گزارش وزارت کار نشان میدهد
ایجاد 4 هزار تعاونی جدید با اشتغال 103 هزار نفر در دولت سیزدهم
طبق گزارش معاونت امور تعاون، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی چهار هزار و 293 تعاونی جدید در قالب تعاونی تولیدی، توزیعی و خدماتی با عضویت 152 هزار و 417 نفر ایجاد شد که برای 103 هزار و 532 نفر بستر اشتغالزایی را فراهم کرد.
از این تعداد 2 هزار و 575 تعاونی جدید در قالب تعاونی تولیدی با ایجاد 49 هزار و 299 فرصت شغلی ثبت شد. همچنین 909 مورد تعاونی توزیعی با ایجاد 42 هزار و 191 فرصت شغلی تشکیل شد.
یک هزار و 23 مورد تعاونی خدماتی با اشتغال 27 هزار و 799 مورد در دولت سیزدهم ثبت شد. همچنین زنان نقش قابل توجهی در تشکیل تعاونیها داشتند در این دولت 752 مورد تعاونی زنان با 7 هزار و 413 عضو و ایجاد فرصت شغلی برای 10 هزار و 848 نفر تشکیل شد.
طبق گزارش وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، از میان تعاونیها، 53 تعاونی به صورت تخصصی در خوشه کسب و کارها فعال هستند.
در مجموع حدود 243 هزار تعاونی در کشور وجود دارد که از این تعداد 101 هزار تعاونی فعال هستند که سهم تعاونیهای تولیدی از کل تعاونیها، حدود 52 درصد است همچنین 17 درصد تعاونیها توزیعی و 31 درصد تعاونیهای خدماتیاند.
تعاونیهای تولیدی شامل تعاونیهایی هستند که در امور مربوط به کشاورزی، دامداری، دامپروری، پرورش و صید ماهی، شیلات، صنعت، معدن، عمران شهری و روستایی و عشایری و نظایر اینها فعالیت میکنند.
تعاونیهای توزیعی، نیاز مشاغل تولیدی و یا مصرف کنندگان عضو خود را در چهارچوب مصالح عمومی و به منظور کاهش هزینهها و قیمتها تأمین میکنند و در حوزههای تأمین کالا و مسکن و سایر نیازمندیهای روستاییان وعشایر وکارمندان فعال هستند.
خط اعتباری 5 هزار میلیارد تومانی برای تعاونیها در دولت سیزدهم
دولت سیزدهم با تأکید بر اقتصاد مردمی اقدام به توسعه و گسترش ثبت و فعالیت تعاونیها و شناسایی تعاونیهای مشکل دار کرد و در این رابطه معاونت امور تعاون وزارت کار پیش از گذشته نقش آفرینی کرد.
دولت سیزدهم در حمایت از تعاونیها اقدام به ایجاد خط اعتباری جدید برای تعاونیها با همکاری بانک توسعه تعاون و صندوق ضمانت سرمایهگذاری جهت حمایت از توسعه کارآفرینی و به ظرفیترسانی شرکتهای تعاونی با اولویت اشتغال کرد.
اختصاص خط اعتباری 2 هزار میلیارد تومانی در سال گذشته منجر شد تا تعاونیها برای سرمایه در گردش خود و توسعه فعالیتها تسهیلات را دریافت کنند.
حمایتهای مالی از تعاونیها منجر شد تا امسال نیز طبق تفاهمنامه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بانک توسعه تعاون، سه هزار میلیارد تومان تسهیلات به طرحهای تعاونی مستقر در روستاها و شهرها تخصیص پیدا کند.
اعطای تسهیلات به اینجا ختم نمیشود بلکه از منابع بند الف تبصره 18 به بخش تعاون 25 هزار میلیارد تومان منابع پیشبینی شده است و در قالب بند ب تبصره 16 برای اولین بار سهم برای بخش تعاونی توسط شورای برنامهریزی استانها دیده شده است تا با حمایت استانداران و شورای برنامهریزی در استانهای از این تسهیلات بهرهمند شوند.
