صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • گفت و گو
  • کلان
  • انرژی
  • راه و شهرسازی
  • بازار سرمایه
  • بازار
  • صنعت و تجارت
  • کشاورزی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره دویست و دو - ۳۰ بهمن ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره دویست و دو - ۳۰ بهمن ۱۴۰۲ - صفحه ۴

وزیر اموراقتصادی و دارایی:

مرحله دوم گمرک هوشمند تابستان آینده اجرایی می‌شود

کاهش ۵۰ درصدی بخشنامه‌ها

وزیر اموراقتصادی و دارایی با بیان اینکه گمرک، از ابتدای تابستان سال آینده، وارد فاز دوم هوشمندسازی خواهد شد، کاهش ۵۰ درصدی تعداد بخشنامه‌ها و دستورالعمل‌های حوزه تجارت خارجی کشور را دستاورد ارزشمندی در تجارت خارجی کشورعنوان کرد.
به گزارش وزارت اقتصاد، سید احسان خاندوزی طی سخنانی در مراسم اختتامیه نشست مدیران ستادی و اجرایی گمرکات کشور و رونمایی از فاز اول گمرک هوشمند، اظهار داشت: مجموع زحماتی که همکاران ما در گمرک جمهوری اسلامی متقبل شدند، امروز ما را به این نقطه رسانده است که بتوانیم نقشی بسیار فعال در انضباط بخشی به فرایند تجارت خارجی کشور ایفا کنیم.
وزیراقتصاد با تأکید بر اینکه ما به هیچ وجه به این دستاورد قانع نیستیم، ادامه داد: بنابراین، نمی‌خواهم بگویم که به نقطه مطلوب رسیده‌ایم؛ اما نسبت به سال گذشته، درهمین ایام، واقعاً می‌شود گفت، گام مهمی رو به جلو برداشته‌ایم.
خاندوزی با اشاره به همکاری بسیار خوب هیأت دولت با وزارت اقتصاد و گمرک جمهوری اسلامی و بیان اینکه، دولت تقریباً با تمام پیشنهادهای این وزارتخانه به منظور اجرایی شدن این پروژه، موافقت کرد، افزود: خوشبختانه دستگاه‌ها و سازمان‌های همجوار گمرک هم بسیار در این ارتباط کمک کردند و از این نظر سال بسیار فعال و اثربخش را پشت سر گذاشتیم.
وزیر اقتصاد با اشاره به کاهش میانگین متوسط زمان فرایند تشریفات گمرکی کشور از حدود ۱۲ روز در یک‌سال پیش به کمتر از هفت روز در سال‌جاری، این موضوع را دستاوردی مهم خواند و تأکید کرد: زمان پاسخگویی توسط گمرک جمهوری اسلامی باید بیشتر از این هم کاهش پیدا کند.
خاندوزی کاهش ۵۰ درصدی تعداد بخشنامه‌ها و دستورالعمل‌های حوزه تجارت خارجی کشور از ۲۳۵ مورد در ۱۰ ماهه سال گذشته به ۱۱۶ مورد در ۱۰ ماهه امسال را دستاورد ارزشمند دیگری عنوان کرد که با تجمیع اطلاعات مربوط به تمام زوایای تجارت خارجی کشور در قالب پنجره واحد تجارت فرامرزی، بخوبی تکمیل شده است. وی یادآور شد: گزارش‌های گمرک جمهوری اسلامی، دیگر مثل گذشته، فقط شامل اطلاعات سنتی کالاهای تجاری کشور نیست.
وزیر اقتصاد با تشکر از همراهی معاون اول رئیس‌جمهور در یک‌سال گذشته گفت: همراهی آقای مخبر با وزارت اقتصاد، کمک کرد که همه دولت را درگیر کرده و به یاری بطلبیم تا بتوانیم همزمان، از گزارش صادرات نفت کشور گرفته تا خدمات فنی مهندسی، برق و کالا‌های تجاری گمرکی را مجموعاً در یک گزارش مدون، داشته باشیم. این گزارش، تبدیل به یک سند پایه و یک ریل‌گذاری خوب برای سال‌های آینده خواهد شد.
خاندوزی عنوان داشت: گمرک جمهوری اسلامی در چهار راه تلاقی تمام دستگاه‌های حوزه تجارت خارجی کشور ایستاده است و اگر تا امروز موفقیتی به‌‌دست آورده است مرهون همکاری تمام بدنه و جبهه دست اندرکار تجارت خارجی کشور است.
وی جبهه مذکور را عبارت از وزارت صمت، خارجه، جهاد کشاورزی، بهداشت و درمان، حوز‌های مربوط به استاندارد و قرنطینه، پلیس امنیت اقتصادی و... عنوان کرد.
وزیر اقتصاد در ادامه با اشاره به افزایش چشمگیر تعداد دستگاه‌های آشکارساز (ایکس ری) در کشور گفت: امیدوارم بتوانیم تا پایان سال آینده تمام رکوردهای گذشته را در حوزه شفافیت و هوشمندی گمرک پشت سر بگذاریم.
خاندوزی همچنین با تأکید بر لزوم وجود یک فرماندهی واحد مرزی در امور تجاری، بیان داشت: این، یک آسیب‌شناسی بسیار جدی است و تا الان تلاش کرده‌ایم که بتوانیم، بخشی از این عدم انسجام را که ضربه و هزینه آن متوجه فعالان اقتصادی است را کاهش دهیم.
وزیر اقتصاد تشریفات گمرکی را یکی از مهم‌ترین مصادیق هزینه مبادله در اقتصاد خواند و گفت: ما اگر بتوانیم این هزینه را کاهش بدهیم، خودبه‌خود موجب کاهش هزینه تمام شده و قیمت و در نتیجه افزایش رقابت‌پذیری و بهره‌وری کالا و خدمات فعال اقتصادی شده‌ایم.
