۴ میلیون و ۵۰۰ هزار بیمه شده خاص تحت پوشش تأمین اجتماعی
بر اساس جدیدترین آمارهای مربوط به بیمههای خاص، در حال حاضر تعداد ۴ میلیون و ۴۶۳ هزار و ۹۱۱ نفر به عنوان بیمه شده خاص از خدمات سازمان تأمین اجتماعی برخوردار هستند. بخشی از حق بیمه این گروهها به عنوان سهم کارفرما را دولت پرداخت میکند.
تأمین اجتماعی با ۴۷ میلیون بیمه شده و مستمریبگیر تحت پوشش، در حال حاضر به ۵۳ درصد جامعه خدمات بیمهای، درمانی و بازنشستگی ارائه میدهد که بیمهشدگان خاص بخشی از گروههای دریافتکننده خدمات از این سازمان به شمار میروند.
به گزارش آتیه آنلاین، بیمهشدگان خاص سازمان تأمین اجتماعی تا پایان سال گذشته، حدود چهار میلیون و ۴۶۳ هزار و ۹۱۱ نفر هستند که این گروهها در بخشهای بیمه حرف و مشاغل آزاد یک میلیون و ۷۳۸ هزار و ۶۷۴ نفر، بافندگان ۲۲۶ هزار و ۲۶۸ نفر، رانندگان ۸۳۴ هزار و ۲۲۱ نفر، بیمههای اختیاری ۷۰۱ هزار و ۸۷ نفر، کارگران ساختمانی ۷۰۶ هزار و ۲۶۴ نفر، باربران ۳۷۶۹۵ نفر، کارفرمایان صنفی ۱۹۲ هزار و ۳۰۵ نفر و زنبورداران و صیادان نیز ۲۷۹۸ نفر را شامل میشوند.
همچنین آمارهای مربوط به بیمههای خاص تا پایان سال ۱۴۰۰ نشان میدهد تعداد بیمهشدگان خاص سازمان تأمین اجتماعی در این بازه زمانی به 4 میلیون و ۳۵۵ هزار و ۵۹۳ نفر رسیده بود.
۱۸ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر تحت پوشش صندوقهای بیمهای هستند
وجود ۱۵ میلیون و ۷۰۰ هزار بیمه شده اصلی یکی از مزیتهای مهم برای پرداخت حق بیمه به این سازمان بیمهگر به حساب میآید، همانگونه که محمد محمدی، معاون بیمهای سازمان تأمین اجتماعی نیز به برخی از آمارهای مربوط به حوزه بیمهشدگان اشاره داشته و گفته است: در حال حاضر ۱۸ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر تحت پوشش صندوقهای بیمهای هستند که بیشترین افراد شاغل، تحت پوشش سازمان تأمیناجتماعی هستند و این سازمان ۱۰ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر را در بخش بیمه اجباری تحت پوشش داشته و حدود پنج میلیون نفر نیز بیمهشدگان اختیاری هستند.
او ادامه داد: با این حال آمارها از وضعیت اشتغال در کشور حاکی است مجموع شاغلان رسمی و غیررسمی ۲۳ میلیون نفر هستند که تنها ۱۸ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر تحت پوشش بیمه اجتماعی هستند و در مجموع حدود ۵ میلیون نفر تحت پوشش بیمههای اجتماعی نیستند. یکی از وظایف اصلی و راهبرد سازمان تأمین اجتماعی این است که به هر نحوی این افراد را تحت پوشش قرار دهد.
۱۲ گروه بیمه شده خاص وجود دارد
بر اساس بند «ز» تبصره ۱۷ ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۱ که بیشتر درباره معافیتهای بیمهای بیمهشدگان بدون کارفرما است، این بند همه بیمهشدگان خاص با ۱۲ گروه شامل رانندگان، زنان سرپرست خانوار، مددجویان، کارکنان مراکز توانبخشی، مربیان مهدکودک، زنبورداران، صیادان، قالیبافان، باربران و خادمان مساجد را دهکبندی کرده است.
هیأت وزیران در اجرای حکم مندرج در بند «ز» تبصره ۱۷ ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور درباره نحوه معافیتهای بیمهای بیمهشدگان بدون کارفرما در سازمان تأمین اجتماعی بر اساس دهکهای درآمدی، آییننامه اجرایی این بند از قانون را با هدف ساماندهی اقشار تحت پوشش بیمهای مشمول کمک دولت، به تصویب رساند.
دولت حق بیمه سهم کارفرمایی بیمهشدگان خاص را پرداخت میکند
میرهاشم موسوی، مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی در مورد بیمهشدگان خاص گفت: در این سازمان بیش از 4 میلیون نفر بیمه شده خاص اعم از قالیبافان، بیمه مساجد، هنرمندان، صیادان، باربران و دیگر گروهها تحت پوشش هستند که به موجب قانون، حق بیمه سهم کارفرمایی آنها توسط دولت پرداخت میشود و خدمات بیمهای برای این افراد مشابه سایر بیمهشدگانی است که حق بیمه کامل پرداخت میکنند.
موسوی درباره اضافه شدن بیمه شده جدید به فهرست بیمهشدگان خاص گفت: در سال گذشته طرح پالایش بیمههای خاص اجرا شد و افرادی که منغیرحق تحت پوشش قرار گرفته بودند، از چرخه خارج و تعدادی جایگزین آنها شدند. در مواردی هم که به موجب قانون منابع آنها در بودجه دولت پیشبینی شده بود، بیمه شده جدید جذب شد.
معافیت بیمهای گروههای خاص بر اساس دهکبندی
محمد محمدی، معاون بیمهای سازمان تأمین اجتماعی نیز درباره این قانون گفت: در قانون بودجه سال ۱۴۰۱ بند «ز» تبصره ۱۷ قانون بودجه آمده است که در اجرای ماده ۲۹ قانون الحاق بخشی از مقررات مالی دولت و بند «ت» ماده ۲ قانون برنامه پنجم توسعه مبنی بر ساماندهی و پایداری صندوقهای بیمهای و بازنشستگی و کاهش وابستگی آنها به بودجه عمومی، ساماندهی معافیتهای بیمهای کارگران دارای کارفرما و بیمهشدگان بدون کارفرما انجام میشود.
وی بیان داشت: این گروههای تعیین شده بر اساس دهکبندی انجام شده از معافیتهای بیمهای طبق دهکها بهره برده و بر اساس بند «ز» تبصره ۱۷ قانون بودجه، دهک یک تا چهار از معافیت کامل برخوردار، دهک پنجم سه درصد از دهکهای یک تا چهار کمتر و در نهایت برای رانندگان ۱۰.۵ درصد، سایر گروههای خاص هفت درصد، صیادان، قالیبافان، باربران و خادمین مساجد ۱۷ درصد و دهک ۶ به بعد نیز سه درصد کمتر شده، دهک هفتم هم سه درصد کاهش یافته و در نهایت از دهک هشت به بعد معافیت این گروهها منتفی است.