تهران و ایروان 19 سند همکاری اقتصادی امضا کردند
توافق ایران و ارمنستان برای تجارت ۳ میلیارد دلاری
امضای موافقتنامه تجارت آزاد ایران با اتحادیه اوراسیا گام کلیدی دیگری در راستای توسعه مبادلات تجاری ایران با کشورهای همسایه در سال ۱۴۰۲ تلقی میشود.پس از رویداد مذکورکه در اواخر آذر ماه سالجاری رخ داد، آندری اسلپنف وزیر تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا گفت: با امضای موافقتنامه تجارت آزاد ایران و این اتحادیه میزان تجارت دو طرف در گام نخست و در یک بازه زمانی پنج تا هفت ساله به ۱۸ تا ۲۰ میلیارد دلار در سال خواهد رسید.بر اساس این گزارش، اواخر هفته گذشته همزمان با برگزاری هجدهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران و ارمنستان، کمیتههای تخصصی دو کشور در زمینههای توسعه تجارت، همکاریهای گمرکی، حمل و نقل دریایی ایران و غذاودارو برگزار شد. همچنین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ارمنستان در حاشیه برگزاری هجدهمین کمیسیون همکاریهای اقتصادی مشترک دو کشور سند همکاری در ۱۹ حوزه امضا کردند.این مسائل در حالی مطرح است که ارمنستان به عنوان یکی از کشورهای اتحادیه اوراسیا به شمار میآید.
تسهیلات لازم برای عبور کامیون، کالا و مسافر
مهدی ضیغمی، رئیس سازمان توسعه تجارت در اجلاس مذکور گفت: ایران و ارمنستان با داشتن مرز زمینی مشترک میتوانند با توسعه زیرساختهای جادهای و مسیر ترانزیتی به عنوان دروازه اوراسیا عمل کنند.نارک تریان، معاون وزیر اقتصاد ارمنستان، هم در این دیدار افزود: لازم است با برنامهریزی مناسب روند رو به رشدی میان دو کشور در زمینه تبادلات تجاری ایجاد شود؛ همچنین ارمنستان آمادگی کامل دارد در زمینه حمل و نقل و گسترش همکاریهای دوجانبه سرمایهگذاری گستردهای در ایران داشته باشد. خودسیانی، سرپرست دفتر همکاریهای بینالمللی گمرک ایران در این نشست تخصصی با اشاره به اهمیت همکاریهای گمرکی با ارمنستان، بیان کرد: توسعه روابط و همکاریهای گمرکی و تجاری و مسافر با کشور دوست و برادر ارمنستان بسیار ضروری است و در این راستا تمام تسهیلات لازم برای عبور کامیون، کالا و مسافر در نظر گرفته خواهد شد.
نرسس زینالیان، رئیس اداره همکاریهای بینالمللی کمیته درآمدهای دولتی ارمنستان نیز در این نشست با اشاره به ضرورت توسعه مناسبات گمرک ارمنستان با ایران، گفت: در صدد تقویت و توسعه هرچه بیشتر روابط ارمنستان و ایران در حوزههای مختلف هستیم.همچنین میزان تعامل و همکاری و حجم مبادلات aتجاری میان گمرکات مرزی دو کشور بیش از گذشته افزایش مییابد.
رونق صادرات تجهیزات پزشکی ودارو
محمدی، معاون وزیر بهداشت و درمان در این نشست گفت: ایران آمادگی کامل دارد تا محصولات تولیدی دارو و تجهیزات پزشکی در ایران را به کشور دوست، ارمنستان صادر کند.
رئیس سازمان غذا و دارو با اشاره به خودکفایی ایران در زمینه تولید دارو و تجهیزات پزشکی، افزود: ایران از پیشنهاد ثبت داروهای ایرانی در ارمنستان که منجر به صادرات به منطقه اوراسیا شود و همچنین برپایی نمایشگاههای تخصصی دارویی و تجهیزات پزشکی در ارمنستان استقبال میکند.وی با اشاره به ضرورت همکاری دوجانبه در زمینه دارو و تجهیزات پزشکی، تصریح کرد: با تشکیل کارگروه مشترک، بسترهای لازم برای اجرایی شدن سند همکاری فراهم میشود.
هدفگذاری برای افزایش حضور شرکتهای ایرانی
مهر گریگوریان، معاون نخستوزیر جمهور ارمنستان با بیان اینکه ایران یک شریک بسیار مهم برای ارمنستان است، گفت: ایران برای ما فقط یک کشور همسایه نیست، بلکه یک شریک بسیار مهمی است و با ارادهای که برای تعمیق روابط دو کشور داریم سعی میکنیم تمام توافقات را جامه عمل بپوشانیم.
