سهم 20 درصدی کاریابیها از اشتغال کشور
گسترش مراکز کاریابی در دو سال و نیم اخیر و راهاندازی سامانه جست و جوی شغل، افزایش اشتغال را موجب شده است
مراکز کاریابی و دفاتر مشاوره شغلی پل ارتباطی بین کارجویان و کارفرماها هستند تا بر اساس نیاز کارفرمایان، افراد جویای شغل را در رستههای مختلف شغلی و بر اساس توان و استعدادشان مشغول به کار کنند. این مراکز، نقش مهمی در اشتغال و بهبود وضعیت بازار کار کشور و تنظیم عرضه و تقاضای نیروی کار دارند.
و این مسأله از موضوعات مهمی است که مورد توجه همگان و بویژه دولتهاست. وجود آمار و اطلاعات دقیق و بهنگام از وضعیت بازار کار کشور و همچنین برقراری ارتباط مناسب بین کارجویان و کارفرمایان از جمله مباحثی هستند که در بکارگماری و اشتغال بیکاران نقش بسزایی داشته و اغلب محققان و دستاندرکاران بخشهای مختلف اقتصادی توجه ویژهای به آن مبذول داشتهاند.
در کشورمان مراکز کاریابی دولتی، غیردولتی و همچنین دفاتر مشاوره شغلی، خدماتی را در حوزه اشتغال و تأمین نیروی کار ارائه میکنند که طبق آخرین آمارها سهم 20 درصدی در گماشتن افراد جویای کار در مشاغل مختلف دارند، این در حالی است که جذب نیروی کار توسط این شرکتها در سایر کشورها 2 برابر کشورمان است.
طبق آخرین آمار مرکز برنامهریزی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در سال گذشته، یک هزار و 300 مرکز کاریابی داخلی و ۱۹۸ کاریابی خارجی غیردولتی در کشور فعالیت میکنند که در مجموع تعداد این کاریابیها به یک هزار و 543 مورد میرسد همچنین تعداد کل مراکز خدمات اشتغال و دفاتر کاریابی خصوصی در سال گذشته یک هزار و ۵۴۳ مرکز بوده که ۴۵ مرکز مربوط به مرکز خدمات اشتغال (کاریابی دولتی) و یکهزار و ۴۹۸ مرکز کاریابی خصوصی(کاریابی داخلی و خارجی) بوده است که بر اساس آخرین آمارها، بیشترین تعداد مؤسسهها و دفاتر کاریابی به استانهای تهران و خراسان رضوی اختصاص دارد.
این مراکز کاریابی از طرق مختلف آگهی استخدامی در روزنامهها و فضای مجازی اقدام به شناسایی نیروی کار میکنند و زمینه اشتغال آنها را در مشاغل مختلف فراهم میکنند. این مراکز برای متقاضیان جویای کار در شغلهای موقت، تماموقت یا پارهوقت اقدام به شناسایی فرصتهای شغلی میکنند. بر این اساس، افراد جویای شغل به کاریابیها مراجعه کرده و نسبت به توان و استعدادی که دارند فرایند ثبتنام و جست و جوی شغل را انجام میدهند؛ از سوی دیگر کارفرمایان نیز به این مراکز مراجعه کرده و بر اساس بنگاه اقتصادی و تولیدی نیازهای نیروی بازار کار را اعلام میکنند.
راهاندازی سامانه جست و جوی شغل در دولت سیزدهم
همچنین سامانه جست و جوی شغل از سوی معاونت توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در دولت سیزدهم طراحی و ارتقا یافته است که منجر میشود تا افراد به صورت مجازی و اینترنتی اقدام به جست و جوی شغل کنند. در این سامانه مراکز کاریابی پل ارتباطی بین کارفرمایان و کارجویان هستند.
این سامانه با هدف کاهش زمان و هزینههای جستوجوی شغل، بهبود و انسجام در عملکرد کاریابیها و رشد نرخ اشتغال کشور و افزایش رضایتمندی ذینفعان راهاندازی شده است. خدمات این سامانه در زمینه معرفی فرصتهای شغلی، شناسایی افراد آماده به کار و تطبیق شغلی است ضمن اینکه این سامانه امکان انجام نظارتهای عالیه بر عملکرد کاریابیها و کاهش تخلفات احتمالی را افزایش میدهد و در نتیجه منجر به بهبود عملکرد نقشآفرینان حوزه بازار کار میشود. افراد متقاضی کار میتوانند در سامانه جستوجوی شغل نامنویسی کرده و فرصتهای شغلی موجود را بررسی و در صورت تأیید کارفرما مراحل مصاحبه و پذیرش را دنبال کنند. این سامانه دارای بخش دیگری با عنوان کارفرمایان است که در آن بخش کارفرمایانی که به دنبال جذب نیروی کار ماهر در بخشهای مختلف هستند با ثبتنام در سامانه، رزومههای مختلف را مشاهده خواهند کرد. از این رو تمام کارفرمایان و جویندگان کار با مراجعه به نشانی https://shoghl.mcls.gov.ir میتوانند از مزایا و خدمات سامانه استفاده کنند.
جذب 44 هزار نفری نیروی کار توسط کاریابیها در بازار کار
معاونت برنامهریزی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی سال گذشته آماری از وضعیت کاریابیها و جذب نیروی کار اعلام کرد که بر این اساس، تعداد کل جویندگان کار ثبتنام شده در سال قبل، ۱۶۰ هزار و ۸۲۴ نفر بوده است که از این تعداد ۱۴۵ هزار و ۳۲ نفر به ثبتنام در مراکز کاریابیهای خصوصی و ۱۵ هزار و ۷۹۲ نفر به ثبتنام در مراکز خدمات اشتغال یا کاریابیهای دولتی اقدام کردند. همچنین تعداد افرادی که از طریق کاریابیهای خصوصی جذب بازار کار شدهاند در سال گذشته ۴۳ هزار و ۹۹۰ نفر بوده است.
بــــرش
نحوه فعالیت مراکز کاریابی
مراکز کاریابی نه تنها برای کارفرمایان در داخل کشور اقدام به جذب نیروی کار میکنند بلکه برخی از این کاریابیها خدمات بینالمللی نیز ارائه میدهند و اقداماتی برای اعزام نیروی کار به بنگاههای اقتصادی و تولیدی در خارج از کشور میکنند که در این بین بعضی از مراکزغیرمجاز اقدام به کلاهبرداری یا سوءاستفاده از کارجویان کرده و از این طریق پولهای هنگفت به جیب میزنند. دفاتر کاریابی با مجوز وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی راهاندازی میشود و این دفاتر در مقابل خدمات و مشاوره شغلی که ارائه میدهند حقالزحمهای را از جویندگان کار دریافت میکنند، ضمن اینکه مرکز خدمات اشتغال (کاریابی دولتی)، واحدی سازمانی تحت پوشش وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است که خدمات راهنمایی و مشاوره شغلی و کاریابی را برای جوینده کار و کارفرما به صورت رایگان ارائه میکند.