تأمین کامل خرمای ماه رمضان
در راستای تنظیم بازار خرما علاوه بر ذخیرهسازی با تصمیم وزارت جهاد کشاورزی عوارض صادرات خرمای مضافتی نیز از صفر به 50 درصد افزایش یافته و اعمال تعرفه جدید از یک هفته دیگر آغاز میشود و تا پایان خرداد سال آینده ادامه خواهد یافت
میزان تولید خرما در کشور به طور میانگین در سال یک میلیون و 300 هزار تن است که 70 درصد آن دارای مصرف داخلی و 30 درصد دارای مصرف خارجی است. حالا و در شرایطی که به ماه رمضان نزدیک میشویم سازمان تعاون روستایی با خرید خرما از خرماکاران، خرمای مورد نیاز را تأمین کرده است، چراکه بیشترین زمان مصرف خرما در کشور مربوط به این ایام میشود.
ذخیره 900 تن خرما برای تنظیم بازار ماه رمضان
ایوب فصاحت، سرپرست سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران از ذخیرهسازی ۹۰۰تن خرما برای عرضه با نرخ مصوب در روزهای منتهی به ماه رمضان خبر داده و گفته است: در راستای تنظیم بازار خرما علاوه بر ذخیرهسازی با تصمیم وزارت جهاد کشاورزی، عوارض صادرات خرمای مضافتی نیز از صفر به 50 درصد افزایش یافته و اعمال تعرفه جدید از یک هفته دیگر آغاز میشود و تا پایان خرداد سال آینده ادامه خواهد یافت.
وی افزوده است: استانهای مختلف خرمای مضافتی درجهیک را با قیمتی که کارگروه مربوطه در استان تعیین میکند، حداقل 15 درصد زیر قیمت بازار عرضه میکنند و از یک هفته قبل از شروع ماه مبارک رمضان نیز نسبت به توزیع و عرضه خرما اقدام خواهد شد.
فصاحت تصریح کرده است: عرضه خرما تا پایان ماه مبارک رمضان ادامه خواهد داشت و اگر ضرورتی بر تأمین بیشتر این میزان باشد باز هم اقدام لازم صورت خواهد گرفت.
بیشترین میزان مصرف خرما
در ایام ماه رمضان است
محسن رشید فرخی رئیس انجمن ملی خرمای ایران در گفتوگو با «ایران اقتصادی» با اشاره به تأمین خرمای ماه رمضان گفت: بعضی از ارقام خرما تا 60 درصد در سردخانهها موجود هستند که محصول هم متعلق به کشاورزان است. اکنون قیمت خرما متعادل است و نرخ آن در مبدأ بیش از 15 درصد افزایش نداشته است که با توجه به تورم 40 درصدی در کشور بالا نبوده بلکه پایین است.
رشیدفرخی اضافه کرد: دستگاههای نظارتی باید بر اقلام مختلف کالاهای مصرفی در زمانهایی مانند ماه رمضان یا ایام نوروز ورود کنند و با گرانفروشان برخورد نمایند چون قیمتها در مبدأ بالا نیست. بیشترین خرما مورد مصرف ماه مبارک رمضان خرما مضافتی است به عنوان مثال خرمای رطب مضافتی هر کیلو در مبدأ حدود 80 هزار تومان و رطب کبکاب در حدود 55 تا 60 هزار تومان قیمت دارند.
وی تأکید کرد: فروشگاههای زنجیرهای با سود 50 درصد خرما را به فروش میرسانند درحالیکه با عرضه مستقیم و قیمت رقابتی در فروشگاههای زنجیرهای با سود 10 درصد قبل از ماه رمضان میتواند به فروش برسد. عرضه مستقیم خرما در میادین میوه وتره بار میتواند بازار این محصول را تنظیم و واسطهها را حذف کند تا هم خرما با قیمت مناسبی به دست مصرفکننده برسد و هم سودی نیز نصیب کشاورز شود.
رئیس انجمن ملی خرمای ایران درباره بیشترین میزان مصرف خرما در ماه رمضان گفت: 40 درصد از کل مصرف سالانه خرما از یک ماه قبل از ماه رمضان تا پایان این ماه مورد استفاده قرار میگیرد و 60 درصد مابقی هم در دیگر ایام سال استفاده میشود.
رشیدفرخی با اشاره به ضرورت حمایت از خرما کاران گفت: میزان مصرف خرما در زمستان بیشتر از سایر ماههای گرم سال است. با اتمام ماه رمضان به ماه گرم سال وارد میشویم و بعد از آن در اوایل مردادماه خرمای جدید هم به بازار عرضه میشود.
وی درباره جلوگیری از قوانین خلع الساعهای که میتواند به صادرات خرما آسیب بزند، افزود: عربستان سعودی میتواند بازارهدف ما را بلافاصله در اختیار بگیرد چنانچه از طریق آزمون و خطا برای صادرات کشور مشکل ایجاد شود. این در حالی است که معیشت بخشی از استانهای مرزی ما به صادرات خرما متصل است.
یکی از مسائل مهم و از مهمترین اقدامات در زمینه تولید خرما، افزایش میزان صادارت این محصول در جایگاه دومین تولیدکننده خرمای جهان، توسعه فعالیتهای دیپلماسی اقتصادی ایران در دیگر کشورها است تا این محصول راهی بازارهای خارجی شوند.
گردش سالانه صادرات خرما 400 تا 500 میلیون دلار است اما در صورتی که همه دستگاههای ذی نفع و ذی مجموعه با این مسأله همراهی کنند. صادارت خرما میتواند ارزش افزوده بسیار زیادی داشته باشد و با توجه به اینکه قابلیت تبدیل به فرآوردههای مختلف را دارد، انتظار میرود با بازاریابی مناسب، بهتر و بیشتر از گذشته در صادرات و ارزآوری ایفای نقش کند.
در کنار توسعه صنایع بستهبندی، صنایع تبدیلی و فرآوری خرما، از مهمترین راهکارها برای کاهش چالشهای بازار این محصول است که میتواند زمینه راهیابی به بازارهای جهانی و پیدا کردن مشتریهای بینالمللی را فراهم کند.