صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • گفت و گو
  • کلان
  • راه و شهرسازی
  • انرژی
  • بازار
  • صنعت و تجارت
  • کشاورزی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره دویست و چهارده - ۱۶ اسفند ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره دویست و چهارده - ۱۶ اسفند ۱۴۰۲ - صفحه ۴

رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران مطرح کرد

تثبیت قیمت برنج، روغن شکر و حبوبات

نفیسه امامی
روزنامه نگار

 به طور معمول هر سال با نزدیک شدن به ایام پایانی سال و ماه رمضان میزان مصرف کالاهای اساسی و مواد غذایی رو به افزایش می‌گذارد که در صورت عدم درنظر گرفتن تمهیدات لازم افزایش تقاضا در کنار کاهش عرضه، می‌تواند به گرانی کالا و ایجاد نوسان در بازار اقلام خوراکی منجر گردد.
اتحادیه بنکداران و عمده‌فروشی‌های بازار که با یک هزار و ۵۰۰ عضو دارای پروانه کسب در رسته توزیع کالاهای اساسی قرار دارند، به عنوان یکی از واحدهای اصلی تأمین و توزیع کالاهای اساسی است که محصولات غذایی را به صورت عمده تأمین و با قیمت‌های مصوب عرضه می‌کند و حالا در آستانه نوروز و ماه رمضان نقش جدی‌تری در توزیع مناسب کالاهای اساسی ایفا می‌کند.
اتحادیه بنکداران از سال گذشته تاکنون طی مکاتباتی که با وزارت جهاد کشاورزی و اتاق اصناف داشت، قول‌های مساعدی برای تأمین کالا و توزیع آنها در راستای جلوگیری از افزایش قیمت‌ها در بازار را دریافت کرد و این دو نهاد هم همکاری‌های لازم را با این اتحادیه داشتند.
وزارت جهاد کشاورزی برای توزیع مناسب و بموقع کالاهای اساسی صنف بنکداران مواد غذایی را به عنوان رسته عمده‌فروشی‌های بازار در ابتدای این زنجیره درنظر گرفت تا اعضای این اتحادیه و بخشی از مردم که از بازار کالاهای اساسی خود را تأمین می‌کنند، از قیمت‌های مصوب بهره‌مند شوند.
برای تشریح بیشتر اقدامات این اتحادیه در راستای ثبات قیمت کالا در بازار گفت‌و‌گویی را با رضا کنگری رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران داشته‌ایم که در ادامه آمده است.
 
وضعیت بازار کالاهای اساسی در آستانه ماه رمضان و عید نوروز چگونه است؟
موجودی همه کالاهای اساسی به وفور موجود است و کمبودی برای هیچ کالایی نداریم. برای بعضی از کالاهای اساسی تغییرات قیمتی از ابتدای سال داشتیم اما برای بعضی دیگر از کالاها افزایش یا کاهشی را شاهد نبودیم. روغن از ابتدای سال تاکنون 30 درصد کاهش قیمت داشت و برنج نیز 30 تا 40 درصد کاهش قیمت داشته است، اما اخیراً با افزایش قیمت روبه‌رو شد.
در سال گذشته ما با تولید انبوه برنج روبه‌رو بودیم و تولید امسال هم به آن اضافه شد درحالی‌که عرضه زیاد و تقاضا کم بود. درحالی اخیراً 30 تا 40 درصد به قیمت برنج داخلی اضافه شده است که برای واردکنندگان برنج الزامی شده است تا در ازای واردات هر دو کیلو برنج، یک کیلو برنج ایرانی از ارقام پرمحصول مانند ندا، فجر و شیرودی خریداری کنند.
برنج ندا در بخش بنکداری هر کیلو 45 هزار تومان بود و اکنون به 60 هزار تومان رسیده است. برنج شیرودی کیلویی 50 تومان و حالا 65 هزار تومان و فجر 56 هزار تومان و حالا به 71 هزار تومان رسیده است، اما برای برنج طارم، هاشمی و دم سیاه افزایش قیمت قابل توجهی نداشته‌ایم. برنج هاشمی در گذشته کیلویی 83 هزار تومان و حالا 95 هزار تومان و برنج دم سیاه قبلاً 85 هزار و حالا 98 هزار تومان شده است. قیمت‌های فوق نرخ عمده و بنکداری محسوب می‌شوند که به اضافه 15 درصد می‌شود و به دست مصرف کننده می‌رسد.
 
قیمت حبوبات در بازار در سال 1402 به کدام سمت حرکت کرد؟
حبوبات در سال‌جاری 25 تا 30 درصد افزایش قیمت داشت که به وفور هم در بازار عرضه شده بود. حبوباتی که رشد قیمت پیدا کردند وارداتی بودند مانند عدس که از روسیه و کانادا وارد می‌شود و قیمت قبلی آن 50 هزار تومان بود و حالا به 60 هزار تومان رسیده است یا لوبیاچیتی که 60 هزار تومان بود و حالا به 85 هزار تومان رسیده است.
حبوبات تولید داخل افزایش قیمت محسوسی نداشت جز لوبیای سفید ایرانی که به علت صادرات به عراق از 65 هزار تومان به 85 هزار تومان رسید.
 
