صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • گفت و گو
  • کلان
  • انرژی
  • راه و شهرسازی
  • بازار سرمایه
  • بازار
  • صنعت و تجارت
  • کشاورزی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره دویست و نوزده - ۲۲ اسفند ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره دویست و نوزده - ۲۲ اسفند ۱۴۰۲ - صفحه ۱۰

15 میلیون و 300 هزار تن نهاده در کشور توزیع شد

واردات 7 میلیارد دلاری نهاده‌های دامی برای تنظیم بازار

امین محمودی
روزنامه نگار

سالانه 22 میلیون تن نهاده دامی مورد نیاز واحدهای مرغداری و دامداری کشور است که از این میزان شش میلیون تن آن در کشور تولید و 16میلیون تن آن وارداتی بوده است.
طی 11 ماهه سال‌جاری بیش از 15 میلیون تن یا به عبارت دیگر 95 درصد نهاده‌های وارداتی مورد نیاز کشور وارد شده و دولت باید 700 هزار تن (5 درصد) این محصول را در یک ماهه باقیمانده از سال‌جاری وارد کند.
به‌طوری که همین امر نیز اثر خود را در بازار گذاشته و تولید محصولاتی همچون مرغ، تخم‌مرغ، گوشت قرمز و لبنیات که بیشترین تأثیرپذیری را از تأمین نهاده دامی در بازار می‌گیرند، افزایش یافته که این امر ثبات نسبی را به این بازارها آورده است.
کشورمان در حال حاضر به دلیل خشکسالی و آب‌بر بودن نهاده‌های دامی فقط 6 میلیون تن از این محصولات را تولید می‌کند، از طرف دیگر قیمت این محصولات در بازار جهانی پس از جنگ اوکراین و روسیه با افزایش قابل‌توجهی روبه‌رو شده و به دلیل ارزبری بالای واردات نهاده‌های دامی به کشورمان و سهم 50 درصدی در واردات محصولات کشاورزی، وزارت جهاد کشاورزی به‌دنبال خودکفایی 50 درصدی در تولید این محصولات است.
کارشناسان معتقدند که با اجرای طرح الگوی کشت در کشورمان خصوصاً در سطح دیم‌زارها میزان تولید جو با افزایش قابل توجهی روبه‌رو شود و از سوی دیگر اراضی آبی نیز صرف تولید محصولات آبی همچون ذرت و سویا شود تا از این طریق کشورمان بتواند از میزان وابستگی خود به این نهاده‌های دامی بکاهد.

جزئیات نهاده دامی
براساس آمارهای گمرک در یازده ماهه سال‌جاری 15 میلیون و 363 هزار و 967 تن نهاده دامی به ارزش 6 میلیارد و 938 میلیون و 281 هزار دلار وارد کشور شده، این در حالی است که در همین بازه زمانی در سال گذشته 13 میلیون و 138 هزار تن از این کالاهای اساسی به ارزش 6 میلیارد و 459 میلیون و 651 دلار وارد کشور شده بود.
بنابراین می‌توان گفت واردات انواع نهاده‌های دامی طی این مدت به لحاظ وزنی با رشدی 17 درصدی و به لحاظ ارزشی با رشدی 7 درصدی روبه‌رو بوده است.
در حال حاضر یکی از اصلی‌ترین نهاده‌های دامی مورد نیاز اکثر دامداران، ذرت است به همین دلیل در 11 ماهه سال‌جاری 9 میلیون و 245 هزار و 246 تن ذرت دامی به ارزش سه میلیارد و 471 میلیون و 877 هزار دلار وارد کشورمان شده است.
اتریش، ارمنستان، اسپانیا، اسلواکی، افغانستان، امارات متحده عربی به‌عنوان واسطه، انگلستان، اوکراین، ایتالیا، آلمان، برزیل، تایوان، ترکیه، چین، رواندا، رومانی، سنگاپور، سوزایلند، سوئیس، عمان، روسیه، قبرس، قزاقستان، کانادا، مناطق ویژه، هلند و هنگ‌کنگ 27 کشوری بودند که ذرت دامی از مبدأ آنها وارد شده است.
در این بازه زمانی دو میلیون و 108 هزار و 618 تن جو به ارزش 727 میلیون و 844 هزار دلار وارد کشورمان شده است.
همچنین طی 11 ماهه سال‌جاری دو میلیون و 498 هزار و 726 تن دانه سویا به ارزش یک میلیارد و 783 میلیون و 424 هزار دلار وارد کشورمان شده که طی این مدت امارات، انگلستان، ترکیه، سوئیس، عمان و هلند پنج مبدأ واردات دانه سویا به کشورمان بوده‌اند.
همچنین یک میلیون و 511 هزار و 337 تن کنجاله سویا به ارزش 955 میلیون و 136 هزار و 128 دلار وارد کشورمان شده که امارات متحده عربی، انگلستان، ترکیه، چین، سوئیس، روسیه، کانادا، هلند و هندوستان 9 مبدأ واردات کنجاله سویا به ایران بوده‌اند.