خاندوزی با تأکید بر لزوم تسریع در پیوند پنجره‌های گمرکی خود به کشور‌های همسایه و همسوی جمهوری اسلامی گفت: البته اتفاقات خوبی در این زمینه، از جمله امضای سند جامع اقدام مشترک فیمابین ایران و ترکمنستان و نیز امضای موافقتنامه‌هایی با روسیه و بلاروس رخ داده است.
وزیراقتصاد افزود: محقق کردن هدفگذاری رئیس‌جمهور مبنی بر اولویت دادن به تعاملات اقتصادی با همسایگان و کشور‌های همسو، مستلزم این است که ما بتوانیم پنجره گمرکی خودمان را، به‌صورت برخط، با تمام طرف‌ها و شرکای تجاری به اشتراک گذاشته و همه تغییرات احتمالی را به اطلاع آنها برسانیم.
خاندوزی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: اتفاقی که امروز در مورد بهره‌برداری از پنجره واحد تجارت فرامرزی در امور گمرکی افتاد، ثمره ماه‌ها تلاش بود و امیدوارم که رئیس کل گمرک جمهوری اسلامی و همکاران‌شان، تا پایان بهار سال آینده، این فاز را به پایان برسانند و ما استقرار کامل سامانه گمرکی کشور را در تابستان سال ۱۴۰۳ داشته باشیم.
وی افزود: امیدواریم بتوانیم برای تابستان، وارد فاز ۲ و مجموعه دیگری از خدمات دیگر در سامانه گمرکی کشور بشویم.
وزیراقتصاد عنوان کرد: در ماه‌های اول ورود به وزارتخانه، دستگاه‌های متعدد نظارتی کشور، نسبت به عدم انتقال برخط داده‌ها با سامانه جامع تجارت ابراز نگرانی می‌کردند.
وی افزود: همین نگرانی در کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی، سازمان بازرسی و قوه قضائیه وجود داشت و دغدغه مقام معظم رهبری نیز که قالب بحث مبارزه با قاچاق کالا مطرح می‌کردند نیز اشاره به همین موضوع داشت.
خاندوزی گفت: امروز افتخار داریم که نه تنها آن دغدغه‌ها برطرف شده، بلکه سامانه جدید گمرکی کشور، به درجاتی کاملاً فراتر دست یافته است و درخواستم از دوستان این است که سرعت استقرار و فراگیری سامانه را به حداکثر برسانند تا ان‌شاءالله در پایان بهار، جشن استقرار ۱۰۰ درصدی سامانه جدید گمرکی را در تمام گمرکات کشور، بگیریم.
وزیراقتصاد در ادامه، کمک به گمرک جمهوری اسلامی برای ارتقای ظرفیت پرسنلی و سرمایه انسانی خود را یکی از نقاط اهتمام این وزارتخانه عنوان کرد و گفت: تلاش می‌کنیم، بتوانیم یک نسل تازه نفس را (با نگاه خاص به گمرک هوشمند) در کنار نسل با تجربه گمرک ایران داشته باشیم تا ذخیره‌ای برای سال‌های آینده کشور باشد.
وی تصریح کرد: اصرار من بر این است که حتماً چه در جذب و چه در پرورش نیرو‌ها، افق ۲۰ سال آینده گمرکات کشور را در نظر بگیریم و کاری کنیم که در تراز اهداف و چشم‌انداز جمهوری اسلامی ایران، بتوانیم گمرک پیشرو و الگو و قابل افتخار را همواره به‌عنوان یکی از نهادهای اثربخش تجارت خارجی کشور داشته باشیم.
وی درخاتمه ابراز امیدواری کرد، حرکت جمعی مدیران و کارکنان گمرک جمهوری اسلامی، منجر به این بشود که اگر آیندگان خواستند یادی از دوران تحول گمرک ایران کنند، حتماً این سال‌ها را به‌عنوان یک نقطه عطف در نظر بیاورند.
براساس این گزارش، شب شنبه و با حضور وزیر اموراقتصادی و دارایی، از فاز اول گمرک هوشمند، رونمایی شد. این رونمایی در جریان مراسم اختتامیه نشست مدیران ستادی و اجرایی گمرکات کشور، در محل گمرک فرودگاه مهرآباد و با حضور رسانه‌های جمعی صورت گرفت.
همچنین با حضور وزیر اقتصاد، از دستگاه‌های آشکارساز در چهار گمرک کشور، به‌صورت ویدیو کنفرانس رونمایی شد. دو فقره از دستگاه‌های آشکارساز، از نوع کامیونی، در گمرکات چابهار و لطف‌آباد به بهره‌برداری رسیدند.
دو فقره آشکارساز دیگر نیز از نوع چمدانی بودند که یک دستگاه آن در گمرکات ریمدان و دو دستگاه، در گمرکات میرجاوه، بهره‌برداری شدند.
بنا براین گزارش، با بهره‌برداری از فاز اول گمرک هوشمند، پنجره واحد تجارت فرامرزی در امور گمرکی عملیاتی شده و از طریق این سامانه، امکان کنترل تمامی امور و فعالیت‌های وابسته به گمرک مانند صدور اسناد و ترخیص کالا، ثبت سوابق و برنامه‌ریزی براساس اطلاعات دقیق موجود در این امور، فراهم می‌آید.

جستجو
آرشیو تاریخی