بهرهمندی تعاونیها از سیاستهای تشویقی بازار کار(مشوق بیمهای ودستمزد)، انعقاد تفاهمنامه در راستای مانع زدایی از تولید و کسب و کارهای تعاونی با سازمانها و نهادهای مرتبط، حمایت و کمک به اتحادیههای تخصصی، حمایت از اعطای تسهیلات به اتحادیهها و شرکتهای تعاونی، کمک به افزایش سطح اشتغال مولد در بخش تعاون و حمایت از تعاونیها جهت شرکت در نمایشگاههای داخلی و خارجی از جمله مهمترین سیاستهای وزارت کار در حمایت از تعاونیها بود.
ایجاد کلینیک بخش تعاون در کشور
کارگروه رفع موانع اعتباری تعاونیها نیز در یک سال گذشته تشکیل شد و اقدام به شناسایی مشکلات تعاونگران کرد. بر همین اساس مسائل و مشکلات یک هزار و 291 تعاونی شناسایی شد و در نهایت با راهکارها و حمایتهای صورت گرفته مشکل 474 تعاونی که شامل 37 درصد از کل تعاونیهای مشکل دار بود، حل شد و به چرخه اقتصادی برگشتند.
ایجاد کلینیک بخش تعاون با هدف بررسی، حل مسائل و مشکلات و ارائه مشاورههای تخصصی و آموزشی به شرکتهای تعاونی در دستور کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی قرار گرفته است تا تعاونیها با قدرت در اقتصاد از سهم حدود هشت درصدی به سهم 25 درصدی خود دست یابند.
در این باره مدیرکل دفتر ترویج آموزش و تحقیقات وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی میگوید: با توجه به رصد مسائل تعاونگران در کشور تلاش میکنیم با ارائه مشوقهای لازم به تعاونیها بتوانیم بخشی از این مشکلات را رفع کنیم تا زمینه پایداری این شرکتهای تعاونی فراهم شود.
طبق گفته «سیدامیرحسین جوزی»، با هدف ترمیم وضع موجود تعاونیهای سطح کشور، کلینیک بخش تعاون ایجاد میشود تا تعاونگران مسائل مربوطه را در این کلینیک مطرح کنند.
اقدامات دولت سیزدهم در تسهیل فضای کسبوکارهای تعاونی، منجر به توسعه تعاونیها در حوزهها و گرایشهای مختلف شده است و زمینه را برای ایجاد اشتغال مولد و پایدار، فقرزدایی و توانمندسازی اقشار آسیبپذیر جامعه فراهم کرده است.
بــــرش
افزایش سرمایه صندوق ضمانت سرمایه گذاری تعاون
معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی یکی ازمهمترین ابزارهای تقویت بخش تعاونی را مباحث مالی عنوان کرده و میگوید: بانک توسعه تعاون و صندوق ضمانت سرمایه گذاری تعاون به تعاونی ها تسهیلات پرداخت می کنند. سرمایه بانک توسعه تعاون سال 89 تا ابتدای سال 1402 افزایش معناداری نداشت که موفق شدیم بعد از 13 سال، این سرمایه بیش از 140 درصد رشد پیدا کند و از 2. 8 همت به 6. 2 همت برسد تا عقب افتادگی جبران شود. مهدی مسکنی در گفت و گو با روزنامه «ایران اقتصادی» می گوید: برای افزایش سرمایه صندوق ضمانت سرمایه گذاری تعاون نیز برنامه ریزی کرده ایم. وی با بیان اینکه به دنبال رشد تعاونی ها هستیم می گوید: ثبت تعاونی ها2. 5 درصد افزایش و تعداد شاغلان 3. 5 درصد رشد یافته است. همچنین 181 درصد افزایش پرداخت تسهیلات به تعاونی ها داشته ایم. برای اولین بار در تاریخ تعاون، در سال 1401 خط اعتباری ویژه تعاونی 2 هزار میلیارد تومان راه اندازی کردیم که تا قبل از این، خط اعتباری وجود نداشت که این امر منجربه گره گشایی و افزایش سرمایه در گردش تعاونی ها شد. مسکنی می گوید: یک هزار و 700طرح تعاونی در دولت سیزدهم به بهره برداری رسید که تسهیلات قرض الحسنه و 15 درصد افزایش صدور ضمانت نامه های بانکی را داشته ایم.