تأمین کنجاله سویا در سامانه بازارگاه تا پایان اردیبهشت ماه
علیرضا پیمان‌پاک درباره وضعیت تأمین و توزیع نهاده‌های دام و طیور در سامانه بازارگاه، افزود: اکنون بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن ذرت در سامانه بازارگاه داریم که عرضه شده اما مشتری ندارد درحالی که نیاز کشور به این محصول در بخش دام و طیور بین ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار تن است.
قائم‌مقام وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: البته به‌طور تقریبی به همین میزان ذرت در لنگرگاه و مسیر دریایی داریم و هیچ نگرانی در این خصوص نیست.
وی درباره وضعیت تأمین کنجاله سویا گفت: ۲۰۰ هزار تن کنجاله تأمین و در بازار عرضه شده است که این محصول نیز در انتظار خریدار است و نگرانی روی کنجاله سویا هم نداریم.
پیمان‌پاک تصریح کرد: حدود ۴۰۰ هزار تن کنجاله سویا حاصل از تهاتر و حاصل از خریدهای شرکت پشتیبانی امور دام نیز ارزشان تأمین و پرداخت شده است و تا پایان فروردین و اردیبهشت ماه سال آتی مشکلی در بخش نهاده‌های دام و طیور نخواهیم داشت و بیش از نیاز محقق شده است. قائم‌مقام وزیر جهاد کشاورزی افزود: همچنین در حال حاضر حدود ۶۰۰ هزار تن جو در کشور داریم که در سامانه بازارگاه بارگذاری شده است و دامداران در حال خرید هستند.
وی اضافه کرد: تقریباً بنا به گفته خود تولیدکنندگان و اتحادیه تشکل‌های حوزه مرغ، تخم مرغ و دام امسال نخستین زمستان در چند سال گذشته بوده که تولیدکنندگان هیچ نگرانی درخصوص تأمین نهاده‌ها نداشته‌اند.

کاهش نرخ ذرت کمتر از قیمت مصوب دولتی
پیمان‌پاک با تأکید بر اینکه نهاده‌های دام و طیور مورد نیاز کشور به وفور در سامانه بازارگاه تأمین شده تا در اختیار تولیدکنندگان قرار بگیرد.
وی اظهار داشت: یکی از نشانه‌های وفور این کالاها در کشور، کاهش قیمت این محصولات است، زیرا قیمت مصوب هر کیلوگرم ذرت ۱۱ هزار و ۲۰۰ تومان است اما اکنون با قیمت‌هایی بین ۸۳۰۰ تا ۸۵۰۰ تومان یعنی زیر قیمت مصوب در سامانه بازارگاه به صورت اعتباری به فروش می‌رسد البته در زمینه جو نیز همین وضعیت را داریم.
قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی افزود: در زمینه کنجاله سویا نیز وضعیت به تثبیت رسیده و عرضه‌ها مازاد بر تقاضای داخلی است.

جستجو
آرشیو تاریخی