صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • گفت و گو
  • کلان
  • انرژی
  • راه و شهرسازی
  • بازار
  • صنعت و تجارت
  • کشاورزی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره دویست و پنج - ۰۳ اسفند ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره دویست و پنج - ۰۳ اسفند ۱۴۰۲ - صفحه ۱۰

تاکنون بیش از 14 میلیون تن نهاده دامی وارد کشور شده است

واردات 6.4 میلیارد دلاری نهاده دامی

امین محمودی
روزنامه نگار

نهاده‌های دامی طی سالیان اخیر به عنوان یکی از مهم‌ترین محصولات وارداتی کشورمان شناخته شده که سهم زیادی در تجارت محصولات کشاورزی نیز دارد.
با این حال واردات این محصول در سال گذشته با کاهش 19 درصدی از حدود 17 میلیون و 617 هزار تن به 14 میلیون و 372 هزار تن رسیده بود، به همین منظور می‌توان گفت که واردات این محصول در سال گذشته افتی 3 میلیون و 200 هزار تنی داشته است. هم‌اکنون 75 درصد نیاز بازار مصرف از طریق واردات و 25 درصد آن از طریق تولید داخل نهاده‌های دامی صورت می‌گیرد، این درحالی است که وزارت جهاد کشاورزی به دنبال خودکفایی 50 درصدی در این امر است.
 نهاده دامی به عنوان یکی از اصلی‌ترین عوامل تأثیر‌گذار در قیمت گوشت قرمز، گوشت مرغ، تخم مرغ، شیر و سایر لبنیات محسوب می‌شود که هرگونه نوسان و کمبود آن بازار را دچار اختلال می‌کند. همین دلیل باعث شده دولت سیزدهم و وزارت جهاد کشاورزی در 8 ماهه سال‌جاری نسبت به همین بازه زمانی در سال گذشته نهاده بیشتری وارد کرده‌اند.
 
جزئیات واردات نهاده‌های دامی به کشور
 براساس آمارهای گمرک در 10 ماهه سال‌جاری 14میلیون و 37 هزار تن نهاده دامی به ارزش شش میلیارد و 369 میلیون دلار وارد کشور شده، این درحالی است که در همین بازه زمانی در سال گذشته 12میلیون و 91هزار تن از این کالاهای اساسی به ارزش 5 میلیارد و 928 میلیون دلار وارد کشور شده بود.
 بنابراین می‌توان گفت، واردات انواع نهاده‌های دامی طی این مدت به لحاظ وزنی با رشدی 16درصدی و به لحاظ ارزشی با رشدی 7 درصدی روبه‌رو بوده است.
 درحال حاضر یکی از اصلی‌ترین نهاده‌های دامی مورد نیاز اکثر دامداران، ذرت است، به همین دلیل در 10ماهه سال‌جاری هشت میلیون و  413 هزار و 237 تن و 745 کیلوگرم ذرت دامی به ارزش سه میلیارد و 195میلیون و 272 هزار و 782 دلار وارد کشورمان شده است.
در این بازه زمانی؛ دو میلیون و 28 هزار و 712 تن و 590 کیلوگرم جو به ارزش 707 میلیون و 539 هزار و 991 دلار وارد کشور شده است. همچنین طی 10ماهه سال‌جاری دو میلیون و 330 هزار و 344 تن و 498 کیلوگرم نهاده دامی به ارزش یک میلیارد و 667 میلیون و 950 هزار و 839 دلار وارد کشورمان شده که طی این مدت امارات، انگلستان، ترکیه، سوئیس، عمان و هلند پنج مبدأ واردات دانه سویا به کشور بوده‌اند. همچنین یک میلیون و  264 هزار و 598 تن و 929 کیلوگرم کنجاله سویا به ارزش 798 میلیون و 491 هزار و 128 دلار وارد کشورمان شده است که امارات متحده عربی، انگلستان، ترکیه، چین، سوئیس، روسیه، کانادا، هلند و هندوستان 9 مبدأ واردات کنجاله سویا به ایران بوده‌اند.
۹ کشتی نهاده دامی در کشور تخلیه شد
حسین شیرزاد، سرپرست شرکت پشتیبانی امور دام کشور در این خصوص اظهار کرد: در سه ماه گذشته بیش از 9 فروند کشتی حامل محموله‌های وارداتی این شرکت به وزن تقریبی 500 هزار تن در بندر امام خمینی(ره) تخلیه شده و عملیات حمل 340 هزار تن از محموله‌های فوق پس از ترخیص به نمایندگی‌های استانی شرکت تحویل داده شده است و 160 هزار تن نهاده کنجاله  باقیمانده از محموله‌ها تخلیه شده است و مراحل ترخیص، انتقال و حمل باقی موجودی به مراکز پیش‌بینی شده درحال اجرا است. وی افزود: درحال حاضر بیش از 4 فروند کشتی حامل نهاده کنجاله سویا به وزن تقریبی 260 هزار تن در لنگرگاه بندر امام خمینی(ره) قرار دارد که به محض تأمین شدن ارز مورد نیاز، مراحل ترخیص، پهلودهی و حمل آنها عملیاتی خواهد شد، همچنین خرید نهاده‌های این شرکت به طور مستمر همچنان ادامه دارد. سرپرست شرکت پشتیبانی امور دام کشور با بیان اینکه در ادامه خریدهای گسترده، این شرکت نسبت به خرید کنجاله سویا به میزان 4 فروند کشتی اقدام کرده است، گفت: مرحله بارگیری 2 فروند از این کشتی‌ها در بندر مبدأ روبه‌ اتمام و در مسیر بنادر محل تخلیه در کشور است و 2 فروند کشتی دیگر نیز درحال طی کردن مراحل بارگیری است. وی ادامه داد: خوشبختانه با توجه به حمایت‌های مقام عالی وزارت و اتخاذ تصمیم‌های راهبردی و تلاش مضاعف شرکت، موجودی فعلی و خریدهای صورت گرفته طی دو ماه آینده، کمبودی در تأمین نیاز تولیدکنندگان داخلی به نهاده‌ها و نیز تأمین ذخایر راهبردی بخش کشاورزی نخواهد بود.

نهاده مرغداران به میزان کافی در دسترس است
در همین خصوص کارشناس مسائل کشاورزی و امنیت غذایی به «ایران اقتصادی» گفت: خوشبختانه دولت سیزدهم مقادیری زیادی ارز برای واردات کالاهای اساسی در نظر گرفت به طوری که شاهد آن هستیم که کمبودی در این بازارها هویدا نیست.
مهدی سروی افزود: در برخی از محصولات همچون برنج و گندم با توجه به افزایش تولید داخل نیاز به واردات زیادی نبود اما در زمینه نهاده دامی، آمارها گویای آن است که واردات آنها در سال‌جاری با افزایش خوبی روبه‌رو بوده است.
این کارشناس مسائل کشاورزی و امنیت غذایی اظهار کرد: طبیعتاً با این روند نهاده‌های دامی مورد نیاز دامداران و مرغداران تأمین شده و مشکلی در تولید مرغ، تخم‌مرغ، گوشت قرمز و... وجود نخواهد داشت که این امر می‌تواند به آرامش این بازارها و تأمین امنیت غذایی کمک شایانی کند.

جستجو
آرشیو تاریخی