اتحادیه بنکداران برای ایجاد آرامش در بازار کالاهای اساسی و جلوگیری از رشد قیمت‌ها چه اقداماتی انجام داده است؟
اتحادیه ما با حمایـــــــــــت وزارت جهاد کشاورزی، اتحادیه‌هـــــــــای سوپرمارکت‌داران، خواروبارفروشان، اتحادیه عطار و سقط‌فروشان و اتحادیه فروشندگان لبنیات را تحت پوشش خود قرار داده است. اتحادیه بنکداران، کالا را از وزارت جهاد کشاورزی دریافت می‌کند و از طریق مباشران خود، آنها را در اختیار بنکداران مواد غذایی که دارای فضا و سرمایه مناسبی هستند، قرار می‌دهد تا توزیع شوند اما توزیع زیر نظر اتحادیه بنکداران انجام می‌گیرد.
ما به واحدهای صنفی دارای جواز یک تن شکر و یک تن برنج می‌دهیم و آنها موظف هستند، مستندات فروش یک تن کالای دریافت‌شده‌شان را به مباشران اتحادیه بدهند و آنها نیز حواله‌های اتحادیه‌ها را به اتحادیه بنکداران ارائه می‌کنند.
این روش را از 8 ماه قبل تاکنون به اجرا درآوردیم تا بازار به ثبات برسد و آزادفروشی صورت نگیرد و تخلفی انجام نشود. واسطه‌ها و دلالانی هم که کالا را به قیمت آزاد به فروش می‌رساندند، دست‌شان کوتاه شود.
 
عملکرد سامانه بازارگاه توسط وزارت جهاد کشاورزی در توزیع کالاهای اساسی چگونه بوده است؟
اخیراً سامانه بازارگاه احیا شد تا خرید و فروش از این طریق انجام بگیرد. به این واسطه اتحادیه بنکداران به مدت 20 روز توزیع برنج و شکر را انجام نداد چون خرید و فروش از طریق این سامانه الزامی شده بود؛ در نهایت به علت عدم در اختیار داشتن کالا در اتحادیه بنکداران، قیمت‌ها در بازار رو به افزایش گذاشت. براساس مکاتباتی که با وزارت جهاد کشاورزی انجام دادیم، مجدداً کالا از طریق اتحادیه به فروشگاه‌ها توزیع می‌شود که منجر به شکسته شدن قیمت‌ها از جمله شکر شده است.
قبل از راه‌اندازی بازارگاه، اطلاعات کامل توزیع کالاهای اساسی را از طریق سامانه‌مان اطلاع‌رسانی می‌کردیم تا اعضای اتحادیه مطلع شوند.
 
میزان مصرف شکر در آستانه نوروز و ماه رمضان افزایش پیدا می‌کند. برای جلوگیری از رشد مجدد قیمت شکر چه اقداماتی انجام داده‌اید؟
توزیع شکر توسط بازارگاه، مشکلاتی را ایجاد کرده بود اما با توزیع مجدد شکر توسط اتحادیه بنکداران قیمت آن از 39 هزار تومان به 28 هزار تومان رسیده است. طبق تصمیماتی که گرفته شد، نحوه توزیع تا بعد از عید به همین روال خواهد بود و بعداً از طریق سامانه انجام خواهد گرفت.
اگرچه وظیفه ما توزیع برای صنف و خانوارهاست و تولیدکنندگان و شیرنی‌فروشان به‌طور مستقیم حواله شکر را از وزارت جهاد کشاورزی دریافت می‌کنند؛ بنابراین قیمت بالا نخواهد رفت و شکر با قیمت مصوب به دست تولیدکنندگان می‌رسد. در واقع شکر با قیمت 25 هزار و 500 تومان به اضافه یک درصد ارزش‌افزوده در اختیار تولیدکنندگان و شیرینی‌پزان قرار می‌گیرد.
 
باتوجه به نحوه توزیع کالاهای اساسی توسط اتحادیه بنکداران، دست دلالان تا چه میزان از بازار کوتاه شده است؟
دلالان با خرید کالا از فروشگاه‌های زنجیره‌ای و میادین، آنها را دپو می‌کردند و منتظر افزایش قیمت‌ها می‌ماندند، اما حالا به جرأت می‌توانم بگویم دیگر هیچ نقشی در بازار ندارند و نقش‌شان به صفر رسیده است، زیرا یک تن شکر یا یک تن برنجی که به واحدهای صنفی داده می‌شود، صرفه اقتصادی ندارد که به اصطلاح دست به دست شود. در واقع اصنافی که با جواز، یک تن کالا را دریافت می‌کنند اگر دوباره بخواهند به همان میزان کالا دریافت کنند باید مستندات فروش خود را ارائه دهند بنابراین اقدام به فروش آن به دلالان نمی‌کنند.
اتحادیه بنکداران دارای کمیسیون بازرسی است که از طریق مباشران خود بر واحدهای صنفی نظارت می‌کند. چنانچه تخلفی هم صورت بگیرد، واحد صنفی متخلف به کمیسیون نظارت و بازرسی اتاق اصناف معرفی می‌شود.
 
ایام نوروز و ماه رمضان میزان مصرف کالاهای اساسی افزایش پیدا می‌کند. آیا تمهیدات لازم برای جلوگیری از بروز کمبود در بازار و نوسان قیمت‌ها درنظر گرفته شده است؟
محصولات غذایی به وفور در بازار موجود است اما در بعضی از کالاها افزایش قیمت داشته‌ایم.

جستجو
آرشیو تاریخی