تالار ارز اشخاص با مشارکت بخش خصوصی تشکیل میشود
بازار9 میلیارد دلاری برای بنگاههای کوچک
چندی پیش بانک مرکزی اعلام کرد که با هدف تسریع در رفع تعهد ارزی و برگشت ارز صادرکنندگان خرد بخش خصوصی و در راستای عمقبخشی به بازار رسمی ارز در راستای سیاست تثبیت ارزی، تصمیم گرفته است با همکاری وزارت صمت، تالار ارز اشخاص (بازار ارز توافقی) را در مرکز مبادله ارز و طلای ایران در آینده نزدیک راهاندازی کند.
با راهاندازی سامانه تبادل ارز اشخاص در مرکز مبادله، صادرکنندگان خرد بخش خصوصی میتوانند ارز خود را با قیمت توافقی در این بازار رسمی و ضابطهمند عرضه کنند. بانک مرکزی نیز در این بستر رسمی به عنوان ناظر و رگولاتور حضور خواهد داشت و در صورت نیاز و به منظور تنظیم و ایجاد ثبات قیمت در بازار ارز توافقی نیز مداخله خواهد کرد.
بازار جدید برای صادرکنندگان
حسین پیرمؤذن، نایبرئیس اتاق بازرگانی ایران از همکاری بخش خصوصی با بانک مرکزی برای تدوین جزئیات تالار ارز اشخاص خبر داد و گفت: اگرچه بیشتر صادرکنندگان از سال ۱۳۹۷ تاکنون درگیر بحث رفع تعهد ارزی هستند، اما در جلسه اخیر بخش خصوصی با رئیسکل بانک مرکزی این موضوع مطرح شد که برای رفع تعهد ارزی ۸ تا ۹ میلیارد دلاری بنگاههای کوچک و زودبازده، یک بازار جدید راهاندازی شود.
به گفته وی، این بنگاهها قیمت مواد اولیه را با ارز آزاد تهیه میکنند، اما بازگشت ارز آنها بر اساس نرخ ارز نیماست که بانک مرکزی تعیین کرده است.
پیرمؤذن ادامه داد: بنابراین بانک مرکزی برای نزدیک شدن نرخ ارز نیما به نرخ بازار، تصمیم گرفته یک بازار جدید برای این صادرکنندگان ایجاد کند. بخش خصوصی هم معتقد است این تصمیم از وضعیت فعلی بهتر است. به گفته نایبرئیس اتاق بازرگانی ایران، قرار است تیم مشترکی از بخش خصوصی و بانک مرکزی، جزئیات این بازار را تدوین کنند.
تعامل مطلوب ارزی با تجار
بر اساس این گزارش، یکی از رویکردهای بانک مرکزی که قبلاً شاهد آن نبودیم مصوبههایی است که با مشورت فعالان اقتصادی به تصویب میرسد، در حالی که قبلاً این مصوبهها ابلاغ میشد و بعد از آن فعالان اقتصادی از آن مطلع میشدند.
مجیدرضا حریری، رئیس اتاق بازرگانی ایران گفت: همکاری فعالان اقتصادی با بانک مرکزی بیشتر از قبل شده و مصوبهها با مشورت تجار به تصویب و اجرا میرسد.
حریری تصریح کرد: رابطه بانک مرکزی با فعالان اقتصادی در دولت سیزدهم به صورت سازمانیافته و مرتب برگزار میشود؛ همچنین رؤسای اتاقهای بازرگانی ایران- چین، ایران- عراق و ایران- امارات که تجارت زیادی با این کشورها داریم، به صورت مرتب با معاون ارزی بانک مرکزی در ارتباط هستند.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین تصریح کرد: به عنوان فعال اتاق بازرگانی ایران و چین، همکاری و جلسات زیادی با معاون ارزی بانک مرکزی داریم و به این دلیل که با احتساب کالاهایی که به امارات میرود ۴۰ درصد تجارت کشور با چین است.
به گفته وی، برخی فعالان اقتصادی معتقدند، ارز تکنرخی برای اقتصاد مطلوب است و ما نیز همین نظر را داریم، اما باید توجه داشت این اقدام در شرایط تحریم قابلیت اجرا ندارد و ممکن است منجر به اجرای نسخههای دیگر نیز شود.