به شرکتهای توانمند بخش خصوصی داد که انشاءالله با پرکردن ظرفیت این شرکتها بعداً از ظرفیت نهادهای حاکمیتی استفاده خواهیم کرد و افزوده که خوشبختانه قراردادهایی نیز که طی این مدت در بحث میدانهای بالادست و پاییندست از جمله پتروشیمیها و پالایشگاهها امضا شده است بیشتر بخش خصوصی بودهاند.
اوجی در ادامه با بیان اینکه در این دولت در بحث توسعه میدانهای نفتی شاهد اتفاقهای خوبی بودهایم، گفت: عقد قرارداد ۶ میدان نفتی و گازی به اتمام رسیده و عملیات اجرایی آنها آغاز شده که برخی نیز به بهرهبرداری رسیده است و تا پایان امسال نیز تقریباً قرارداد ۸ میدان نفتی و گازی دیگر منعقد خواهد شد و انشاءالله عملیات اجرایی آنها را نیز که به ارزش ۱۴ میلیارد دلار است شروع خواهیم کرد.
وی تصریح کرد: تقریباً ۶ تا ۷ مرحله فرایند قرارداد توسعه میدانهای نفتی و گازی در وزارت نفت بوده و بقیه مراحل خارج از اختیارات این وزارتخانه است و دستگاهها و قوای دیگر نیز درگیر این موضوع هستند، امیدواریم با تذکری هم که رهبر معظم انقلاب دادند و تدابیر دولت، این مسیر و فرایند را کوتاه کنیم.