صندوق بین المللی پول:
افزایش تولید نفت ایران فراتر از انتظارات بود
صندوق بینالمللی پول افزایش برآورد خود از رشد اقتصادی ایران را ناشی از افزایش بیش از انتظار تولید نفت ایران عنوان کرد. صندوق بینالمللی پول درگزارشهای دورهای که ازبرآورد شاخصهای کلان اقتصادی کشورهای جهان منتشر میکند، اخیراً رشد اقتصادی ایران را نسبت به پیشبینیهای خود با افزایش قابل توجهی همراه دانسته است.
براساس برآورد جدید این نهاد بینالمللی، رشد اقتصادی ایران در سال ۲۰۲۳ با افزایش قابل توجه نسبت به سال قبل از آن به ۵,۴ درصد رسیده است. هرچند که صندوق بینالمللی پول پیش ازاین برآورد کرده بود رشد اقتصادی ایران در سال ۲۰۲۳ به ۳ درصد خواهد رسید. صندوق بینالمللی پول همچنین پیشبینی خود را از رشد اقتصادی ایران در سال ۲۰۲۴ نسبت به گزارش سه ماه پیش خود افزایش داده و به ۳,۷ درصد رسانده است.
درگزارش ماه اکتبر ۲۰۲۳ این سازمان رشد ۲,۵ درصدی برای اقتصاد ایران طی سال ۲۰۲۴ پیشبینی شده بود.
صندوق بینالمللی پول درگزارشی که درباره وضعیت اقتصادی کشورهای منطقه خاورمیانه وشمال آفریقا منتشرکرده به موضوع افزایش رشد اقتصادی ایران نسبت به پیشبینیها اشاره کرده و دلیل آن را افزایش بیش از انتظار تولید نفت ایران عنوان کرده است.
براساس دادههای صندوق بینالمللی پول، تولید نفت ایران درسال جدید میلادی از 2.7 میلیون بشکه در روزعبورکرده که 700 هزار بشکه بیشتر ازسال 2020 (دولت گذشته) است. ایران با افزایش ۳۳۰ هزار بشکهای تولید روزانه نفت درسال ۲۰۲۳ رکورددار افزایش تولید نفت در میان اعضای اوپک در این سال شده است.
اداره اطلاعات انرژی امریکا درجدیدترین گزارش خود، متوسط تولید نفت ایران درسال میلادی گذشته را ۲ میلیون و ۸۷۰ هزار بشکه درروزاعلام کرده است.
براساس این گزارش ایران با وجود تداوم تحریمهای غیرقانونی امریکا رکورددارافزایش تولید نفت در میان اعضای اوپک در سال ۲۰۲۳ بوده است. از۱۲ عضو اوپک ۷ کشور با کاهش تولید دراین سال مواجه شدهاند و تولید یک کشور ثابت مانده و ۴ کشور دیگر از جمله ایران با افزایش تولید مواجه شدهاند.
دولت سیزدهم در مرداد ۱۴۰۰ در حالی کار خود را آغاز کرد که میانگین فروش نفت به ۳۰۰ هزار بشکه در روز کاهش یافته بود اما آمار مؤسسات بینالمللی نشان میدهد ایران توانسته میانگین فروش نفت را تا پایان سال ۲۰۲۳ با افزایش ۹۰۰ هزار بشکهای به حدود ۱,۳ میلیون بشکه در روز برساند. گزارشها هم نشان میدهند که در فصل پاییز رشد اقتصادی بدون نفت ۲,۵ درصد و رشد اقتصادی بخش نفت و گاز ۲۱,۸ درصد بوده است. صنعت نفت به عنوان پیشران توسعه اقتصادی کشور، پس از آغاز به کار دولت سیزدهم توانست با افزایش قابل توجه تولید نفت و فتح بازارهای جدید صادراتی، کسری ۴۵۰ هزار میلیارد تومانی بودجه را جبران کند و سبب رونق اقتصاد و صنعت کشور شود.