رشد 46 درصدی ارزش سهام صنعت سرمایهگذاری در سال 1401
بازدهی مطلوب شرکتهای سرمایهگذاری بیشترین تأثیر مثبت را بر رشد شاخصهای بازار سهام دارد
امروزه شرکتهای سرمایهگذاری مادر یا هلدینگها بخش جداییناپذیر از اقتصاد دنیا را تشکیل میدهند و بسیاری از برنامههای صنایع تولیدی و خدماتی از طریق این شرکتها رهبری و برنامهریزی میشود. هدف از تأسیس این شرکتها ایجاد سازکاری مناسب برای بهرهوری بیشتر سرمایه و تخصیص منابع محدود به نیازهای سرمایهگذاری هر کشور است.
از منظر بورسی نیز در حال حاضر سهام 76 شرکت سرمایهگذاری بین عموم عرضه شده و در تالارهای مختلف بورس و فرابورس مورد معامله قرار میگیرد.
باید توجه داشت که ماهیت شرکتهای سرمایهگذاری با سایر شرکتهای فعال در بازار سرمایه متفاوت است و برای تحلیل عملکرد آنها نیاز است به ابزار و شاخصهای متفاوتی نسبت به سهام تولیدی و خدماتی مراجعه کرد و بازدهی آنها در کنار اثرپذیری از وضعیت کلان اقتصاد کشور و جهان از عملکرد مناسب مدیران و استراتژیهای تعیین شده برای هر شرکت نیز تأثیر میپذیرد و نیاز است برای بررسی آنها در درجه اول به سبد داراییها و سرمایهگذاریها توجه شود.
ارزش بـــــازاری ســـــهــام صنعـــــت سرمایهگذاری که در تقسیمبندی سازمان بورس در تمامی گروههای معاملاتی بازار حضور دارند، جمعاً به حدود 2835 هزار میلیارد تومان میرسد که حدود 29.6 درصد از کل ارزش بازار سهام ایران را به خود اختصاص میدهد و از این حیث به عنوان بزرگترین صنعت موجود در بازار شناخته میشود.
بررسی روند تغییرات ارزش سهام شرکتهای سرمایهگذاری نشان میدهد، از آنجا که این شرکتها بیشترین درصد شناوری سهام بازار را نیز به خود اختصاص دادهاند، بیشترین حجم و ارزش معاملات نیز به این بخش از سهام بازار اختصاص مییابد و رشد 46 درصدی میانگین ارزش سهام آنها از ابتدای خردادماه سال گذشته سهم بسیار زیادی در رشد شاخص کل بازار سهام داشته است.
همچنین نگاهی به روند سودسازی شرکتهای سرمایهگذاری نشان میدهد، این شرکتها در سال 1400 حدود 28 درصد از سود خالص شناسایی شده در کل شرکتهای بازار سهام را به خود اختصاص دادهاند که با توجه به سهم 70 درصدی سودسازی آنها از چهار گروه محصولات شیمیایی، فرآوردههای نفتی، فلزات اساسی و استخراج کانههای فلزی، به نظر میرسد در مجموع میتوان سهم عمده سودسازی بازار را نیز به گروههای مذکور نسبت داد.
ارزندگی سهام شرکتهای سرمایهگذاری چگونه ارزیابی میشود؟
با توجه به ماهیت فعالیتهای شرکتهای سرمایهگذاری، سودسازی آنها از ارائه مستقیم خدمات یا تولید محصولات مختلف به دست نمیآید و این شرکتها با سرمایهگذاری در طرحها و پروژهها و به طور کلی شرکتهای سرمایهپذیر بورسی و غیربورسی، از طریق خرید سهام مدیریتی و کسب جایگاه در هیأت مدیره شرکتها ضمن ایجاد فرصت برای بهبود فعالیتهای این شرکتها، در سود و یا زیان آنها نیز شریک میشوند.
از این رو برای بررسی عملکرد شرکتهای سرمایهگذاری باید از روشی متفاوت از روشهای مرسوم برای تحلیل شرکتهای تولیدی و یا خدماتی استفاده کرد و لازم است برای بررسی ریسک سرمایهگذاریها و بازدهی احتمالی هر شرکت، سبد سرمایهگذاریهای آن مورد توجه قرار گیرد.
متعاقباً برای بررسی چشمانداز عملکرد صنعت سرمایهگذاری نیز به شاخصهای کلان رجوع میشود و ریسکهایی که بر سر راه رشد اقتصاد کلان ایران و جهان قرار دارد مورد ارزیابی قرار میگیرد که به دلیل گستردگی مباحث در این گزارش از بررسی آن اجتناب میشود.
با این حال اگر بخواهیم معیاری را برای شناسایی ارزندگی سهام شرکتهای سرمایهگذاری معرفی کنیم، میتوان به شاخص قیمت و ارزش خالص داراییها (P/NAV) به عنوان مرسومترین روش اشاره کرد. این نسبت (شاخص) از دو جزء قیمت (P) یا همان ارزش بازاری سهام و ارزش خالص داراییها (NAV) تشکیل شده است.
به گزارش چابک آنلاین، در خصوص محاسبه NAV شرکتها باید توجه داشت که در ابتدا این نسبت توسط کارشناسان رسمی دادگستری و از طریق تعیین ارزش حال سرمایهگذاریها و مجموع داراییهای شرکتها به علاوه ارزش برند و سرقفلی و سایر مزایای عملیاتی شرکت تعیین میشود و در ادامه نیز کارشناسان با برآورد تقریبی ارزش جاری داراییهای دفتری، سرمایهگذاریهای خارج از بورس، طرحهای توسعهای شرکتهای سرمایهپذیر، سود انتظاری سهام تحت مالکیت شرکتها و تغییرات ارزش روز سهام شرکتهای موجود در سبد دارایی شرکتهای سرمایهگذاری سعی در تعیین NAV آنها میکنند. در مدلهای ساده محاسبه NAV، ارزش روز داراییها از ارزش روز بدهیها کسر میشود.
در نهایت از تقسیم قیمت روز سهام به ارزش خالص داراییها عددی به دست میآید که معمولاً آن را در عدد 100 ضرب کرده و به درصد نشان میدهند.
هرچه عدد یا درصد به دست آمده از عدد 100 بالاتر باشد نشان میدهد که سهام آن شرکت ارزندگی کمتری دارد و هرچه این نسبت از عدد 100 کمتر باشد نشاندهنده ارزنده بودن قیمت جاری سهام شرکت است.
البته این نسبت تنها یکی از شاخصهای بررسی ارزندگی سهام در بازار است و بهتر است در کنار دیگر شاخصها بررسی شود.
در جدول زیر30 نماد از مجموع نمادهایی که بهترین P/NAV بازار سهام را در اختیار دارند با یکدیگر مقایسه شده است.