صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • گفت و گو
  • کلان
  • انرژی
  • راه و شهرسازی
  • بازار سرمایه
  • بین الملل
  • بازار
  • صنعت و تجارت
  • تاریخ شفاهی
  • کشاورزی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره بیست و چهار - ۱۷ تیر ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره بیست و چهار - ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - صفحه ۸

رشد 51 درصدی ارزش معاملات هفتگی بورس کالا

فلزاتی‌ها در صدر معاملات بازار فیزیکی قرار گرفتند

بررسی آمار مربوط به معاملات بورس کالای ایران در هفته منتهی به 16 تیرماه نشان می‌دهد، مجموع ارزش معاملات 4 بازار فیزیکی، آتی، اختیار معامله و مالی به بیش از 31 هزار و 212 میلیارد تومان رسیده که در مقایسه با هفته قبل از آن حدود 51 درصد افزایش داشته است.
در این هفته رشد 61 درصدی حجم معاملات در تالار صنعتی و 22 درصدی در تالار فرآورده‌های نفتی بیشترین تأثیر را بر افزایش ارزش معاملات داشت. آماری که به دنبال عرضه‌های بسیار بالای محصولات مسی، میلگرد و انواع محصولات فولادی به ثبت رسید و عرضه این محصولات نیز از طرف خریداران با استقبال بسیار بالایی روبه‌رو شد.

فلزاتی‌ها به صدر معاملات فیزیکی بازگشتند
آمار معاملات بازار فیزیکی نشان می‌دهد ارزش معاملات این بازار در هفته گذشته با رشد 51 درصدی روبه‌رو شده و به حدود 29 هزار و 328 میلیارد تومان رسیده است.
در بین تالارهای بازار فیزیکی نیز حجم معاملات تالار صنعتی به حدود 3 میلیون و 379 هزار میلیارد تومان رسیده است.
به این ترتیب در مجموع معاملات این هفته شرکت ملی صنایع مس ایران با ثبت معامله ۱۸ هزار و ۵۰۰ تن مس کاتد، مس کم عیار، مس مفتول، سولفور مولیبدن و اکسید مولیبدن به ارزش بیش از ۷ هزار و ۵۱۰ میلیارد تومان در رتبه نخست بازار فیزیکی از نظر ارزش معاملات ایستاد. همچنین فولاد مبارکه اصفهان با فروش ۵۱ هزار و ۱۵۰ تن میلگرد به ارزش بیش از یک هزار و ۴۴۹ میلیارد تومان، دوم شد. ذوب آهن اصفهان نیز با فروش ۴۰ هزار و ۲۵۰ تن تیرآهن، میلگرد و چدن به ارزش ۹۵۳ میلیارد تومان، سوم شد.
مقام چهارم بازار فیزیکی به فولاد کاوه جنوب کیش با ثبت معامله ۳۶ هزار و ۵۰۰ تن شمش بلوم به ارزش ۸۰۸ میلیارد تومان رسید وپتروشیمی تندگویان با ثبت معامله ۱۲ هزار و ۷۵۴ تن پلی اتیلن ترفتالات نساجی و بطری و نخ پلی استر در گریدهای مختلف به ارزش بیش از ۵۵۳ میلیارد تومان پنجم شد.
صنایع آهن و فولاد سرمد ابرکوه نیز تازه وارد جدول 10 شرکت برتر بورس کالای ایران لقب گرفت. این شرکت ۲۴ هزار و ۵۰ تن میلگرد را به ارزش بیش از ۵۴۰ میلیارد تومان فروخت و ششم شد. پتروشیمی اروند با فروش ۴۱ هزار و ۴۶۲ تن سود کاستیک و پلی وینیل کلراید به ارزش بیش از ۵۳۳ میلیارد تومان هفتم شد. پتروشیمی پارس با ثبت معامله ۱۹ هزار و ۷۷۶ تن استایرن منومر به ارزش ۴۷۰ میلیارد تومان، هشتم شد. مجتمع فولاد خراسان با فروش ۲۰ هزار و ۷۶۸ تن میلگرد و شمش بلوم به ارزش بیش از ۴۶۲ میلیارد تومان در رتبه نهم ایستاد و در آخر شرکت پالایش نفت بندرعباس نیز با ثبت معامله ۳۵ هزار تن وکیوم باتوم و ثبت ارزش بیش از ۴۵۰ میلیارد تومان توانست مقام نهم را به خود اختصاص دهد تا همچنان نام پالایشگاه‌ها در برترین‌های بورس کالا به چشم بخورد.
به این ترتیب به نظر می‌رسد رشد معاملات هفتگی بورس کالای ایران بیش از همه از طرف رشد معاملات تالار صنعتی و استقبال از محصولات فلزی عرضه شده در این تالار، حمایت شده است.
 