معاون نخستوزیر ارمنستان تأکید کرد: رئیسجمهور اسلامی ایران و نخستوزیر ارمنستان سال ۲۰۲۲ میلادی توافق کردند که حجم مبادلات تجاری دو کشور در گام نخست به یک میلیارد دلار و در گام بعدی به ۳ میلیارد دلار افزایش یابد که این کمیسیون بستر مناسبی باشد برای تحقق هدف است.
وی با اشاره به اینکه در سال گذشته طرحهایی بین دو کشور توافق شد، بیان کرد: میتوان به تمدید قرارداد گاز در برابر برق اشاره کرد؛ همچنین شرکتهای ایرانی عملیات عمرانی پروژه راهسازی آگاراک- کاجاران را به عهده گرفتند و از سوی دیگر پروژه خط سوم انتقال برق که اتمام آن برای ارمنستان اهمیت زیادی دارد.
معاون نخستوزیر ارمنستان ادامه داد: افزایش ظرفیت حمل و نقل و ترانزیت بین دو کشور در دستور کار قرار دارد و نیاز است سازکار جدید برای آن ایجاد شود.
مهر گریگوریان با اشاره به افتتاح سرکنسولگری ایران در قاپان، گفت: این اقدام میتواند ابزاری برای گسترش روابط تجاری باشد؛ همچنین ایجاد سرکنسولگری جمهوری ارمنستان در تبریز هم میتواند برای فعالسازی روابط جدید اقتصادی و تجاری اهمیت بسزایی داشته باشد.
وی با بیان اینکه روابط ایران و ارمنستان فقط دوجانبه نیست، تصریح کرد: برای ارمنستان گذرگاه و مسیر عبوری خلیج فارس به دریای سیاه، گذرگاه شمال و جنوب و راهاندازی محورهای چهارگانه مهم است. معاون نخستوزیر ارمنستان تأکید کرد: دولت ارمنستان از توافق دوجانبه بین ایران و اوراسیا که اواخر سال گذشته میلادی امضا شد، خشنود است و در این رابطه آمادگی همکاریهای لازم با ایران را داریم.
بــــرش
گامی مؤثر در جهش تجاری تهران و ایروان
رئیس سازمان برنامه و بودجه با تأکید بر اینکه ارمنستان، شریک راهبردی در روابط اقتصادی برای ایران است، از توافق دو کشور برای افزایش سطح مبادلات تجاری به ۳ میلیارد در سال دلار خبر داد.
داود منظور در هجدهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران و ارمنستان، اظهار کرد: کشور ارمنستان علاوه بر یک همسایه بسیار مهم، یک شریک راهبردی در روابط اقتصادی و تجاری برای ایران محسوب میشود و از این جهت برگزاری هجدهمین اجلاس کمیسیون همکاریهای مشترک اقتصادی دو کشور برای ما حائز اهمیت است.
وی افزود: برگزاری این اجلاس یک دستاورد مهم در جهت توسعه همکارییهای اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و جمهور ارمنستان محسوب میشود.
معاون رئیس جمهور گفت: مذاکرات بسیار سازنده و خوبی به صورت فشرده در اجلاس مذکور بین دو کشور انجام شده و بیش از ۲۰ دستگاه، وزارتخانه و سازمان دولتی ایران در این مذاکرات حضور داشتند. پیگیری توافقات اجلاس کمیسیون هفدهم که سال گذشته در ایروان انجام شده بود و همچنین زمینههای همکاریهای بیشتر در این سند مورد بررسی قرار گرفت.
منظور تأکید کرد:همچنین در این اجلاس، سندی را امضا کردیم که شامل ۲۱ بند در ۱۹ حوزه مختلف بین ایران و ارمنستان را شامل میشود که سطح همکاریها را برای سال آینده ترسیم میکند.
وی ادامه داد: تشکیل کمیته ویژه یکی از موضوعات مهم در تفاهمنامه جدید است که مقرر شده نشست مشترک کمیته همکاریهای ویژه بعد از ۶ ماه در ایروان برگزار شود.
رئیس سازمان برنامه و بودجه بیان کرد: موضوعات همکاریهای اقتصادی و تجاری در حوزههای سرمایهگذاری، گمرک، مناطق آزاد، حمل و نقل و نفت و گاز جزو کلیدیترین محورهای مورد توافق تهران و ایروان شمارمی آیند.
منظور اظهار داشت: همانطور که معاون نخستوزیر ارمنستان عنوان کرد امضای این سند، میتواند در جهت تعمیق و توسعه روابط دو کشور و رساندن سطح مبادلات به ۳ میلیارد دلار که رؤسای جمهور دو کشور توافق کردند، گام مؤثری برای جهش تجارت دو کشور باشد.