لمس دوران رکود
به گزارش «ایران اقتصادی» از وبگاه سیاِناِن، از ماهها پیش، بانکداران والاستریت، سرمایهگذاران و اقتصاددانان درباره اینکه آیا رکود اقتصادی امریکا در راه است یا خیر، تردید داشتند. اما برخی از امریکاییها در حال حاضر نیز مشکلات فراوان اقتصادی را که مختص دوران رکود است، لمس میکنند.
اَل براون (Al Brown) و همسرش در ماه مه هنگام بررسی دخلوخرج هفتگی خود با یک تصمیم سخت مواجه شدند: خرید غذای بیشتر اولویت دارد یا مایع ظرفشویی؟
براون که ساکن شهر کنکورد در ایالت کالیفرنیا است نانآور همسر و دو فرزندش بود. او که مدیر توسعه تجارت جهانی در شرکت نرمافزاری Cascade بود، در ماه آوریل شغل خود را از دست داد.
پس از آن، عضویت خود در باشگاه را لغو کرد و برخی از وسایل منزلش، از جمله کامپیوتر و مبلمان حیاط را فروخت تا از پس مخارج زندگی برآید. پسر 13سالهاش نیز آموزش بسکتبال را رها کرد. از دست دادن منبع درآمد غیر از ضرر مالی، آسیب روحی را نیز برای آنان در پی داشته است. براون گفت: اینجا امریکاست، جایی که ارزش شما به سرمایه شماست.
براون، 37 ساله، اکنون روزهای خود را صرف جستوجو در اینترنت برای یافتن شغل یا دستیابی به ارتباطات احتمالی میکند. وی اظهار کرد که بیش از 600 درخواست شغل ثبت کرده است؛ اما، فقط تعداد انگشتشماری از کارفرمایان با او مصاحبه انجام دادهاند.
این با آمار دولتی درباره بازار کار قدرتمند، فاصله زیادی دارد. با وجود افزایش نرخهای بهره از سوی فدرال رزرو (بانک مرکزی امریکا)، در ماههای اخیر، نرخ بیکاری به 3.7 درصد در ماه مه کاهش یافته است.
سرمایهگذاران و اقتصاددانان از سال گذشته انتظار رکود اقتصادی را داشتند؛ زیرا فدرال رزرو به منظور مهار تورم، نرخهای بهره را افزایش داد؛ این امر باعث شد شرکتها بر سودآوری، بیش از رشد تمرکز کنند که به معنای کاهش هزینهها و نیروی کار بود.
از آن زمان تاکنون، دهها هزار نفر اخراج شدهاند. برخی از افراد اخراجشده توانستهاند کار پیدا کنند؛ اما سایرین به اندازه آنها خوششانس نبودهاند.
نینا مککولوم (Nina McCollum)، 54 ساله، در ماه مارس شغل خود را از دست داد. وی از آن زمان تاکنون، برای صدها شغل درخواست داده اما شغل جدیدی پیدا نکرده است.
او پساندازش را برای گذران زندگی خرج میکند، پلاسمای خونش را میفروشد و به بانک غذا مراجعه میکند تا بتواند از پس مخارج و مراقبت از پسر نوجوانش بربیاید.
مککلوم که در شهر کلیولند، ایالت اوهایو زندگی میکند، گفت: به نظرم بعید است که شغلی با درآمد خوب و مزایا پیدا کنم.
کاهش هزینهها
برخی از کارشناسان پیشبینی میکنند که احتمالاً امریکاییهای بیشتری دچار این مشکل خواهند شد.
توماس سیمونز (Thomas Simons)، اقتصاددان ارشد شرکت خدمات مالی و بانکداری جفریز (Jefferies)، گفت: امسال و سال آینده میلادی، تلاش برای کاهش هزینهها به بیکاری بیشتر منجر خواهد شد. سیمونز گفت: تأثیر اخراج کارمندان، که در حال حاضر افزایش یافته است، از طریق «بازگشت هزینههای کلی» در سرتاسر اقتصاد آشکار خواهد شد. هزینههای مصرفکننده حدود دوسوم تولید اقتصادی را تشکیل میدهد؛ بنابراین اگر امریکاییهای بیشتری به دلیل بیکار شدن مجبور به کاهش هزینهها شوند، ممکن است اقتصاد امریکا وارد رکود شود. دفتر ملی پژوهش اقتصادی امریکا معمولاً چند ماه پس از وقوع رکود، درباره آن تصمیم میگیرد. در تعریف علمی، رکود کندی گسترده در فعالیتهای اقتصادی است که بیش از چند ماه به طول بینجامد.