شروع روند صعودی بازار سهام پس از فروکش کردن طوفان شایعات
پولهای درشت حقیقی در کف رینگهای معاملاتی
سعید رشیدینوبندگانی
روزنامه نگار
بازار سهام سومین روز از معاملات هفته جاری را با سبزپوشی اکثرنمادها و رشد شاخصهای بورس و فرابورس به پایان رساند.
هرچند در جریان معاملات روز دوشنبه میزان ورود پول حقیقی و ارزش معاملات خرد افزایش یافت، اما آمار نشان میدهد تعداد سفارشات فروش از طرف کدهای حقیقی بیش از 4 برابر سفارشات خرید آنها بوده است و حقوقیها نیز تعداد سفارشات خرید خود را افزایش دادهاند.
این آمار نشان میدهد در معاملات روز دوشنبه (مانند روز یکشنبه) یک جریان تقاضای قدرتمند از طرف کدهای حقیقی و برخی کدهای حقوقی به حمایت از بازار پرداخته و به اصطلاح در این روز شاهد ورود پولهای درشت به بازار بودهایم.
از نظر کارشناسان ورود پول درشت به بازار میتواند در ادامه معاملهگران خرد را نیز با خود همراه کند و این موضوع شرایط را برای شروع یک موج صعودی ادامه دار در بازار مهیا میکند؛ روندی که درحال حاضر از طرف شاخصهای بنیادی بازار نیز حمایت میشود و با توجه به رشد تولید و فروش صنایع تولیدی و افزایش حاشیه سود صنایع خدماتی به نظر میرسد تاپایان سالجاری بیش از پیش بهبود یابد.
به گفته کارشناسان، درحال حاضر نسبت قیمت به درآمد بازار در محدوده عدد 9 قرارگرفته که با توجه به نزدیکی تاریخ مجامع بسیاری از نمادهای بزرگ بازار، یک محدوده مطلوب و ارزنده است.
این شاخص در برخی صنایع مانند فرآوردههای نفتی، تولید کود و ترکیبات نیتروژن، بانکها و مؤسسات اعتباری و صنایع نیروگاهی و تولید برق زیر عدد 8 و تا عدد 5 نیز کاهش مییابد که سطح ارزندگی سهام این گروههای معاملاتی را نشان میدهد.
دراین خصوص لازم به ذکر است که فعالین بازار در تصمیم گیریهای خود مجموعهای از عوامل را مورد بررسی قرار میدهند و اکتفای صرف به یک شاخص تکنیکال و بنیادی نمیتواند کمک چندانی به تصمیمگیری سرمایهگذاران خرد کند.
دراین راستا کارشناسان همواره به افراد توصیه میکنند برای حفاظت از داراییهای خود از زیان ناشی از هیجانات بازار، از راه غیر مستقیم و از طریق خرید واحد صندوقها یا شرکتهای سبدگردانی، به معاملات سهام و سایر ابزارهای معاملاتی بازار سرمایه وارد شوند.
رشد 39 هزار واحدی شاخص بورس طی دو روز گذشته
با احتساب افزایش 26 هزارواحدی شاخص کل بورس درپایان معاملات روز دوشنبه، مجموع رشد شاخص طی دو روز متوالی به 39 هزار واحد رسید تا بازدهی نماگر اصلی بازار از ابتدای تیرماه مثبت شود.
در پایان معاملات دیروز، شاخص کل بورس با ثبت بازدهی 1.21 درصدی، در محدوده 2 میلیون و 183 هزار واحد به پایان رسید.
شاخص کل فرابورس نیز حدود 264 واحد ارتفاع گرفت و جایگاه خود را بالای 28 هزارواحد تثبیت کرد.
در این روز 586 نماد معامله شده در بازار به رنگ سبز درآمدند و 137 نماد نیز درصف خرید قرار گرفتند.
حدود 230 میلیارد تومان پول حقیقی به معاملات سهام وارد شد و ارزش معاملات خرد نیز باثبت عدد 7 هزار و 600 میلیارد تومانی بالای میانگین 10 روز گذشته قرارگرفت.
قرارگرفتن ارزش معاملات خرد بالاتر از میانگین 10 روز گذشته و ورود پول حقیقی از مواردی است که میتواند تداوم روند صعودی قیمت سهام در بازار را تأیید کند.
شایعات در بازار کاهش یافت؛ شاخص صعودی شد
طی دوهفته گذشته معاملات بازار سهام تحت تأثیر انتشار برخی اخبار قرار گرفت و بالاگرفتن اظهارات ضدونقیض درفضای مجازی، انتظارات معامله گران کم تجربه را منفی کرد.
اخباری که با توجه به نحوه و زمان افشای آنها میتوان گفت، به صورت هدفمند انتشار یافتند.
به عنوان مثال انتشار لیست قیمت فرآوردههای ویژه پالایشگاهی با نرخ دلار بالای 39 هزار تومانی که مُهر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت در آن دیده میشد یا انتشار اخباری مبنی بر تصویب افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها و نرخ انرژی پالایشگاهها در اردیبهشت ماه که تکذیب وزیر امور اقتصادی و دارایی و مدیران شرکتها را به دنبال داشت، از جمله موارد مهمی بود که با انتقادات شدید فعالان بازار روبهرو شد و جو معاملات بازار را منفی کرد.
با این حال درپی فروکش کردن این شایعات، بازار باردیگر با افزایش قیمت و ارتفاع شاخصها روبه رو شد.
انتشار هدفمند برخی اخبار، آنهم در زمانی نزدیک به تاریخ برگزاری مجامع سالیانه و پرداخت سود شرکتها، موضوع مهمی است که انتظار میرود از طرف نهادهای ناظر بر بازار مورد توجه قرار گیرد.