بانک مشترک ایران- سوریه در آستانه تأسیس
تجارت بخش خصوصی تهران - دمشق رونق میگیرد
سوریه با توجه به شرایط ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیک خود در نقطه اتصال سه قاره آسیا، اروپا و آفریقا قرار دارد و میتواند دروازه ورود تجار کشورمان به بازارهای این سه قاره باشد. از همینرو همکاری اقتصادی و تجاری با این کشور میتواند فرصت بینظیری باشد بخصوص اینکه دو کشور از مدتها پیش سیاست دلارزدایی را در دستور کار خود قرار دادهاند. این مسائل در حالی مطرح است که روز گذشته همایش معرفی فرصتهای ورود به بازار سوریه توسط سازمان توسعه تجارت برگزار شد.
تمرکز ویژه بر توان بخش خصوصی
علی اصغر زبردست نایب رئیس اتاق مشترک ایران و سوریه گفت: اتاق مشترک ایران و سوریه جلسات زیادی در سالهای اخیر برگزار کرده است و به نظر میآید که توافقات انجام شده به مرحله اجرا نزدیک شوند. وی با برشمردن برخی مشکلات پیشروی تجارت دو کشور، تصریح کرد: بحث اصلی مشکلات در نقل و انتقالات پولی است، بر این اساس بانک مرکزی ایران با تأسیس بانک مشترک موافقت و مجوز تأسیس را صادر کرده است و باید بانک سوریه در این زمینه همکاری را بیشتر کند.همچنین توافقات بین ایران و سوریه از سوی دولتها انجام میشود، اما بخش خصوصی آنها را اجرا میکند.
زبردست با بیان اینکه هزینه حمل ونقل و رفت و آمد به سوریه است، ادامه داد: بازگشایی مرز زمینی حایز اهمیت است علاوه بر این بخش خصوصی سوریه علاقه دارد که تجارت برد-برد شود و آنها نیز امکان برگزاری نمایشگاه را داشته باشند. درست است که در کیش تجار سوریه نمایشگاه برگزار کردند اما آنها خواستار برگزاری نمایشگاه در تهران هستند.
نایب رئیس اتاق مشترک ایران و سوریه بیان کرد: حجم واردات سوریه حدود 5 میلیارد دلار است این در حالی است که حجم تجارت ایران با این کشور حدود ۲۵۰ تا ۲۷۰ میلیون دلار است و به نظر میرسد برای توسعه روابط اقتصادی باید از توان بخش خصوصی نیز بهره بگیریم.
منطقه آزاد مشترک ایجاد میشود
بر اساس این گزارش، شفیق دیوب، سفیر سوریه در ایران با حضور در همایش مذکور گفت: ایران و سوریه در میدان جنگ همکار بودند و شایسته است که در مسیر بازسازی نیز همراه هم باشند. وی با اشاره به اجرای بخش اعظم توافقنامههای دو کشور، بیان کرد: دولت سوریه با هدف توسعه زیرساختها یکسری اولویتهای اقتصادی را در نظر گرفته است. دولت سوریه پروژههای باهدف بهبود اقتصادی مردم در نظر گرفته است که مهمترین پروژههای سوریه مواردی نظیر توسعه و بازسازی کارخانههای آسیب دیده، بازسازی نیروگاههای برق تجدیدپذیر، ایجاد خطوط تولید داروهای حساس و احداث شهرکهای مسکونی است. وی با تأکید بر اینکه در سوریه صدها و شاید هزاران پروژه موجود است، تأکید کرد: این پروژهها از طریق وزارت خارجه به دوستان ایرانی ابلاغ خواهند شد. در قانون ۱۸ سوریه تصمیمات گمرکی قابل توجهی گرفته شد که این تصمیمات محدود به تجار سوری نیست و تجار غیر سوری نیز میتوانند از آن بهره بگیرند. دروازههای سوری جهت ورود سرمایهگذاری در این کشور باز است، آماده هستیم تسهیلات لازم را جهت همکاری دو کشور افزایش بدهیم.
وی با اشاره به تلاش برای تأسیس بانک مشترک، ادامه داد: بسیاری از تعرفههای گمرکی حذف و صفر شدهاند، همچنین بنده از شرکتهای ایرانی دعوت میکنم که در مناقصههای سوریه مشارکت کنند. تلاش داریم که در استان حمص سوریه منطقه ویژه آزاد ایجاد کنیم، این اقدام گامی در راستای بهبود اقتصاد کشور است.
دیوب با اشاره به اهمیت شرکت در نمایشگاههای دو کشور، بیان کرد: نمایشگاهها مهمترین وسیله برای معرفی کالاهای دو کشور هستند، باید دایره فعالیت اقتصادی گستردهتر شود. برای توسعه فعالیتهای اقتصادی، بخش خصوصی نیز باید ورود و همکاری ایجاد کند.
فرصت ۵ میلیارد دلاری
مدیرکل غرب آسیای سازمان توسعه تجارت هم با بیان اینکه همکاری اقتصادی ایران و سوریه وارد مرحله جدیدی شده است، گفت: اکنون یک بازار ۵ میلیارد دلاری پیش روی ایران قرار دارد و سوریه نیز به دنبال گسترش همکاری با ایران است.
عبدالامیر ربیهاوی تأکید کرد: ما به عنوان سازمان توسعه تجارت ایران که متولی بخش تجارت خارجی کشور است با دبیرخانه کمیسیون مشترک دو کشور، سفرا و وزارت خارجه برنامههایی را برای توسعه اقتصادی دو کشور ارائه کردیم.
مدیرکل غرب آسیای سازمان توسعه تجارت ایران بیان داشت: مهمترین برنامه ما حضور در نمایشگاههای بینالمللی سوریه است و برای افرادی که قصد ورود به بازار سوریه دارند فرصتی است که خودشان را معرفی کنند. ربیهاوی ادامه داد: یکی از مهمترین روشهای حضور در بازار سوریه شرکت در نمایشگاه بینالمللی این کشور است. حجم تجارت سوریه با جهان ۶ میلیارد دلار است که یک میلیارد صادرات و ۵ میلیارد واردات دارد.