صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • گفت و گو
  • کلان
  • انرژی
  • راه و شهرسازی
  • بازار سرمایه
  • بازار
  • صنعت و تجارت
  • کشاورزی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره دویست و ده - ۱۲ اسفند ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره دویست و ده - ۱۲ اسفند ۱۴۰۲ - صفحه ۱۰

مصرف سرانه گوشت قرمز هر ایرانی 9 کیلو و 600 گرم است

دروغ خام درباره نصف شدن مصرف گوشت قرمز

امین محمودی
خبرنگار

 طی سال‌های اخیر با توجه به افزایش قیمت نهاده‌های دامی به تبع جنگ اوکراین و تداوم تورم جهانی که شاهد آن بودیم، بازار کشورمان نیز شاهد نوسان قیمت گوشت قرمز بود.
از طرف دیگر خشکسالی و تداوم تغییرات آب و هوایی در سراسر کشور نیز به این مسأله دامن زده است.
با این حال طی 2 سال اخیر دولت سیزدهم با اجرای برنامه‌های متنوع درصدد آن بوده که به سفره خانوارها آسیبی وارد نشود تا دهک‌های پایین جامعه بتوانند کالاهای اساسی مورد نیاز خود از جمله گوشت قرمز را خریداری کنند.
به‌طوری که از طرفی در بخش تولید شاهد افزایش چشمگیر واردات نهاده‌های دامی به کشور بودیم و از طرف دیگر تولید گوشت قراردادی در بین عشایر و روستائیان به مرحله اجرا رسیده و شاهد فعال‌سازی واحدهای غیرفعال دامی توسط وزارت جهاد کشاورزی هستیم.
به صورت مکمل نیز دولت سیزدهم تلاش کرده تا با طرح‌هایی از جمله کالابرگ الکترونیکی پس از اصلاح ارز ترجیحی و کالابرگ فجرانه به این مهم را جامه عمل بپوشاند.
با این حال اما پر واضح است که تولید گوشت قرمز در کشورمان در شرایط فعلی جوابگوی مصرف داخلی نیست از این‌رو دولت سیزدهم طی سال‌جاری واردات گوشت قرمز را به بالاترین حد ممکن رسانده و تاکنون بیش از 100 هزار تن گوشت قرمز وارد کرده است.
این گوشت‌های قرمز منجمد وارداتی بلافاصله و با قیمت هر کیلوگرم 220 هزار تومان در بین ادارات مختلف و در فروشگاه‌های زنجیره‌ای و گوشت‌های گرم وارداتی نیز با قیمت 290 تا 310 هزار تومان به ازای هر کیلوگرم توزیع شده است.
با این حال اما شاهد آن بودیم که برخی از رسانه‌ها معاند همواره سعی کرده‌اند با فضا‌سازی گسترده و پوشش انتشار اخبار کذب و بعضاً ناقص خود، باعث کاهش شدید مصرف سرانه این کالای اساسی شوند.
به طوری که در ابتدا از قول مهدی سروی، کارشناس امنیت غذایی آورده شد که مصرف سرانه گوشت قرمز سه دهک پایین جامعه تنها 700 گرم است.
این درحالی است که این کارشناس اقتصادی عنوان کرده بود در سال ۱۴۰۱ میانگین سرانه مصرف گوشت قرمز ۸.۲ کیلوگرم بوده که نسبت به سال ۱۴۰۰ حدود ۳۵ درصد افزایش یافته است. همچنین میانگین مصرف سه دهک پایین درآمدی برای هر نفر از ۱.۵ کیلوگرم در سال ۱۴۰۰ با حدود ۱۱۳ درصد افزایش به ۳.۲ کیلوگرم در سال ۱۴۰۱ رسیده است.
در اواخر ماه گذشته نیز شاهد آن بودیم که بسیاری از رسانه‌های معاند از قول افشین صدردادرس؛ مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک، گفته بودند که مصرف سرانه گوشت قرمز که در سال گذشته باید به 12 کیلوگرم برسد هم‌اکنون به نصف این میزان رسیده است.
این درحالی است که این مقام صنفی در گفت‌و‌گو با خبرنگار «ایران اقتصادی» اعلام کرد که میزان کشتار دام در کشتارگاه‌های غیررسمی (روستائیان، عشایر و...) که معمولاً 10 تا 30 درصد میزان کشتار در کشتارگاه‌های رسمی را دارند، در گفت‌و‌گو با رسانه‌ها از قلم انداخته است.
صدردادرس در این خصوص می‌گوید: همواره آمارهای زیادی درخصوص مصرف سرانه گوشت قرمز در کشور مطرح می‌شود که این آمارها که بعضاً از سوی کارشناسان مختلف، مرکز پژوهش مجلس شورای اسلامی، وزارت جهاد کشاورزی و انجمن‌ها و اندیشکده‌های مختلف عنوان می‌شود.
وی افزود: با این حال مصرف سرانه گوشت قرمز نیازمند آمارهای واردات گوشت قرمز (اعلام شده رسمی توسط گمرک)، میزان کشتار دام در کشتارگاه‌های رسمی (اعلام شده توسط مرکز)، پیش‌بینی میزان کشتار دام در بین روستائیان، عشایر یا همان کشتارگاه‌های غیررسمی، میزان صادرات گوشت قرمز و صادرات دام زنده دارد.
مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک تصریح کرد: براساس گزارشات مرکز آمار در سال گذشته 598 هزار تن گوشت قرمز در کشتارگاه‌های رسمی کشور تولید و به بازار عرضه شده است، از طرف دیگر میزان واردات گوشت در سال گذشته به 48 هزار و 500 تن گوشت قرمز می‌رسد.
صدر دادرس خاطرنشان کرد: در سال گذشته همچنین شاهد آن بودیم که صادرات گوشت قرمز صورت نگرفته ولی 15 هزار و 580 تن دام زنده صادر شده که اگر ضریب بازدهی لاشه آنها را 45 درصد در نظر بگیریم می‌توان گفت 7 هزار و 146 تن گوشت قرمز از کشور صادر شده است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: به همین دلیل اگر جمعیت کشورمان را 85 میلیون نفر بدانیم، مجموع این اعداد تقسیم بر جمعیت نشان می‌دهد سرانه مصرف گوشت قرمز 7.5 کیلوگرم است.
این مقام صنفی در ادامه یادآور شد: با این حال مراجع مختلف عدد میزان تولید گوشت قرمز در کشتارگاه‌های غیررسمی را نیز درنظر می‌گیرند که اگر آن را 10 درصد میزان کشتار در کشتارگاه‌های رسمی درنظر بگیریم، 59 هزار و 800 تن و اگر آن را 30 درصد اعلامی وزارت جهاد کشاورزی در نظر بگیریم، 179 هزار و 400 تن گوشت قرمز در کشتارگاه‌ها تولید شده است.
صدردادرس بیان کرد: بنابراین سرانه مصرف گوشت قرمز همراه با محاسبه 10 درصدی میزان کشتار غیررسمی نسبت به میزان کشتار رسمی درنظر بگیریم 8 کیلو و 225 گرم، و اگر با محاسبه 30 درصدی میزان کشتار غیررسمی نسبت به میزان کشتارگاه‌های رسمی درنظر بگیریم، 9 کیلو و 630 گرم می‌شود.
به همین دلیل به نظر می‌رسد رسانه‌های معاند تلاش می‌کنند به وسیله لجن‌پراکنی از طریق رسانه‌های خود و با ایجاد شایعات به امنیت غذایی کشورمان لطمه وارد کنند.

جستجو
آرشیو تاریخی