ارزش معاملات گواهی سپرده شمش طلا از ۲.۳ همت عبور کرد
گواهی سپرده شمش طلا یکی از تازه واردان بورس‌های ایران است که معاملات آن از روزهای پایانی سال گذشته با گشایش نماد معاملاتی این دارایی آغاز شد. این معاملات از ساعت ۱۲ روز ۱۸ اسفند ۱۴۰۱ با ثبت قیمت ۳۰۶ هزار و ۵۶۹ تومان به ازای هر گواهی سپرده شمش طلا (یک دهم گرم) با عیار ۹۹۵ آغاز و در پایان روز نخست، معامله ۱۶ هزار و ۸۴۴ گواهی سپرده ثبت شد. معامله این حجم از طلا در روز نخست نشان داد که این ابزار قادر است نقدینگی بالایی را به خود جذب کند.
به گزارش «ایران اقتصادی» از بورس کالای ایران، بررسی روند معاملات گواهی سپرده شمش طلا نشان می‌دهد که در دو هفته پایانی اسفند ماه سال گذشته ۱۴۶ هزار و ۲۵۹ گواهی سپرده شمش طلا به ارزش بالغ بر ۴۳ میلیارد و ۸۳۰ میلیون تومان در بازار مالی بورس کالای ایران دست به دست شد.
همچنین حجم و ارزش معاملات گواهی سپرده شمش طلا از ابتدای سال تا هفته منتهی به ۹ تیر ماه نشان می‌دهد که این ابزار مالی دارای جذابیت‌های زیادی برای سرمایه‌گذاران است؛ به طوری که در این مدت بالغ بر ۶ میلیون و ۷۰۸ هزار گواهی (معادل ۶۷۰ کیلوگرم) سپرده شمش طلا به عنوان دارایی تازه وارد بازار مالی بورس کالا به ارزش ۲.۳ هزار میلیارد تومان داد و ستد شده است.
گواهی سپرده کالایی به عنوان یکی از اوراق بهادار مورد تصویب شورای عالی بورس و اوراق بهادار، یک ابزار مالی است که از سال ۱۳۹۴ در بورس کالای ایران راه‌اندازی شده و معاملات دارایی‌های پایه مختلفی از جمله سکه طلا، شمش طلا، زعفران، زیره سبز، برنج، پسته، شیشه جام، سیمان و... در این بازار انجام می‌شود. بازار گواهی سپرده کالایی به‌واسطه اوراق بهادارسازی کالاها، بسیاری از محدودیت‌های مبادلات فیزیکی کالاها را از میان برداشته است.
شمش طلا جدیدترین دارایی پایه بازار گواهی سپرده کالایی است که با توجه به ویژگی‌های خاص طلا همچون نقدشوندگی بالا و تبعیت از نوسانات قیمت جهانی اونس و بهای ارز، دارایی پایه جذابی برای سرمایه‌گذاران به شمار می‌رود.
دارایی پایه در این معاملات شمش طلای حدوداً یک کیلوگرمی با حداقل عیار ۹۹۵ قسمت در هزار، تولید شرکت زرشوران است. به‌عبارت دیگر، عیار شمش‌های طلای سپرده شده در خزانه قطعاً برابر یا بیشتر از ۹۹۵ خواهد بود. هر گواهی سپرده کالایی معادل ۰.۱ گرم یا ۱۰۰ میلی گرم یا ۱۰۰ سوت از شمش طلای ذکر شده است؛ یعنی سرمایه‌گذاران قادرند در این بازار، طلا را در قالب اوراق با پشتوانه ۱۰۰سوت طلا مورد معامله قرار دهند.
معاملات گواهی سپرده شمش طلا در روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۰:۰۰ با دوره نیم ساعته پیش گشایش تا ساعت ۱۷ و پنجشنبه‌ها تا ساعت ۱۵ فعال است و سرمایه‌گذاران می‌توانند پس از اخذ کد معاملاتی بازار مالی برای خرید و فروش در این بازار اقدام کنند.
خزانه بانک ملت که در حال حاضر خزانه سکه طلا نیز به شمار می‌رود، به عنوان خزانه برای دارایی شمش طلا  مورد پذیرش قرار گرفته است و صرفاً زمانی‌که شمش طلا با رعایت استانداردهای مورد توافق در خزانه بانک ملت سپرده شده باشد، گواهی سپرده کالایی برای آن صادر شده و روی نماد معاملاتی قابل معامله خواهد بود.
یکی از مزیت‌های مهم این بازار این است که امکان حضور سرمایه‌گذاران خُرد را نیز فراهم کرده است. چراکه مردم تنها با وجه یک دهم گرم طلا یعنی مبلغی حدود ۳۰۰ هزار تومان می‌توانند وارد این معاملات بشوند و به جای تحمل ریسک‌ها و هزینه‌های معامله در بازار سنتی، به صورت الکترونیکی و آنلاین از طریق کارگزاری‌ها اقدام به خرید و نگهداری بخشی از شمش طلا کنند.
به طور مثال اگر قیمت هر گرم از شمش طلا (عیار ۹۹۵ قسمت در هزار) را ۳ میلیون تومان در نظر بگیرید با کمتر از ۳۰۰ هزار تومان می‌توانید در بورس کالا ۰.۱ میلی‌گرم طلا یا همان یک گواهی سپرده شمش طلا بخرید.
دیگر جذابیت مهم معاملات گواهی سپرده شمش طلا در بورس کالا این است که این معاملات از مالیات بر درآمد و ارزش افزوده معاف است؛ به این ترتیب یک کالای ارزشمند، نقدشونده و پرتقاضا همچون طلا در بازار امن، شفاف و قانونمند بورس کالا آن هم بدون پرداخت مالیات در دسترس عموم مردم قرار گرفته است.
نکته مهم در بازار این است که معاملات گواهی سپرده شمش طلا در سامانه معاملات ابزارهای نوین مالی بورس کالا انجام می‌شود، به این منظور مشتریان باید اقدام به اخذ کد معاملاتی بازار مالی از بورس کالا کنند.

 

جستجو
آرشیو تاریخی